Ελλάδα

Πολιτικοί «διαξιφισμοί» για τις συντάξεις

newego_LARGE_t_1101_54617756

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα ανεβάζει το πολιτικό… θερμόμετρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας θα δώσει μάχη για να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρουσίασε ένα «εισπρακτικό» νομοσχέδιο.

Η Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και ανευθυνότητα απέναντι σε μια «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και του επιπέδου της ζωής των συνταξιούχων.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι οι σημερινές κύριες συντάξεις δεν μειώνονται και πως θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για όλες τις χορηγούμενες συντάξεις από εδώ και εμπρός. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος –ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους. Εις απάντηση στους επικριτές του νέου συνταξιοδοτικού, αναφέρει ότι το σύστημα υπολογισμού συντάξεων εξορθολογοποιείται και ενοποιούνται τα Ταμεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομούνται οι λειτουργικές δαπάνες. Τονίζει δε, ότι οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογικό εισόδημα, μια πρακτική που βάζει τέλος στο σύστημα «αυθαίρετης κλιμάκωσης» ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε κατηγορήσει δια στόματος του βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι ένα «εισπρακτικό νομοσχέδιο».

File written by Adobe Photoshop¨ 5.0

«Μετά από την επιμελή προσμονή του ασφαλιστικού νόμου, που καλλιεργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα αρχίσανε οι επισκέψεις στους πολιτικούς αρχηγούς για επικοινωνιακό πλασάρισμα των συγκεκριμένων προτάσεων από τους κ.κ. Κατρούγκαλο- Πετρόπουλο.Δυστυχώς όμως Άνθρακες ο θησαυρός! Αντί για μεταρρύθμιση βλέπουμε ένα ακόμα εισπρακτικό νομοσχέδιο, με περικοπές συντάξεων και με αδιέξοδα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για «πασαλείμματα» και συσχέτισε το ασφαλιστικό με το ζήτημα της ανεργίας. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για το θέμα αυτό εδώ και 11 μήνες» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

File written by Adobe Photoshop¨ 5.0

Επιφυλάξεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» χάραξαν το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από τις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΙωάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι έγινε μια «χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση» αλλά επανέλαβε ότι το κόμμα δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μείωση συντάξεων ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» αλλά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφότου μελετήσει το πρόγραμμα.

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Λέμε «όχι» στη μείωση των συντάξεων, «όχι» στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και λέμε «ναι» στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Κατρούγκαλο για το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και με κείμενό του στο διαδίκτυο επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα σημερινά ραντεβού.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το