Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών επικουρικών

sintaxi

Δεν απέκλεισε τη μείωση επικουρικών συντάξεων, που θεωρούνται υψηλές όπως αυτές των τραπεζοϋπαλλήλων ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Θανάσης Καποτάς.

Μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”,  ο κ. Καποτάς απέφυγε να προσδιορίσει από ποιο ποσό και πάνω θα υπάρξει περικοπή και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των επικουρικών θα γίνει κανονικά στις 29/1.

“Αν υπάρξει μείωση επικουρικών το 2016 η άποψη η δική μου είναι να είναι στοχευμένη και να γίνει σε ασφαλισμένους που οι συντελεστές αναπλήρωσής τους δεν ήταν αυτοί που έπρεπε να ήταν όλα τα χρόνια τους ασφαλιστικού τους βίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφωνίες με τους δανειστές ως προς τη φιλοσοφία των αλλαγών στο ασφαλιστικό και πρόσθεσε:

“Όλο το διάστημα της επεξεργασίας για να δημοσιοποιήσουμε το νομοσχέδιο είμαστε σε επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια το είπε αυτό και ο υπουργός χθες. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κορμό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – προβλήματα. Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος θα δούμε παραπέρα τι θα γίνει”.

Ο ίδιος είπε πως η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί “όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα” και εξήγησε πως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ένστολοι θα υπάρξουν εξειδικεύσεις ώστε να αποφευχθούν αδικίες.

Σκληρή ήταν η κόντρα του κ. Νεφελούδη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, καθώς ο πρώτος τον κατηγόρησε σχετικά με τη στάση του έναντι του δημοψηφίσματος του καλοκαιριού.

Απαντώντας ο κ. Παναγόπουλος αποκάλεσε το κυβερνητικό στέλεχος “κοινό συκοφάντη” και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως έχει κουλτούρα να συζητά μόνο με εκείνους που θα συμφωνήσουν ή έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων μαζί της.

“Συνέβη κάτι πρωτοφανές. Βρέθηκαν οι εργοδότες με την κυβέρνηση και συμφώνησαν να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές. Εγώ διαπιστώνω ότι έχουμε την κυβερνητική Σκύλα αλλά υπάρχει και η τροϊκανή Χάριβδη και μας λένε θέλετε τη Σκύλα ή τη Χάριβδη”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις συζητήσεις για τις εισφορές.

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αν και εξήγησε ότι η συμφωνία για τις εργοδοτικές εισφορές είναι δεδομένη είπε: “Στο ασφαλιστικό δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα. Σε ο,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές είναι μια δεδομένη απόφαση των εταίρων. Από την άλλη για τον ΟΑΕΕ έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη δομή. Το κέρδος είναι ότι έχουμε πια μια απευθείας επαφή με τον πρωθυπουργό που δεν την είχαμε 11 μήνες”.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, απέφυγε να πει εάν μεσολαβητής στη συνάντηση εργοδοτών – Τσίπρα ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών είπε: “Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια τέτοια νέα αύξηση των εργοδοτικών εισφορών όταν έχουμε μια απίστευτη φοροεπιδρομή σε ό,τι αφορά το ‘επιχειρείν’ σε αυτή τη χώρα”.

Πηγή: Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το