Κόσμος

Ρωσία: Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε μπλόγκερ

blogger

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν μπλόγκερ σε πέντε χρόνια φυλάκιση για εξτρεμιστική δράση στο Διαδίκτυο, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, διότι κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση εναντίον των ακριβών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επέκρινε την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στον Βαντίμ Τιουμέντσεφ, 35 ετών, από την πόλη Τομσκ της ανατολικής Σιβηρίας, απαγορεύθηκε επίσης η χρήση του Διαδικτύου για τρία χρόνια. Ακτιβιστές που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία καταγγέλλουν ότι η δικαστική απόφαση παραβιάζει τα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος σε επαρκή νομική εκπροσώπηση.

Ο Τιουμέντσεφ είχε εξοργίσει τις αρχές του Τομσκ με μια σειρά αναρτήσεων στις οποίες διατύπωνε καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος τους. Επίσης επέκρινε με σφοδρότητα τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν βλέπει τον λόγο απλοί Ρώσοι να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό τους, ενώ είχε αναρτήσει βίντεο υπέρ της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ανακοίνωση του δικαστηρίου του Τομσκ αναφέρει πως ο Τιουμέντσεφ υποκίνησε τους πολίτες σε ανατροπή της έννομης τάξης, κατηγορία που συνδέεται με την πρόσκλησή του στους Ρώσους να λάβουν μέρος σε μια διαδήλωση —χωρίς την έγκριση των αρχών— εναντίον των αυξήσεων στα εισιτήρια των τοπικών λεωφορείων.

Ακόμη κατηγορήθηκε για υποκίνηση εθνικού μίσους, διότι είχε αναρτήσει βίντεο στα οποία καταφερόταν εναντίον των Ουκρανών προσφύγων από το Ντονμπάς και καλούσε να απελαθούν διότι «πρόδωσαν» την Ουκρανία.

Πλάνα από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στην οποία καταδικάστηκε εικονίζουν τον Τιουμέντσεφ, με ένα χοντρό γκρι πουλόβερ, να στέκεται όρθιος μέσα σε ένα κλουβί και να κρατάει σημειώσεις ενώ ακούει την ετυμηγορία. Ο καταδικασθείς δήλωσε πως θα υποβάλει έφεση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το