Τοπικά

Ένα πρωτότυπο παζαράκι με παραδοσιακά χειροτεχνήματα

00c80b87-e332-491d-8e69-6091f5cf65c6

Άνοιξε προχθές την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, παρουσία πολλών φίλων, η εορταστική έκθεση (παζαράκι) με μικρές δημιουργίες των εκπαιδευομένων και των υπευθύνων εκπαιδευτριών από τα τμήματα παραδοσιακών εργαστηρίων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου προσφέροντας προτάσεις για όμορφα, ευφάνταστα, χρηστικά και οικονομικά δωράκια.
Στο παζαράκι με γεύση Χριστουγέννων, αγάπης και προσφοράς, οι επισκέπτες χάρηκαν τις όμορφες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, με πρωτότυπα μικρά υφαντά, κεντητικές χρηστικές εφαρμογές, καλλιτεχνικά έργα ραπτικής και πλεκτικής. Κυριαρχούσαν προσωπικά χρηστικά και διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα και μη αντικείμενα, χειροποίητα κοσμήματα, σελιδοδείκτες, ευφάνταστα ημερολόγια, χειροποίητα είδη δώρα πλεκτικής (κασκόλ, γάντια, σκουφιά), είδη για το σπίτι (μπάλες χιονάνθρωποι, διακοσμητικά μαξιλάρια, θήκες με διάφορα θέματα) και πολλές άλλες χειροποίητες κατασκευές, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες στο Λύκειο.
Υπενθυμίζεται ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες της διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού, με το εργαστήριο υφαντικής που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια, μαζί και του πολύ ενδιαφέροντος για τη δημιουργική απασχόληση εργαστηρίου κεντήματος αλλά και της κοπτικής-ραπτικής και πλεκτικής δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στις διαχρονικές παραδοσιακές τέχνες, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία και παράλληλα διασκεδάζουν. Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει όχι μόνο οικονομία αλλά και… αντι-στρες διεξόδους, σημαντικό σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία. Παράλληλα, όμως, στοχεύεται να δοθεί μια εναλλακτική πρόταση για επαγγελματική κατάρτιση σε μία εποχή, κρίσιμη, όπως η σημερινή.

Η έκθεση στον χώρο των παραδοσιακών εργαστηρίων (Δον Δαλεζίου-Ρ.Φεραίου) λειτουργεί αυτές τις μέρες καθημερινά τα πρωινά 10-13.00 και το απόγευμα 5-8 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το