Τοπικά

Eπιστολή διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών της Σκιάθου για την επιχειρούμενη περικοπή επιδόματος

daskalos-495x330

Επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και προς την ΟΛΜΕ απέστειλαν οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σκιάθου χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το επίδομα προβληματικής περιοχής στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι στη Σκιάθο που υπηρετούν αυξήθηκε το κόστος διαβίωσης και αναφέρουν ότι το επίδομα είναι απαραίτητο για να ζήσουν. Η επιστολή των εκπαιδευτικών:

   «Αγαπητοί συνάδελφοι

 Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε -τις τελευταίες μέρες- την απόφαση, που με διαδικασίες «εξπρές» ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, στο νόμο της περί του  «ενιαίου μισθολογίου», σύμφωνα με την οποία από το Μάρτιο του 2016 καταργείται το επίδομα προβληματικής περιοχής, το οποίο λαμβάνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές. Μεταξύ αυτών που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο, μέσα από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, περιλαμβανόμαστε και όλοι εμείς, οι άνθρωποι που υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση στη Σκιάθο και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων…

  Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά μια προκλητική και κατάφωρη αδικία εναντίον των δικαιωμάτων και των συνθηκών της ζωής μας. Φαίνεται ότι οι κ.κ. ιθύνοντες, οι οποίοι «ελαφρά τη καρδία» πήγαν και ψήφισαν μια τέτοια απόφαση, έχουν μαύρα μεσάνυχτα –ή μήπως παριστάνουν ότι δεν ξέρουν;- για το τι ακριβώς σημαίνει να υπηρετεί ένας εκπαιδευτικός σε νησιωτική περιοχή, όπως οι Βόρειες Σποράδες και μάλιστα μέσα στην τωρινή, ζοφερή συγκυρία!

   Φαίνεται ότι –κατά τη γνώμη τους- η ζωή σ’ ένα νησί δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια … χαρούμενη ψυχαγωγική εκδρομή σε έναν τουριστικό, κοσμοπολίτικο παράδεισο, σαν αυτόν που διαφημίζουν οι τουριστικοί οδηγοί και που πιθανώς τον επισκέπτονται και οι ίδιοι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, φιλοξενούμενοι συνήθως σε επαύλεις ορισμένων μεγαλόσχημων «παραθεριστών» των νησιών!…

  Σκέφτηκαν ποτέ τους όλοι αυτοί που αδίστακτα ψήφισαν προχτές αυτή την απαράδεκτη περικοπή ενός γλίσχρου επιδόματος ποιες είναι οι συνθήκες ζωής ενός εκπαιδευτικού σε ένα νησί, όπως η Σκιάθος, μέσα στο χειμώνα;

 Σκέφτηκαν ποτέ τους ότι η χειμερινή εικόνα της διαβίωσης στα νησιά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα διαφημιστικά σποτ της τουριστικής περιόδου, αλλά το μόνο που μένει από το τρελό εκείνο πανηγύρι του καλοκαιριού είναι … η αδυσώπητη ακρίβεια στα ενοίκια, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που πωλούνται στα νησιά μας;

  Είναι προφανές ότι αυτοί οι οποίοι θεσπίζουν παρόμοιους νόμους λησμονούν ότι:

Α) Εμείς που υπηρετούμε με αυταπάρνηση και με αυτοθυσία στη δημόσια εκπαίδευση αυτών εδώ των νησιών καταγόμαστε στη συντριπτική μας πλειοψηφία από άλλες περιοχές και κάνουμε χρόνια και χρόνια για να προσεγγίσουμε ξανά τους τόπους καταγωγής και κατοικίας των οικογενειών μας…   Λησμονούν ότι εμείς είμαστε αναγκασμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις να συντηρούμε με τους πενιχρούς μισθούς μας ουσιαστικά δύο νοικοκυριά σε δυο περιοχές.

 Λησμονούν ότι εδώ στο νησί, όπου ζούμε και εργαζόμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε ενοίκια (που αρχίζουν από 180 τουλάχιστον ευρώ όταν πρόκειται για διαμερίσματα-κλουβιά χωρίς καν κεντρική θέρμανση…) και απανωτά πανάκριβα εισιτήρια (των 37 και των 25 ευρώ, αντίστοιχα για το γρήγορο ή το συμβατικό πλοίο, ανά δρομολόγιο ίσαμε το Βόλο) για την αναγκαία μετακίνησή μας, χωρίς το κράτος να μας παρέχει καμιά απολύτως διευκόλυνση στη στέγαση και στη μετακίνησή μας.

 Με ποια λογική λοιπόν θα επιτρέψουμε στους κ.κ. ιθύνοντες της οποιασδήποτε κυβέρνησης  να περικόψουν σήμερα κι αυτό το τυπικό επίδομα που μας ανήκει και που μας είναι απολύτως απαραίτητο για να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως αξιοπρεπείς άνθρωποι σ’ αυτούς εδώ τους τόπους;

Β) Οι μισθοί μας εξαιτίας των άγριων και απάνθρωπων περικοπών, που αυθαίρετα επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία, καταβαραθρώθηκαν και τείνουν ήδη να μοιάζουν αυτοί μάλλον με … επιδόματα! Πέντε με έξι, ίσως και παραπάνω μισθούς στερήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή ο οικονομικός μας στραγγαλισμός φτάνει πια στο έπακρο, μέσα από τη διαρκή αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας που μας αφαιμάσσει καθημερινά. Να θυμίσουμε τα απανωτά χαράτσια στην κινητή και ακίνητη περιουσία, τους απανωτούς ΕΝΦΙΑ, τις έκτακτες εισφορές, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και σε όλα τα τέλη, τη στιγμή που μειώθηκαν και οι μισθοί μας αλλά και οι κοινωνικές μας παροχές στην ιατροφαρμακευτική πρόνοια και περίθαλψη;

Γ) Στο νησί της Σκιάθου, όπου υπηρετούμε, από τον περασμένο Οκτώβρη αυξήθηκε στο έπακρο ο ΦΠΑ, σε όλα τα εμπορεύματα και σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συναλλαγές, φτάνοντας ως το εξωφρενικό ποσοστό 23%, το οποίο και μετακυλίεται εξολοκλήρου στις τσέπες μας. Την ίδια στιγμή αποφασίζεται η περικοπή του επιδόματος.

   Αυξάνονται διαρκώς οι τιμές των εισιτηρίων στα πλοία –και μάλιστα έχει … «θεσμοθετηθεί» το … «ιερό δικαίωμα» των κ.κ. πλοιοκτητών να αυξάνουν ακόμα περισσότερο αυτές τις τιμές, όταν αρχίζει η εποχή του τουριστικού μύθου… Την ίδια στιγμή, το επίδομά μας κρίνεται … πολυτέλεια και περικόπτεται, εν μέσω παραπλανητικών υποσχέσεων για δήθεν μελλοντική αποκατάσταση επιμέρους αδικιών!! (Κάποτε στο μέλλον, εάν και εφόσον· άλλωστε με μιαν ελπίδα ζει ο άνθρωπος…)

  Φαίνεται ότι για τους εκάστοτε κυβερνώντες αυτού του τόπου το να ζει και μόνο κανείς σε ένα νησί είναι δείγμα de facto  … πλούτου και … πολυτελούς διαβίωσης!

Κατά τα λοιπά, αυτοί οι κύριοι που θέλουν τώρα εν ψυχρώ να μας κόψουν άλλο ένα σημαντικό ποσό από το μισθό μας, φλυαρούν περί της ανάγκης να έχουν τα νησιά μας σχολεία και εκπαιδευτικούς που να κάνουν υπεύθυνη και σοβαρή δουλειά, όπως απαιτεί το λειτούργημα και η αποστολή τους!

  Εξέλιπε, βλέπετε, για ορισμένους κυρίους κάθε ντροπή και κάθε φιλότιμο.

 Αλλά ως εδώ και μη παρέκει.

  Μπροστά στη ζοφερή αυτή κατάσταση, που διαγράφεται ακόμα πιο δύσκολη στα επόμενα χρόνια, δεν απομένει κανένα πλέον περιθώριο αδράνειας και εφησυχασμού για κανέναν από μας και φυσικά για το συνδικαλιστικό μας φορέα.

 Απαιτούμε σήμερα από την ΕΛΜΕ να πάρει άμεσα θέση απέναντι στο νέο πρόβλημα που δημιουργείται εις βάρος της ζωής και των συμφερόντων μας. Ολόκληρη η ΕΛΜΕ της Μαγνησίας οφείλει, άμεσα και χωρίς περιστροφές, να ξεσηκωθεί επί ποδός πολέμου! Δεν αρκεί καθόλου το καταδικάσει με αποφασιστικότητα την απαράδεκτη περικοπή του επιδόματος προβληματικών περιοχών, που «καίει» άμεσα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και της περιοχής μας.  Επιβάλλεται να αναληφθεί με δική της πρωτοβουλία, άμεση εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και οργάνωση της αντίστασης όλου του εκπαιδευτικού κλάδου, ώστε να καταργηθεί άμεσα, με νέο πιο δίκαιο νόμο, η καραμπινάτη και προκλητική υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

  Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ως συνδικαλιστικός φορέας μια περιοχής, όπου πάμπολλοι συνάδελφοι θίγονται άμεσα και καταλυτικά από αυτή την απαράδεκτη απόφαση, οφείλει να πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και όλου του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ώστε να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση, τώρα κάθε διάταξη και κάθε σκέψη για περαιτέρω περικοπή των μισθών μας. Και οφείλει να το πράξει με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής-συνδικαλιστικής παρέμβασης σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Επιβάλλεται να παλέψουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, ενωμένοι κι αποφασισμένοι, για μιαν  ουσιαστική αύξηση των μισθών μας στο επίπεδο των διαρκώς αυξανομένων αναγκών μας.

  Είμαστε αξιοπρεπείς εργαζόμενοι άνθρωποι. Εργαζόμαστε σε ένα κλάδο νευραλγικό  και κρίσιμο για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας, και γι’ αυτό απαιτούμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ και ταιριαστές στο έργο μας, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, δεν επαιτούμε!

   Η πράξη από δω και πέρα θα μας κρίνει όλους, εργαζόμενους και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τα λόγια είναι ανώφελα.  Πράξτε τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή,  το καθήκον σας!

  «Ιδού η Ρόδος», αλλά ιδού και η … Σκιάθος και όλα τα νησιά μας!

Σκιάθος, 22 του Δεκέμβρη 2015

Οι παρακάτω υπογράφοντες εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε στο Γυμνάσιο Σκιάθου

Ζαφειρίου Σταματία

Ντουρντούνης Ηλίας

Καραγιαννοπούλου Μαρία

Μολοχάς Θεόδωρος

Παπακωνσταντίνου Νίκος

Ρουμελιώτου Βασιλική

Σουλτάνη Ασημίνα

Γιωτάκης Ευάγγελος

Ζορμπάς Αθανάσιος

Καρακαστανιάς Αθανάσιος

Καλαϊτζάκης Αλέξανδρος

Μισιάκα Γεωργία

Σοφικίτης Αντώνιος

Τσούτσουρου Χαρίκλεια

Κουτσιβίτη Ηλέκτρα

Μέμος Ευστάθιος

Παπαναστασίου Αναστάσιος

Μπουλουμπάση Χρυσούλα»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το