Ελλάδα

Η ατζέντα κορυφής του προέδρου για έξοδο της χώρας από την κρίση

pavlopoulos

Στη μάχη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, έτσι όπως την περιέγραψε την ημέρα εκλογής του από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, επιμένει, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες εντός και εκτός των τειχών, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της Πολιτείας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έναν χρόνο μετά εξακολουθεί να λέει ότι το μέγιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και το Σύνταγμα συμπυκνώνεται στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει τέσσερις άξονες και αφορούν: την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την προστασία των αδυνάτων και του δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα τονίζει στους συνομιλητές του -και όχι τυχαία- αυτό που επαναλάμβανε και ανήμερα της γιορτής του, στις 8 του περασμένου «καυτού» πολιτικά Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα. «Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη».

Ενα δε από τα «αξιώματα» που υιοθετεί και ακολουθεί πιστά αφορά το ότι από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε έκτακτες και «δύσβατες» συνθήκες ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μην αρνείται τις «ειδικές αποστολές» για την έξοδο από τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης. «Οπως από την αρχή έτσι και τώρα ο Πρόεδρος αναλαμβάνει ειδικές αποστολές για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση», σπεύδει να διευκρινίσει έμπιστος συνεργάτης του κ. Παυλόπουλου, κάνοντας αναφορά στον νέο κύκλο επαφών με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες και αξιωματούχους της Ευρώπης.

Εντονο παρασκήνιο
Ισχυρή απόδειξη των προθέσεών του είναι, αν μη τι άλλο, ότι στο πλάνο των επίσημων επαφών του ο κ. Παυλόπουλος έχει «κλειδώσει» ένα ραντεβού για τις 19 Ιανουαρίου, όχι με κάποιον ομόλογό του σε χώρα της Ευρώπης (σ.σ.: που συνηθίζεται) αλλά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση θα γίνει στο «ιερό» της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί από το Βερολίνο.

Είναι πασιφανές ότι έχει προηγηθεί και καταγραφεί έντονο παρασκήνιο που συνδέει το ραντεβού με τους στόχους αφενός της ελληνικής πλευράς και αφετέρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Οι καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στο ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό πεδίο εξηγούν δε ότι η Αθήνα στηρίζει τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την προώθηση της πολιτικής χαλάρωσης που ακολουθεί αλλά και για τις «αντιστάσεις» που προβάλλει στις πολιτικές ακραίων κύκλων, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα αφιχθεί στην έδρα της ΕΚΤ μαζί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και συμβούλους του Προεδρικού Μεγάρου, όπως ο Παναγιώτης Γεννηματάς.

Η συζήτηση για τα ομόλογα αλλά και η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους θα είναι, όπως αναμένεται, στον πυρήνα της ατζέντας που θα ανοιχθεί. Βασική προϋπόθεση παραμένει βέβαια η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που σημαίνει ότι θα ισχύσει το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Εγκυρες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να υποστηρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποσύνδεση του κεφαλαίου που αφορά τη φορολόγηση των αγροτών από το πλέγμα της πρώτης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την προσπάθεια της χώρας για την οριστική έξοδο από την κρίση και το κλίμα ενός ενδεχόμενου Grexit θα αποτελέσουν και την ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Προκόπη Παυλόπουλου στο Βερολίνο. Εκεί θα συναντηθεί κατ’ αρχάς με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοαχίμ Γκάουκ, αλλά, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, και με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Είναι ενδιαφέρουσα δε η «λεπτομέρεια» ότι ο κ. Παυλόπουλος διατηρεί επικοινωνία σε καλό κλίμα και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βέβαια εμφανίζεται συνήθως σε ρόλο τουλάχιστον αυστηρού κριτή της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους.

Το Ασφαλιστικό και τα περιθώρια βελτίωσης του σχετικού Χάρτη θα είναι εκ των πραγμάτων στο πεδίο της ανταλλαγής απόψεων με αφορμή τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Σε Μόσχα και Ισραήλ

Αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μόσχα (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ ο κύκλος των επίσημων επισκέψεων θα συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχει ήδη κλειστεί επίσημο ταξίδι στο Ισραήλ στις 30 Μαρτίου, ενώ εκεί θα μεταβεί στις 26 Ιανουαρίου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το