Τοπικά

19χρονη Βολιώτισσα θα μελετήσει φάλαινες και καρχαρίες στη Μοζαμβίκη

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Φαίη Κολομέτσου, μία 19χρονη φοιτήτρια από τον Βόλο, η οποία από πρόπερσι σπουδάζει θαλάσσια βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι στην Ουαλία, θα ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη συμμετέχοντας ως εθελόντρια σε ερευνητικό πρόγραμμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Love the Oceans» που δραστηριοποιείται από το 2014 στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής. Η Ελληνοκύπρια φοιτήτρια θα παραμείνει στη Μοζαμβίκη από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 7 Αυγούστου και μεταξύ άλλων θα μελετήσει φάλαινες και καρχαρίες που ζούνε εκεί. Η βάση της θα βρίσκεται στο Ινχαμπάνε, όπου μαζί με άλλους σπουδαστές από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα της MKO που αποσκοπεί στη δημιουργία μίας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στη συγκεκριμένη επαρχία της Μοζαμβίκης, μίας χώρας που φημίζεται για τη μεγάλη βιοποικιλότητά της.

Η Φαίη Κολομέτσου μετά την αποφοίτησή της από το Μουσικό Σχολείο Βόλου αποφάσισε να σπουδάσει στο εξωτερικό. Κατασταλαγμένη από μικρή ηλικία για το επάγγελμα που θα επέλεγε, αλλά και με δεδομένη την αγάπη της για τη θάλασσα, κατάφερε να εισαχθεί στο Τμήμα Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σουόνσι. «Λατρεύω τη θάλασσα. Άλλωστε, στον Βόλο μεγάλωσα. Γύρω στα 15-16 χρόνια μου ξεκίνησα τις καταδύσεις. Πήγα σε μία σχολή στην Κύπρο, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου και από την πρώτη φορά που βούτηξα, άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω επαγγελματικά και να έχει σχέση και με τη θάλασσα. Έτσι κατέληξα στην επιλογή της θαλάσσιας βιολογίας. Όμως, στην Ελλάδα δεν μπορείς να σπουδάσεις αποκλειστικά πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο. Στη Μυτιλήνη, όπου έχει έδρα το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παίρνεις πτυχίο ιχθυολόγου ή περιβαλλοντολόγου. Έτσι επέλεξα να σπουδάσω στο Σουόνσι, όπου σε έναν χρόνο από τώρα θα έχω πάρει το πτυχίο μου πάνω στη θαλάσσια βιολογία», είπε η 19χρονη Ελληνοκύπρια.
Πρότυπό της; Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, με τον διάσημο Γάλλο ωκεανογράφο και εξερευνητή να εμπνέει όσο κανείς άλλος τη νεαρή κοπέλα: «Πράγματι, στις επιλογές μου έπαιξαν ρόλο τα ντοκιμαντέρ του Κουστώ. Ήταν τόσο συναρπαστικές οι εικόνες που αντίκριζα, ώστε από τα πρώτα ερεθίσματα που είχα, κατάλαβα μεμιάς ότι η θαλάσσια βιολογία ήταν κάτι που θα ήθελα να κάνω. Θυμάμαι ακόμη το πρώτο ντοκιμαντέρ που είχα παρακολουθήσει. Αφορούσε μία ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, οι οποίοι είχαν καταδυθεί για να εξετάσουν έναν τεχνητό ύφαλο που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι. Νιώθω τυχερή, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσω το επάγγελμα των ονείρων μου».

Όμως, οι επιλογές της επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα μοιάζουν λιγοστές για τη Φαίη Κολομέτσου που σημείωσε: «Μετά το πτυχίο bachelor που απονέμει το Πανεπιστήμιο μου, θα κυνηγήσω ένα μεταπτυχιακό. Προσανατολίζομαι στη θαλάσσια βιοτεχνολογία. Με ενδιαφέρει να στραφώ προς την έρευνα, όπως για παράδειγμα για τη φαρμακευτική χρήση των θαλάσσιων φυσικών προϊόντων. Ωστόσο, με βάση τις σημερινές συνθήκες, η παραμονή στο εξωτερικό φαντάζει μονόδρομος. Θα ήθελα να επιστρέψω στη χώρα μου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε έρευνα και στην Ελλάδα».

Προς το παρόν, οι συγκεκριμένες σκέψεις φαντάζουν μακρινές για τη νεαρή Βολιώτισσα, η οποία άρχισε να μετράει αντίστροφα για το ταξίδι της στη μακρινή Μοζαμβίκη, το πρώτο από τα δύο που έχει προγραμματίσει για το εξωτερικό, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 θα βρεθεί με τη σχολή της στο Πουέρτο Ρίκο για τη μελέτη θαλάσσιων κητών. Δεν έκρυψε την ανυπομονησία της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω αγωνία, αλλά και ένα μικρό άγχος για το ταξίδι, αφού θα είμαι η μόνη Ελληνίδα από τους εθελοντές. Το μόνο, ίσως, που με προβληματίζει, αφορά στη γλώσσα. Η Μοζαμβίκη είναι πρώην αποικία της Πορτογαλίας και στη χώρα μιλούν κυρίως πορτογαλικά. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί ότι περιμένω πώς και πώς να βρεθώ εκεί».

Στη συνέχεια ανέλυσε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αφρική: «Το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε μέρη και το καθένα διαρκεί μία εβδομάδα. Αρχικά θα εξερευνήσουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους στις ακτές της Μοζαμβίκης, ο Ινδικός ωκεανός είναι γεμάτος άλλωστε. Θα καταδυόμαστε και θα καταγράψουμε με φωτογραφίες και βίντεο, τα είδη που υπάρχουν εκεί. Την 2η εβδομάδα θα εξετάσουμε τα είδη που αλιεύουν οι ντόπιοι πληθυσμοί. Το τρίτο μέρος αφορά στη μελέτη φαλαινοκαρχαριών, αλλά και των μεγάπτερων φαλαινών που ζούνε στα νερά του Ινδικού. Αυτή την περίοδο διεξάγονται ταυτόχρονα δύο-τρεις έρευνες για τις μεγάπτερες φάλαινες, που είναι γνωστές για τα τραγούδια του ζευγαρώματος των αρσενικών. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τους πληθυσμούς. Την 4η εβδομάδα θα μελετήσουμε τους καρχαρίες. Στην οργάνωση «Love the Oceans» τους απασχολεί το κυνήγι των καρχαριών για τα πτερύγιά τους. Πολλά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εξαιτίας της υπεραλίευσης για το πτερύγιό τους, με το οποίο φτιάχνουν την ομώνυμη σούπα, διάσημο πιάτο της κινεζικής κουζίνας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις επισκέψεις που θα γίνουν σε σχολεία της Μοζαμβίκης. Θα μιλήσουμε στα παιδιά για τη θάλασσα και τον πλούτο που κρύβει η χώρα τους, αλλά και την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας ζωής».

Το ταξίδι στη Μοζαμβίκη προμηνύεται συναρπαστικό για τη Φαίη Κολομέτσου, η οποία αδημονεί να βρεθεί κοντά στο αγαπημένο της υγρό στοιχείο: «Όταν βρίσκεσαι στον βυθό ηρεμείς. Δεν σε νοιάζει τι συμβαίνει πάνω από την επιφάνεια του νερού και αφήνεσαι να θαυμάζεις το περιβάλλον. Και είναι τόσα τα πράγματα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει στον βυθό των ωκεανών και δεν ξέρουμε τα θαλάσσια όντα που ζούνε σ’ αυτά τα βάθη. Ο θαλάσσιος κόσμος κρύβει τόσες εκπλήξεις. Όμως, εκείνο που επαναλαμβάνω στον εαυτό μου είναι ότι αυτό που βλέπεις, θέλεις και να το προστατεύσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το