Υγεία

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες

f14840c14910a020cbefd6b6574caef9_L

Με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται και η αυτοεκτίμηση, φαινόμενο που είναι πιο έντονο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Πρόκειται μάλιστα για κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες, ενώ είναι μεγαλύτερο στον δυτικό κόσμο.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 985.000 ανθρώπους, ηλικίας 16-45 ετών, από 48 χώρες, το διάστημα 1999-2009.
Γενικά, η αυτοεκτίμηση έτεινε να αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι άνδρες σε κάθε ηλικιακή ομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τις γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των λαών δεν ήταν αξιοσημείωτες.
«Τα πλουσιότερα και πιο ανεπτυγμένα κράτη, με την υψηλότερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είχαν μεγαλύτερο χάσμα ως προς την αυτοεκτίμηση, συγκριτικά με τα φτωχότερα, αναπτυσσόμενα κράτη, στα οποία καταγραφόταν μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Αυτό ίσως αποδίδεται σε συγκεκριμένες πολιτισμικές επιρροές που επιδρούν στην ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης ανδρών και γυναικών» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Βιεκμπε Μπλέιντορν, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.
Για παράδειγμα, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στα επίπεδα αυτοεκτίμησης ήταν μικρές στις ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενώ ήταν μεγαλύτερες στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρέαζαν την αυτοεκτίμηση ήταν το φύλο και η ηλικία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology.

Πηγή www.onmed.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το