Τοπικά

Οι 80άρηδες του βολάν- Υπερήλικες Λαρισαίοι ανανέωσαν το δίπλωμά τους

PAPOUS

Πεντακόσιοι περίπου κάτοικοι του νομού Λάρισας, ηλικίας από 80 ετών και πάνω έσπευσαν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης, καθώς η άδειά τους εγκρίθηκε από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή που τους εξέτασε!

Παρά το πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική μείωση των αντανακλαστικών τους, οι ηλικιωμένοι επιμένουν να κάνουν τις βόλτες με τα αυτοκίνητά τους, τηρώντας τους κανόνες νομιμότητας και μην ακούγοντας τις όποιες αντιρρήσεις.

Βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, σε ένα στάδιο της ζωής που – αν τους στερήσεις και την οδήγηση, συνήθεια πολλών δεκαετιών – δεν τους μένει πλέον τίποτα άλλο να ασχολούνται παρά ο καναπές απέναντι στην τηλεόραση και … η πρέφα με τους φίλους στο καφενείο.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Δέσποινα Παπαδοπούλου, πολλά παιδιά αυτών των ηλικιωμένων οδηγών σπεύδουν στα γραφεία παρακαλώντας τους υπαλλήλους κυριολεκτικά να τους πάρουν το δίπλωμα, ώστε να πάψουν να ανησυχούν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οδηγούς που διασταυρώνονται μαζί τους!

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, οπότε τα παιδιά αναγκάζονται κάποιες φορές να απευθυνθούν μέχρι και την Εισαγγελία, αφού είναι αδύνατο να πείσουν τους γονείς τους να σταματήσουν την οδήγηση. Και η Εισαγγελία πάντως, το μόνο που έχει τη δυνατότητα να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι να παραπέμψει τους ηλικιωμένους στην αρμόδια επιτροπή.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Τα ερασιτεχνικά διπλώματα, για τους οδηγούς από 65 μέχρι και 80 ετών, ανανεώνονται ανά πενταετία, αφού οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν ιατρικές βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών και για την ακρίβεια από παθολόγο και οφθαλμίατρο – ορίζονται σχετικά από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους –στις οποίες βεβαιώνεται ότι διατηρούν την ικανότητα οδήγησης.

Σύμφωνα με προ τριετίας Προεδρικό Διάταγμα, για τους οδηγούς ηλικίας από 80 ετών και πάνω, το δίπλωμα οδήγησης ανανεώνεται για ένα χρόνο ή διακόπτεται αφού οι ενδιαφερόμενοι περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή που συνεδριάζει σε νοσηλευτικό ίδρυμα και αποτελείται από ωτορινολαρυγγολόγο, παθολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπαιδικό και ψυχολόγο, οι οποίοι και εξετάζουν τους ηλικιωμένους, ενώ κάποιες φορές τους παραπέμπουν και σε περαιτέρω εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τον νομό Λάρισας, το 2015 η δευτεροβάθμια επιτροπή συνεδρίασε 50 φορές, οπότε με δεδομένο ότι σε κάθε συνεδρίαση εξετάζονται 16 οδηγοί ηλικίας 80 ετών και πάνω, εξετάστηκαν περίπου 800 ενδιαφερόμενοι.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στατιστικά απορρίπτεται το 20 – 30 % των περιπτώσεων, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι την περασμένη χρονιά πάνω από 500 κάτοικοι του νομού Λάρισας κρίθηκαν ικανοί να συνεχίσουν να έχουν δίπλωμα οδήγησης και να κυκλοφορούν στους δρόμους της περιοχής!

Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τους πολίτες που επιθυμούν διά της νόμιμης οδού να διατηρούν δίπλωμα και άδεια οδήγησης, διεκδικώντας την έγκριση της δευτεροβάθμιας επιτροπής, καθώς άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων υπερήλικων επιμένουν να οδηγούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια…

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το