Τοπικά

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας στο δυτικό άκρο της Ευρώπης για το πρόγραμμα «Maths Matters»

Στην Πορτογαλία ταξίδεψαν μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Maths Matters» (ERASMUS+,ΚΑ2) για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων στη διδασκαλία των Μαθηματικών.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας συμμετείχε σε σύμπραξη με άλλα τέσσερα σχολεία των χωρών του προγράμματος: της Πορτογαλίας (Peso da Regua), της Γερμανίας (Schwäbisch Hall), της Πολωνίας (Zamosc) και της Ουγγαρίας (Százhalombatta), με 4 μαθητές και 3 καθηγητές του, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο «Peso da Regua» της Πορτογαλίας από τις 17 έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος, ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση ανταλλαγής μαθητών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, στόχος του είναι να εμπλέξει τους μαθητές σε δραστηριότητες που θα ενισχύουν τη μαθηματική τους σκέψη και στοχασμό, και θα προάγουν την ικανότητά τους να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα. Στις 18 Νοεμβρίου οι ομάδες όλων των αποστολών συναντήθηκαν στο Πόρτο και επισκέφτηκαν το εντυπωσιακής ακουστικής και σχεδίασης «Casa da Musica» («Σπίτι της Μουσικής») και μετά από μία σύντομη περιήγηση στην περιοχή του ποταμού Douro , κατέληξαν στην πόλη «Peso da Regua» που βρίσκεται βορειοανατολικά του Πόρτο. Το επιβλητικό και εντυπωσιακό τοπίο τους που χαρακτηρίζεται από την UNESCO ως μνημείο φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελείται από πλαγιές γεμάτες από αμπελώνες και ο ποταμός Douro να το διασχίζει ως μια υδάτινη καρδιά ενέργειας, δύναμης και μεταφοράς προϊόντων στην περιοχή.

Στις 19 Νοεμβρίου όλες οι Ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της Regua, της περιοχής που παράγεται το φημισμένο κρασί PORTO. Στο πλαίσιο 3μερου διαγωνισμού φωτογραφίας για την προώθηση της αναγνώρισης μαθηματικών μοτίβων και σχημάτων επισκέφτηκαν, το γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, το τοπικό μουσείο ψωμιού και κρασιού. Όλοι μαζί περπάτησαν στις όχθες του ποταμού Douro και δοκίμασαν τις τοπικές γαστριμαργικές νοστιμιές.

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου το σχολείο τους «ESCOLA SECUNDARIA JOAO DE ARAUJO CORREIA» υποδέχθηκε τις ομάδες, που παρουσιάστηκαν μία προς μία στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μια ποικιλία από δραστηριότητες σε σχέση με τη θεματολογία του προγράμματος. Το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών τράβηξε η σχολική έκθεση «Μαθηματικά γύρω-τριγύρω…» , καθώς και η παρουσίαση της κατασκευής βαρελιών για την παλαίωση του κρασιού PORTO από τοπικούς τεχνίτες, με τον παραδοσιακό-εμπειρικό τρόπο, από γνωστή πανεπιστημιακό της περιοχής, όπου αποκαλύφτηκε για ακόμα μία φορά ότι τα μαθηματικά ενυπάρχουν σε κάθε έκφανση και εκδήλωση της ζωής. Ακολούθησαν εργαστήρια Φυσικής και επιτραπέζια παιχνίδια, ενταγμένα στη θεματολογία του προγράμματος.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου, οι αποστολές επισκέφθηκαν τα τεράστια κελάρια των εγκαταστάσεων παραγωγής και παλαίωσης τοπικού αφρώδη οίνου στην ιστορική περιοχή του Lamego. Περιδιάβηκαν στα γραφικά δρομάκια και θαύμασαν την πανοραμική θέα από το κάστρο της πόλης. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας επισκέφτηκαν τοπική φάρμα παραγωγής κρασιού PORTO και λαδιού και κατέληξαν στο Μουσείο της πόλης της Regua, όπου κατά ομάδες απόλαυσαν την προτεινόμενη ξενάγηση και συμμετείχαν σε ένα εξαιρετικό βιωματικό εργαστήρι που εκπονείται στους χώρους του Μουσείου.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, οι αποστολές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα των εργασιών των προηγούμενων ημερών, καταγράφοντάς τα σε ένα «ψηφιακό βιβλίο Μαθηματικών», που θα αποτελέσει και τον οδηγό του προγράμματος με στοχεύμενες τις καλές πρακτικές που θα αποκτηθούν. Το απόγευμα έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου με τραγούδια, τοπικούς χορούς με τοπικές ενδυμασίες και επίδειξη κρουστών από ομάδα του σχολείου.

Την επόμενη μέρα τα χαμόγελα και τα δάκρυα επισφράγισαν την στιγμή της αναχώρησής από τον ξεχωριστό τόπο της Regua, με τους φιλόξενους ανθρώπους της.
Και το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται…! Επόμενος σταθμός, η Γερμανία, τον προσεχή Απρίλιο…….

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το