Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Δεσμεύσεις για τη Θεσσαλία του Ευάγ. Βενιζέλου

 

«Έχω δεσμευτεί γιατί δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως θα αρχίσει σταδιακά η μείωση των εκτάκτων φόρων, εισφορών και τελών» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε με Μέσα Ενημέρωσης της Θεσσαλίας.

Η αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας είναι στους άμεσους στόχους του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Βενιζέλος εγγυήθηκε το οικονομικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

Μίλησε επίσης για τα δάνεια των αγροτών και για τα αγροτικά εφόδια, που θα κινηθούν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που πρέπει να συμφωνηθεί συναινετικά.

Έμφαση στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στον αγροτικό τομέα και στο σχέδιο διεξόδου από την κρίση έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος σε χθεσινή του συνέντευξη.

Τοποθετήθηκε στο θέμα των καλλιεργειών και δήλωσε πως «ξοδεύουμε πάρα πολύ νερό, χρησιμοποιούμε πάρα πολλά φυτοφάρμακα, θέλει άλλες καλλιεργητικές πρακτικές, πιο σύγχρονες, νεωτερικές, φιλικές στο περιβάλλον και φιλικές στο απόθεμα που έχει η γη. Γιατί αλλιώς η γη παύει να είναι παραγωγική και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στο θέμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη λίμνη Πλαστήρα και τόνισε πως δεν έχει προγραμματιστεί η πώλησή του.

«Σημασία έχει ότι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θιγεί ο αγροτικός κόσμος και τα δεδομένα της άρδευσης. Αλλά ξέρετε στην άρδευση πηγαίνει η τεράστια πληρότητα του νερού, πηγαίνει πάνω από το 80% των υδάτινων πόρων που χρησιμοποιεί η χώρα. Αλλά οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές έχουν τεράστια σημασία» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε την πολιτική του για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο.

«Ενθαρρύνουμε και πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιστροφή στην ύπαιθρο, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. Η γεωργία μπορεί να σώσει ξανά τη χώρα για τρίτη φορά, μετά τον πόλεμο και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Πρέπει να λύσουμε και το επισιτιστικό πρόβλημα γιατί πρέπει να έχουμε διατροφική ασφάλεια και πρέπει να σταματήσει αυτή η αστεία εικόνα να εισάγει η Ελλάδα το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών. Άρα χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό μοντέλο αρχής γενομένης από γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

Και ενθαρρύνουμε τους νέους και τους δίνουμε γη, οικονομική ενίσχυση και κίνητρα υπογράμμισε.

 

 

Η Αγροτική Τράπεζα

Ως προς την Αγροτική Τράπεζα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο Έλληνας αγρότης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η υπέγγυα ιδιοκτησία του Έλληνα αγρότη είναι απολύτως διασφαλισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα, η οποία πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εξυγιανθεί, αλλά αποκτούν οι αγρότες πρόσβαση σε όλες τις τράπεζες.

Γιατί τώρα εμείς έχουμε το στρατηγικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόσβασή τους παντού σε συνεργασία και με το Ταμείο Στήριξης του νέου Επιχειρηματία Αγρότη ή όχι απλώς του νέου ηλικιακά, του νέου σε αντίληψη επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί ως προς το κεφάλαιο κίνησης.

Με 150 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα «Μπαλτατζής» θα κινηθούν 500 εκατομμύρια μέσα από το τραπεζικό σύστημα για έργα και 100 εκατομμύρια για τους νέους αγρότες, αλλά και ακόμη 400 για τη δωρεάν προσφορά εύφορης αγροτικής γης σε νέους, οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο», είπε.

 

 

Για τον Αχελώο

Για τα έργα του Αχελώου που δεν προχωρούν τόνισε πως είναι ένα μεγάλο θέμα που αφορά στη σχέση Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης, την οποία απολύτως σεβόμαστε, αλλά το σύστημά μας όπως είναι οργανωμένο προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις και ασάφειες περί του αν κάτι είναι αποδεκτό ή δεν είναι από το Σύνταγμα» είπε.

 

 

Για Απ. Παπατόλια

Στον πρώην νομάρχη που δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έδωσε «χρίσμα» υποψήφιου περιφερειάρχη και δήλωσε πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη του καταστατικού προβλήματος που αντιμετώπιζε. «Δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά. Ασχολήθηκε η Επιτροπή Εκλογών, η οποία είναι αρμόδια από το Εθνικό Συμβούλιο. Απ’ ό,τι άκουσα στο Εθνικό Συμβούλιο, υπάρχει ένα κομματικό ασυμβίβαστο, επειδή ήταν υποψήφιός μας ο κ. Παπατόλιας για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και επειδή θέλουμε να αφοσιωθεί εκεί, να ολοκληρώσει τη θητεία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να είναι ξανά υποψήφιος και να κερδίσει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας στις επόμενες εκλογές».

 

 

«Ψήφος ευθύνης,

όχι στην αυτοτιμωρία

του έθνους»

Για τον κ. Βενιζέλο το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου δεν πρέπει να χαρακτηριστεί από τη διαμαρτυρία και τον θυμό.

«Ο πολίτης αποτιμά και τιμωρεί και αξιολογεί προτάσεις για το μέλλον. Τώρα η αλήθεια είναι απ’ ό,τι βλέπω από τις αναλύσεις που γίνονται πως επικρατεί η διάθεση της τιμωρίας και της εκτίμησης του παρελθόντος.

Έχω πει πολλές φορές ότι το όριο μεταξύ τιμωρίας των πολιτικών κομμάτων και αυτοτιμωρίας του ίδιου του Έθνους είναι πάρα πολύ λεπτό και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί προς την κατεύθυνση αυτή. Έχω ασκήσει έντονη αυτοκριτική, έχω αναλάβει ευθύνες που ανήκουν στην παράταξη και στο πολιτικό σύστημα, άλλα κόμματα είναι αυτά που σιωπούν κι δεν αναλαμβάνουν ούτε ένα μικρό ίχνος ευθύνης για ό,τι έγινε.

Βεβαίως και υπήρξαν λάθη και αρρυθμίες στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά δεν μπορεί να κατηγορούμε μόνον το συνεργείο διάσωσης και να αγνοούμε το τι έκανε ο υπεύθυνος για το πυρηνικό ατύχημα στο οποίο οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής μπήκε στη μάχη χθες στηρίζοντας τον κ. Σαμαρά και δεν βρήκε μια κουβέντα αυτοκριτικής για ό,τι έγινε μέχρι το 2009.

Έχω δεσμευτεί γιατί δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως θα αρχίσει σταδιακά η μείωση των εκτάκτων φόρων, εισφορών και τελών. Έχουμε πει, ότι δεν μπορεί να θιγεί ξανά ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος, ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές, αλλά πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να προχωρήσουμε την περικοπή των δαπανών που τώρα ερευνούμε με διεθνές επιτελείο σε συνεργασία με τους εταίρους μας» δήλωσε και άσκησε κριτική στα αντίπαλα κόμματα, τα οποία κατηγόρησε για απουσία πρότασης.

«Θα έχουμε μια  κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο και τον κ. Κουβέλη; Η κ. Παπαρήγα ούτως ή άλλως τα καταγγέλλει όλα αυτά τα σχήματα, μιλά για μια πορεία εκτός Ευρώπης. Θα πάρουν και τον κ. Καρατζαφέρη, ας κάνουν μια κυβέρνηση τέτοια.

Ας είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, ας πάει ο κ. Καρατζαφέρης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να κυβερνήσουν τον τόπο και να μας πουν εάν τον Ιούνιο θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή αν θα χρειαστεί να γίνουν δραστικές περικοπές επειδή δεν θα έρθουν οι δόσεις του δανείου.

Ας μας πουν τι θα κάνουν, να μπορέσουμε και εμείς να ανασυγκροτηθούμε, να λειτουργήσουμε στην αντιπολίτευση έντιμα, για να δούμε πού θα οδηγηθεί η χώρα» κατέληξε.

 

 

Κριτική

στο

Γ. Παπανδρέου

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέφυγε την κριτική στο Γ. Παπανδρέου και στο γεγονός ότι δεν αποφάσισε επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αλλαγές στο κόμμα, που θα σηματοδοτούσαν τις εξελίξεις για την αλλαγή φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ.

«Είχα ταχθεί υπέρ της ταχύτερης εξέλιξης των διαδικασιών και είχα θέσει ως ένα όριο την 15η Ιανουαρίου, ώστε να είχαμε την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν την έναρξη των διαδικασιών για τη νέα Σύμβαση, το PSI, τη μείωση του χρέους και όλα αυτά.

Επελέγη ένας άλλος δρόμος, ο οποίος με έφερε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα μήνα, στις 19 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Άρα το περιθώριο που έχουμε για αλλαγές και για την προβολή μιας νέας φυσιογνωμίας είναι πολύ μικρό, αλλά κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

 

 

Η οικονομία

Ο κ. Βενιζέλος επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομίας και δήλωσε ότι η μείωση του χρέους είναι η μεγαλύτερη που έγινε διεθνώς και είναι και η μεγαλύτερη ανακούφιση που μπορεί να νιώσει η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, γιατί όλα αυτά τελικά επιδρούν στο εισόδημα, στη δουλειά, στον άνεργο, στο μικροεπαγγελματία, στο συνταξιούχο.

Αγωνιζόμαστε στο Eurogroup για να βρούμε έναν τρόπο αποκατάστασης, τον έχουμε τον τρόπο αποκατάστασης. Όσοι έχουν ομόλογα μέχρι 100.000,00 €, δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο νομικός φόβος που έχουν οι εταίροι μας.

Και εγώ ξέρω τι θα κάνω την επομένη των εκλογών αν έχω την ευθύνη της διαχείρισης. Εάν την έχει κάποιος άλλος εδώ θα του πω τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη μου, γιατί έχουμε ένα έδαφος καλλιεργημένο στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες και το κάνουμε. Συμφώνησα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ανακτήσουν το χαρτοφυλάκιό τους ελληνικών ομολόγων στο 100%. Και αν υπάρξει κενό θα καλυφθεί μέσα από τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας».

 

 

Οι συνεργασίες

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε πλειοψηφία σχετική ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα.

«Να μας δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε τη διερευνητική εντολή, να συγκεντρώσουμε τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξαρτήτως του τι λένε τώρα προεκλογικά, τουλάχιστον μετεκλογικά να υπάρξει υπευθυνότητα να κάνουμε μια συνεργασία ευρέως φάσματος με μεγάλη πλειοψηφία, διότι με οριακές πλειοψηφίες στο λαό και στη Βουλή δεν κυβερνιέται ο τόπος.

Πρέπει να βάλουμε πλάτη να βγούμε οριστικά από την κρίση. Ποιος θα πάρει τη χώρα στους ώμους του, όπως την πήρα τον Ιούνιο; Και την πήγα εδώ που φτάσαμε στη δανειακή σύμβαση, στη μείωση χρέους, στη μείωση τόκων, στη σταθεροποίηση των τραπεζών. Ποιος; Πρέπει να υπάρξει κάποιος.

Τώρα από εκεί και πέρα οι επιλογές του εκλογικού σώματος είναι απολύτως σεβαστές και είναι όλες θεμιτές δημοκρατικά. Μη σκέφτεται όμως κάποιος ότι ψηφίζει για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και θα υπάρξει μετά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πάει με τη Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί και να σηκώσει το βάρος και άρα οι άλλοι θα φωνάζουν, θα διαμαρτύρονται θα πιέζουν και κάποιοι θα κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Όχι.

Πρέπει να υπάρξει απόφαση και εντολή καθαρή του ελληνικού λαού» είπε.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανδρουλάκης – Δούκας στον β’ γύρο για εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ένα θρίλερ μέχρι το τέλος ήταν αυτό που ζήσαμε για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024