Ελλάδα

Ποιες περιοχές είναι υψηλού κινδύνου για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών

akinita.5.1.708

Την επόμενη εβδομάδα έρχεται εκτός απροόπτου στη Βουλή το πρώτο φορολογικό “πακέτο” της νέας χρονιάς, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος αλλά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών με αναδρομική ισχύ από το Μάιο του 2015.

Το ερώτημα που πλανάται και “καίει” χιλιάδες νοικοκυριά είναι πού θα γίνουν οι αυξήσεις αντικειμενικών, που προανήγγειλε ο Τ. Αλεξιάδης. Με βάση τα στοιχεία της κτηματαγοράς, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιοχές υψηλού κινδύνου. Ποιες είναι αυτές; Πρόκειται κατ’ αρχάς για περιοχές στα δυτικά προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα το Ίλιον, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, η Μάνδρα, ο Ασπρόπυργος, το Καματερό, η Φυλή, το Περιστέρι, το Αιγάλεω. Στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας βρίσκονται και προάστια του Πειραιά και συγκεκριμένα η Νίκαια, ο Ταύρος, η Δραπετσώνα, το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα.

Γιατί οι παράγοντες της αγοράς εντάσσουν αυτές τις περιοχές στη ζώνη υψηλού κινδύνου; Γιατί η “ψαλίδα” μεταξύ αντικειμενικών- εμπορικών αξιών παραμένει ανοικτή αλλά από την… ανάποδη. Οι Τιμές Ζώνης ξεκινάνε εκεί από τα από 600 ευρώ/ τ.μ., ενώ οι εμπορικές τιμές παραμένουν 5 με 10% υψηλότερες- σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στο 30%- και μένει να δούμε αν το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει εκεί τις αυξήσεις ή αλλού. Κι ενώ ετοιμάζονται αυξήσεις αντικειμενικών αξιών κόντρα στα πορίσματα των ειδικών επιτροπών, ουδείς ασχολείται με την αδικία που… βγάζει μάτι διαχρονικά και παντός καιρού: την προκλητικά χαμηλή φορολόγηση περιοχών που παραμένουν εν έτει 2016 εκτός αντικειμενικού συστήματος. Ποιοι ευνοούνται; Όσοι έχουν ακίνητα “φιλέτα” σε τουριστικά νησιά και παραθαλάσσια θέρετρα και πληρώνουν όσα πληρώνουν διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές!

Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς θα έπρεπε να κάνει παρεμβάσεις ανά περιοχή και όχι οριζόντια με βάση τις ισχύουσες Τιμές Ζώνης, καθώς με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες. Όσον αφορά, δε, στο νέο σύστημα “εμπορικών” αξιών, με βάση το οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων του 2017, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι απαιτείται επεξεργασία τουλάχιστον έξι μηνών, με τη συμμετοχή πιστοποιημένων μεσιτών, που θα ενημερώνουν τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των νέων συμβολαίων.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το