Ελλάδα

Επίσημα για πρώτη φορά Θεοφάνια στη Σμύρνη – Μετά από 94 χρόνια

theophania

Για πρώτη φορά θα τελεστεί επίσημα αύριο στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα λιγοστά μέλη της παροικίας και για τους υπόλοιπους ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αρκετοί θα είναι και οι επισκέπτες από την Ελλάδα.

Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.

«Μέχρι τώρα, όλα τα χρόνια δεν γινόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός ήταν συμβολικός μέσα στην εκκλησία μας. Ερχόταν ιερέας για τις ημέρες αυτές και συγκεντρωνόμαστε ομογενείς, φίλοι, σε μια αίθουσα ή στην εκκλησία, κόβαμε την πίτα και κάναμε όλοι μαζί μια προσευχή» λέει η κ. Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, και υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος για την παροικία.

«Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα, ενώ έρχονται καλεσμένοι από την Ελλάδα φίλοι και ομογενείς. Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Ολα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».

Η Αγία Φωτεινή
Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο πατήρ Κύριλλος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σμύρνης. Είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

«Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί στις 8.30, με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται» λέει η κ. Σάμογλου και σημειώνει ότι υπάρχουν ήδη ορισμένοι που πρόκειται να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό.

«Ξέρουμε ότι θα βουτήξουν 2-3 άτομα. Είχα αποφασίσει να βουτήξω κι εγώ, αλλά πρέπει να κάνω το ίδιο διάστημα κάποιες άλλες εργασίες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσουν στο νερό και γυναίκες, καθώς εδώ στη Σμύρνη έχουμε αυτή την παράδοση».

Θερμή ατμόσφαιρα
Σε θερμή ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Πρωτοχρονιά, ενώ στο χριστουγεννιάτικο δείπνο που οργάνωσε η κοινότητα παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών δήμων γύρω από την πόλη της Σμύρνης. Η Ορθόδοξη Κοινότητα έχει διευρυνθεί και η παροικία γνωρίζει άνθηση. Βασικός πυρήνας οι ελάχιστες οικογένειες που παραμένουν επί δεκαετίες εκεί. Είναι εκείνοι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν χωρίς εκκλησία και ιερέα. Μαζί τους συνυπάρχουν πλέον φοιτητές, Ελληνες εργαζόμενοι που μετοίκησαν στα χρόνια της κρίσης, καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το