Οικονομία

Bloomberg: Οι Ελληνες καταθέτες εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι

tsipras

Την απροθυμία των Ελλήνων καταθετών να επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρηματά τους λόγω ανασφάλειας επιχειρεί να εξηγήσει σε άρθρο του το Bloomberg.

«Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι καταθέτες εξακολουθούν να διστάζουν να ποντάρουν τα χρήματά τους πως οι συνομιλίες του τρέχοντος έτους θα είναι λιγότερο επικίνδυνες γι’ αυτούς και για τη χώρα τους στη ζώνη του ευρώ σε σχέση με το 2015» σημειώνει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το άρθρο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα, παρά τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι με επιβολή ανώτατου ορίου στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησαν τον Νοέμβριο, φέρνοντας τις συνολικές απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: Η δυσπιστία των αποταμιευτών μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο της κυβέρνησης για την άρση των capital controls από το τέλος του Ιουνίου. Η απροθυμία για την επιστροφή των καταθέσεων που διατηρούν στο εξωτερικό ή κάτω από τα στρώματά τους πίσω στις τράπεζες, εμποδίζει την δυνατότητα των δανειστών για την παροχή πιστώσεων προς την οικονομία καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ύφεσης το 2016, μετά από μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη.

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, επίσης, αυτή την εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδα έδειξε ότι και απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τα υπόλοιπα των δανείων να εμφανίζουν πτώση 2,2 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.

Παρόλο που ο Τσίπρας διαβεβαιώνει τους αποταμιευτές ότι οι τράπεζες της χώρας είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων, οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω, καθώς η κυβέρνηση παραμένει σε διαμάχη με τους πιστωτές πάνω σε αιτήματα για πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις.

Οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την απελευθέρωσης της επόμενης δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα και για την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της ζώνης του ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η πρόσφατη επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ενώ τονίζουν πως η διαδικασία θα είναι αργή και θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμματος που συμφώνησε με τους πιστωτές της.
Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το