Τοπικά

K.Καραμπάτσας: Με πολέμησαν υπόγεια

201505031359406038

«Είχα την τιμή και την ευθύνη να υπηρετήσω το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία από τη θέση του διοικητή των τριών μεγαλύτερων σε κλίνες νοσοκομείων της περιφέρειάς μας από τις 21 Απριλίου 2010 ανελλιπώς έως τις 21 Δεκεμβρίου2015, δηλαδή 68 μήνες, σχεδόν 6 χρόνια». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ο απελθών διοικητής του Πανεπιστημιακού κ. Κώστας Καραμπάτσας στα τοπικά ΜΜΕ.

Πιο αναλυτικά ο κ. Καραμπάτσας τόνισε:

«Στη γεμάτη αγώνες και αγωνίες όμορφη αυτή διαδρομή, επιλέχθηκα, αξιολογήθηκα, μετατέθηκα, αναβαθμίστηκα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από υπουργούς και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ταξίδι ήταν όμορφο και συναρπαστικό. Προσπάθησα με αμέτρητες εργατοώρες δουλειάς σε Λάρισα και Βόλο, με αδιάκοπη εργασία νυχθημερόν και Σαββατοκύριακα, με ελάχιστες μέρες άδειας αυτή την εξαετία, να κάνω όσο καλύτερα μπόρεσα το καθήκον μου απέναντι πρώτιστα στον άνθρωπο, τον ασθενή και τις ανάγκες του, αλλά και απέναντι στους συνεργάτες μου στη σκληρή καθημερινότητα στο χώρο της υγείας, στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αφού η ανάληψη των καθηκόντων μου συνέπεσε με την υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια και διεθνή επιτήρηση, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ήταν μια αγχώδης, κοπιαστική και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος. Οι δυσκολίες μας έκαναν όλους όμως πιο ώριμους και πιο δυνατούς, και ανεβάζαμε συνεχώς ρυθμούς, γιατί είχαμε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με όλους. Όλα ήταν υπόθεση κλίματος, συλλογικής εργασίας, λειτουργίας ομάδας με αληθινά αισθήματα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, κι αυτό έκανε τα εμπόδια να φαντάζουν προκλήσεις, τις δυσκολίες να μετατρέπονται σε στοιχήματα και τις επιτυχίες που θα εξηγήσω στη συνέχεια να μας γεμίζουν δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς , Γεν. Γραμματείς) με τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια με την εμπιστοσύνη τους. Όμως το πιο μεγάλο ευχαριστώ, η ευγνωμοσύνη και η συγκίνηση του νου και της καρδιάς ανήκει στους συνοδοιπόρους της καθημερινής προσπάθειας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στους καθηγητές διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών, στην Ιατρική μας Σχολή τον πρόεδρο και τα όργανά της, στους διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ, αλλά και σε όλους τους ιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους, καθώς και στα συνδικαλιστικά τους όργανα και των τριών νοσοκομείων που είχα την τιμή να διοικήσω. Οι γιατροί μας είναι ο πιο βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Κάνουν ένα σπουδαίο έργο σε πολύ δύσκολους καιρούς, και δυστυχώς οι αμοιβές τους δεν είναι αντάξιες αυτού του έργου που παρέχουν.

Ευχαριστώ επίσης όλους τους συνεργάτες μου στα όργανα της διοίκησης των νοσοκομείων, το νοσηλευτικό, το τεχνικό και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και κάθε εργαζόμενο στη δημόσια υγεία, όπως και το επιστημονικό προσωπικό των τεχνοκρατών εξωτερικών μας συνεργατών που στήριξαν το έργο μας με αφοσίωση και ευθύνη. Μαζί με τις ευχαριστίες και μια συγγνώμη ίσως , αν άθελά μου κάποιον στενοχώρησα.
Ευχαριστώ ακόμη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εξαιρετικά ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία μας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών των νοσοκομείων.

Ευχαριστώ τέλος όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της Θεσσαλίας με τους οποίους συνεργάστηκα, όπως και όλους τους πολίτες που είχα την ευθύνη να συναντήσω σε δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή όπως είναι για τον καθένα μας ένα πρόβλημα υγείας και να ζητήσω συγγνώμη από όσους δεν κατόρθωσα να εξυπηρετήσω όπως θα το επιθυμούσα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

• Με επίσημα στοιχεία του ESY.net που παρουσίασε το υπουργείο (Μάρτιος 2011) το νοσοκομείο ανέβηκε κατά 30% (από 62% σε 92%) μέσα στο 2010, όσον αφορά το βαθμό τεχνικής αποδοτικότητας που λαμβάνει υπόψη του οικονομικά στοιχεία, ποιότητα νοσηλείας, ορθή χρήση πόρων κλπ., κατατασσόμενο με πολύ θεαματική βελτίωση στα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας.
• Ενεργοποιήθηκε η υπόθεση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Ολοκλήρωση του κατασκευαστικού μέρους από εθνικούς πόρους, ένταξη του εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ και άμεση λειτουργία 8 νέων ειδικών κλινών εντατικής νοσηλείας.
• Εφαρμόστηκαν καινοτόμες δράσεις, όπως η λειτουργία Κινητών Μονάδων, η 24ωρη εφημέρευση στα παράλια με ιατρούς και νοσηλευτές κατά τη θερινή περίοδο, δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης που παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

• Ο Βόλος και η Μαγνησία θα είναι πάντα ένα ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή και την καρδιά μου. Τον Αύγουστο του 2013 πήγαμε εκεί σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες.
• Σε 20 μήνες έγινε με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μέσα και έξω από το νοσοκομείο ένα πολύ σημαντικό έργο. Εντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα αναβάθμισης εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ, όπως νέος αξονικός τομογράφος, μηχανήματα αιμοκάθαρσης και υπέρηχος για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ. Παραδόθηκε η νέα ανακαινισμένη πτέρυγα για την Παθολογική Κλινική και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Ολοκληρώθηκαν με ομόφωνες κρίσεις προσλήψεις 17 μόνιμων ιατρών, ενισχύθηκαν υπολειτουργούσες κλινικές με επικουρικό προσωπικό κλπ. Το Νοσοκομείο του Βόλου, αξιολογήθηκε το 2014 επίσημα από το Υπουργείο και παρουσιάστηκε σε ειδική πανελλήνια εκδήλωση ως ένα από τα κορυφαία της χώρας.
• Πάνω απ’ όλα όμως υπήρχε ένα εξαιρετικό κλίμα σύμπνοιας και εργασιακής ειρήνης. Όταν μας ζητήθηκαν από τον υπουργό κ. Κουρουμπλή παραιτήσεις δεν δίστασα στιγμή. Παρά τα υπομνήματα εκατοντάδων εργαζομένων στο νοσοκομείο αλλά και πολλών συλλογικών φορέων της Μαγνησίας (Σύλλογοι Νεφροπαθών, Τυφλών , ΑμεΑ, Θαλασσαιμικών, Διαβητικών), έκρινα πως δεν μπορώ να εμφανίζομαι γαντζωμένος σε καρέκλες, κάτι που είναι έξω από την κουλτούρα μου και τον κοινωνικό μου πολιτισμό. Η αξιολόγηση των συνεργατών και τα κείμενά τους για το έργο μου είχαν και έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερο βάρος στον αξιακό, προσωπικό και ηθικό μου κώδικα από το βάρος οποιουδήποτε διοριστηρίου ή συμβολαίου.

ΙΟΥΝΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ-Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

• Η παραίτησή μου δεν έγινε αποδεκτή και έτσι ερχόμενος στο ακέφαλο επί μεγάλο διάστημα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το μοναδικό από τα νοσοκομεία της χώρας όπου οι ιατροί και οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει έως το τέλος Ιουνίου του 2015 ούτε ένα ευρώ για εφημερίες και υπερωρίες αντίστοιχα, και όπου έργα εκατομμυρίων ευρώ, έργα –αληθινή ανάσα και αναβάθμιση για τη δημόσια υγεία ήταν στον αέρα, κάναμε όλοι μαζί έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Και για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, της αγαπημένης μου πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που θεώρησα μεγάλη την τιμή και την πρόκληση να κάνουμε πράγματα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και τον ιατρικό χάρτη της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

• Αποκαθιστώντας την ηρεμία και την κανονική ροή της καθημερινότητας αρχίσαμε τη μάχη με το χρόνο. Φέραμε το νέο υπερσύγχρονο στεφανιογράφο, έναν από τους καλύτερους στη χώρα για τους καρδιοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας.Αναβαθμίσαμε με νέα χειρουργικά τραπέζια τον απηρχαιωμένο εξοπλισμό των χειρουργείων, αναβαθμίσαμε με νέες θερμοκοιτίδες τη Μονάδα των νεογνών, ολοκληρώσαμε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό της ΜΑΦ στο ΓΝΛ, τελειώσαμε όλα σχεδόν τα ημιτελή έργα και υποθέσεις που λίμναζαν. Όπως για παράδειγμα τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου με τη νέα σύγχρονη οδοντιατρική μονάδα στο ΓΝΛ και την ένταξη στην τελική ευθεία του νέου γραμμικού επιταχυντή στο ΠΓΝΛ που θα δώσει λύσεις σε χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Κεντρική Ελλάδα.

• Πέρα από τα μεγάλα έργα που εντάσσονται σε κοινοτικά προγράμματα ή δωρεές προχωρήσαμε με ίδιους πόρους σε παρεμβάσεις, προσθήκες και αγορές απλών αλλά τόσο χρήσιμων πολλές φορές εργαλείων και υλικών, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα των διευθυντών των κλινικών. Και όλα αυτά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφού πέρα από τη γενικότερη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το λειτουργικό πρόβλημα της αδυναμίας συνεδρίασης του Δ.Σ. επί τρίμηνο από το Δεκαπενταύγουστο ως τα μέσα Νοεμβρίου.

• Θεωρώ ξεχωριστά συγκινητική στιγμή για το έργο μου στα νοσοκομεία της πόλης μας την έγγραφη στήριξη που μου παρείχαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι , αλλά και οι διευθυντές του ΕΣΥ, αλλά κυρίως τα καθημερινά μηνύματα συμπαράστασης και αποδοχής της κοινής μας προσπάθειας , από τους συνεργάτες στα νοσοκομεία , αλλά και από τους πολίτες και την κοινωνία της Λάρισας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Η ΠΑΥΣΗ
Παραθέτοντας αναλυτικά όλη αυτή την πορεία, να επαναλάβω ότι ουδέποτε έβαλα στο έργο μου κομματικές γραμμές, συνεργάστηκα άψογα με όλους βάζοντας μόνο μια προτεραιότητα: Να γίνεται σωστή και ποιοτική δουλειά στη δημόσια υγεία. Ποτέ δεν λειτούργησα ως εντεταλμένος οιουδήποτε και η ομόθυμη και υπερκομματική αναγνώριση συνεργατών αλλά και της κεντρικής εξουσίας με πείθει πως βάδισα στο σωστό δρόμο.

Θα μπορούσα, εύκολα και απλοϊκά να εμφανιστώ σήμερα ως θύμα μιας δίωξης με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα ήταν άδικο να το κάνω, αφού αρκετά επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον ιατρικό κόσμο αλλά και από την κοινωνία, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης μου εκδήλωσαν παντοιοτρόπως την εκτίμηση και την αποδοχή στο έργο μου.

Εκτιμώ και θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω ότι η παύση μου οφείλεται σε υπόγειο και μεθοδευμένο κλίμα και συγκεκριμένες πράξεις με έντονα τα στοιχεία του φθόνου, μιας ομάδας ιδεοληπτικών και εμμονικών ανθρώπων με πρόσκαιρη εξουσία και με ισχυρές, όπως προκύπτει, αναφορές σε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης των ιδίων, δυστυχώς, αντιλήψεων και αγκυλώσεων.

Ο χρόνος θα δείξει την αλήθεια. Εγώ από την πλευρά μου, και το εννοώ χωρίς υποκρισία ή υπερβολή θα ευχόμουν, επειδή αγάπησα το χώρο της υγείας και θέλω η πόλη μου και η Θεσσαλία μας, η πατρίδα μας, να πηγαίνουν όλο και πιο ψηλά και ψηλότερα, να με διαδεχθεί κάποιος καλύτερός μου. Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό και η παραγωγικότερη εθνική μας επένδυση, άξιζαν τελικά κάθε μόχθο, άγχος και αφοσίωση.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ τέλος σε εσάς τους ανθρώπους του τύπου, για την άψογη, τη μοναδική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και για το λειτούργημα που επιτελείτε με αντικειμενικότητα και ευθυκρισία.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και καλές γιορτές για σας και τις οικογένειές σας και για όλο τον κόσμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το