Υγεία

Πιλοτικό πρόγραμμα τσεκ απ έσωσε χιλιάδες Βρετανούς από ανεύρυσμα

πιεση

Όλοι οι Βρετανοί που συμπλήρωσαν τα 65 τους χρόνια την περίοδο 2009-2013, έλαβαν επιστολή με την οποία οι υγειονομικές Αρχές της χώρας τους συνιστούσαν να κάνουν ένα απλό υπερηχογράφημα για να εξακριβωθεί αν τυχόν έχουν κάποιο ανεύρυσμα.
Ο συνολικός αριθμός των ανδρών που έσπευσαν να κάνουν έλεγχο ανήλθε σε 1 εκατομμύριο, από τους οποίους οι 10.000 διαπιστώθηκε ότι όντως είχαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Από αυτούς, οι 2.000 χρειάσθηκαν επείγουσα εγχείρηση, καθώς τα ανευρύσματά τους ήταν μεγάλα και υπήρχε κίνδυνος ρήξης.
Έως το 2009, η Βρετανία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στην Ευρώπη, γι’ αυτό και άρχισε πιλοτικά να στέλνει την προειδοποιητική επιστολή στους άνδρες.
Το ανεύρυσμα είναι μη αναστρέψιμη διάταση σε κάποιο σημείο μιας αρτηρίας λόγω εξασθένησης του τοιχώματός της.
Σύμφωνα με την δρα Ανν Μακί, διευθύντρια Προληπτικού Ελέγχου στην αγγλική υγειονομική Αρχή PublicHealthEngland (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, «το πρόγραμμα αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και απέδειξε πως υπάρχει δυνατότητα να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα μεγάλα ανευρύσματα, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων».
Η ίδια εκτίμησε ότι όταν συμπληρωθούν 10 χρόνια συστηματικού τσεκ απ, θα έχουν μειωθεί κατά 50% τα κρούσματα ρήξεως ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην Αγγλία.

Πηγή www.onmed.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το