Τοπικά

Γέμισαν πινακίδες οι Εφορίες της Λάρισας

pinakides

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού κατάθεσης πινακίδων των οχημάτων για να αποφευχθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και τα τσουχτερά τεκμήρια σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Εφορίες της Λάρισας. Η προθεσμία εκπνέει αύριο και η προσέλευση στα αρμόδια τμήματα των οικονομικών υπηρεσιών από ιδιοκτήτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές επιβαρύνσεις των αυτοκινήτων τους αλλά και ενόψει των νέων αλλαγών που επίκεινται εντός του 2016 για τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνεται…

Οι φορολογούμενοι πάντως θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Εφορίες λόγω της αυριανής ημιαργίας, θα κλείσουν νωρίτερα και οι συναλλαγές θα σταματήσουν στις 12.30 το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει πως αν δεν δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η προθεσμία για τις δηλώσεις ακινησίας των οχημάτων θα εκπνεύσει νωρίτερα από τις 12.30. Βέβαια κάθε χρόνο λόγω της αυξημένης προσέλευσης των φορολογουμένων, είθισται το υπ. Οικονομικών να δίνει μια ολιγοήμερη παράταση, αλλά εφόσον ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο…

Να σημειωθεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια περίπου 15.000 πινακίδες κατατέθηκαν στις Εφορίες της Λάρισας, ενώ ένα σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ΙΧ  τις παραλαμβάνουν εκ νέου μέσα στο έτος προκειμένου να γλιτώσουν μέρος του ετήσιου τεκμηρίου ή να επωφεληθούν από τυχόν επαναφορά του μέτρου των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Ενδεικτικά το 2012 είχαν κατατεθεί 4.305 πινακίδες, εκ των οποίων 1.473 στην Α΄ Εφορία Λάρισας   και 2.832 στη Β΄ Εφορία. Το 2013 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 5.545, εκ των οποίων οι 2.095 κατατέθηκαν στην Α΄Δ.Ο.Υ. και 3.450 στη Β΄Δ.Ο.Υ. Πέρυσι το 2014 κατατέθηκαν συνολικά 5.163 πινακίδες, 2.150 στη Α΄Δ.Ο.Υ. και 3.013 στη Β΄Δ.Ο.Υ. Μέχρι χθες το μεσημέρι στην Α΄Δ.Ο.Υ. είχαν κατατεθεί 1.773 και στη Β΄Δ.Ο.Υ. περίπου 1.900.

ΤΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ

Σημειωτέον ότι όσοι υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέτουν τις πινακίδες γλιτώνουν τα εξής:

α) εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά, θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2016, τα οποία για όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.

β) εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2016, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ. Επιπλέον, όσοι εξ’ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.

γ) θα γλιτώσουν κι από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2015. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2016 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για τη δήλωση ακινησίας απαραίτητα πρέπει κανείς να προσκομίσει στην Εφορία

α) Την άδεια κυκλοφορίας.

β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας.

γ) Φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.

ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.

στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες  έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές:

– αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του 2016 απαιτείται η πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή τελών που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας και επανακυκλοφορίας του οχήματος μέχρι την 31η-12-2015

– αν η επανακυκλοφορία γίνει το 2017, θα πρέπει να καταβληθούν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αλλά και επιπλέον 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Πάντως η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν για έως και 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας «ημερήσια» τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο Εφορίας αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι χάρτινες πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή. Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για 2 ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του, αυτό θα του στοιχίσει 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το