Υγεία

Ισπανία: Ολοκαίνουργιο νοσοκομείο χωρίς νερό, ηλεκτρικό και… δρόμο πρόσβασης

7d09aa06602d4c09b612a53982cd13b9_L

Η Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας διαθέτει από τα μέσα Δεκεμβρίου άλλο ένα μεγάλο νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί 80.000 κατοίκους. Μόνο που το σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει ηλεκτρικό, νερό, ούτε… δρόμο ώστε να φτάνουν εκεί οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας «τήρησε τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας εγκαίρως τις εργασίες κατασκευής του νοσοκομειακού κέντρου της κοινότητας», ανακοίνωσε εχθές το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, στην επαρχία της Ουέλβα και στοίχισε 21 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε να δέχεται 83.000 ασθενείς κάθε χρόνο και να πραγματοποιεί 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, όμως διακόπηκε στα μισά λόγω έλλειψης πόρων –άλλη μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Τον Μάρτιο του 2015 τα έργα ξανάρχισαν, ολοκληρώθηκαν και το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε… Όμως δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Λέπε, δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και για να πάει κανείς μέχρι εκεί θα πρέπει να περάσει από έναν αγροτικό χωματόδρομο, αφού δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θεωρεί υπεύθυνο για αυτή τη σουρεαλιστική κατάσταση τον συντηρητικό δήμο του Λέπε, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να ασχοληθούν με τον δρόμο και με τη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Γκονθάλεθ, που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει ότι η πόλη του δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα για να κάνει τα έργα λόγω της αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ισπανία μεταξύ 2012-14. Εκτός από τις περικοπές (ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση), στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την εξοικονόμηση πόρων, οι δήμοι δεν μπορούσαν να συνάψουν μακροχρόνια δάνεια.

Πηγή www.onmed.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το