Ελλάδα

Βενιζέλος: Το 2007 δεν έπρεπε να υποχωρήσω στη χυδαία απειλή του Παπανδρέου

venizelos-papandreou-8-708

Την εκτίμηση ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν το καλοκαίρι το μνημόνιο χωρίς να θέσουν όρους εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τονίζει: «προσωπικά εκτιμώ ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία. Το σύρσιμο χωρίς απογείωση. Οχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα. Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα.»

Για τον Γ. Παπανδρέου
Στην ίδια συνέντευξη αφήνει για μια ακόμη φορά αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας πως δεν έπρεπε να είχε υποχωρήσει το 2007 όταν επιχείρησε να κάνει έναν όμιλο προβληματισμού αλλά το πήρε πίσω υπό την απειλή διαγραφής από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Το 2007 το πήρα πίσω υπό μια απειλή θεσμικά χυδαία, αντιδημοκρατική και βάρβαρη. Αλλά έπρεπε να σεβαστώ την ενότητα της παράταξης. Το αποδέχτηκα κι αυτό, όπως αποδέχτηκα σωρεία άλλων πραγμάτων εις βάρος της εσωκομματικής δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού. Κι αναρωτιέμαι αν αυτό πρέπει να γίνεται. Αν δηλαδή πρέπει να υποχωρούμε, επειδή πρέπει να διαφυλαχθούν μείζονα αγαθά, όπως π.χ. η προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ το 2009, στην οποία συνέβαλα. Αλλοι δεν την τίμησαν και την εξανέμισαν. Τώρα σας λέω ότι δεν πρέπει να υποχωρούμε».

Για την Φώφη Γεννηματά
Η κ. Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκλεγεί με μια υποδειγματική διαδικασία είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τη φέρουν ενοχλημένη από την στάση του. «Δεν έφυγα από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να ασχολούμαι με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική παρουσία και ο λόγος μου είναι στοιχεία που αφορούν τον θεσμικό μου ρόλο ως μέλους της Βουλής έναντι της παράταξης αλλά και έναντι της κοινωνίας. Δεν διαπραγματεύομαι ούτε το δικαίωμα λόγου ούτε την πολιτική μου προσωπικότητα» τόνισε

Για τη δήλωση Σημίτη
Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τη δήλωση του Κώστα Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο κόμμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, που θα διευθύνεται από μια ηγετική ομάδα. «Πριν αποχωρήσω από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015, εκφώνησα έναν αποχαιρετιστήριο λόγο, ο οποίος αποτέλεσε την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας. Εκεί είπαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της Κεντροαριστεράς. Διότι στην Κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνοντας τις έννοιες. Για να μην παιδευόμαστε λοιπόν με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος. Το προοδευτικό Κέντρο που πρέπει να εκφραστεί» είπε.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το