Ελλάδα

Κυβέρνηση: Ούτε ένα ευρώ μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

gerovasili

Για θράσος και ανευθυνότητα κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με την κάθετα αρνητική στάση που τηρούν απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Η κ. Γεροβασίλη κάλεσε τα δύο κόμματα να σταματήσουν να συντάσσονται με την τρόικα και να συστρατευθούν στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις και να μην πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια.

«Η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς από το 2018, και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει στα 863 ευρώ».

«Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Έχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον αγώνα, τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε τη μείωση; Ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

katrougalos

Διευκρινίσεις από Κατρούγκαλο
Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι’αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά».

Στόχος είναι, ανέφερε, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά «πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε.

Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά.

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ – θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο». Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα» και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπαραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το