Τοπικά

Συρρικνώνεται η κτηνοτροφία στη Μαγνησία “Θ”

thumbnail

Σε δραματική ύφεση και συρρίκνωση βρίσκεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, με την εντατική παραγωγή να τελεί πλέον υπό εξαφάνιση. Οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες βάζουν λουκέτο αναστέλλοντας οριστικά τη λειτουργία τους, είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες που κάνουν έναρξη δραστηριότητας. Η ενασχόληση των νέων παραγωγών με τον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας κρίνεται ασύμφορη, καθώς δεν υπάρχει κέρδος. Για συνεχή λουκέτα μετά την έγκριση και την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων του τρίτου μνημονίου μιλούν οι κτηνοτρόφοι.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας λόγω της δραματικής ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των λανθασμένων, σύμφωνα με τους παραγωγούς, πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων και της αντίστοιχης παρούσας, κυρίως, όμως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εκπροσώπων του κλάδου για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας, οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες βάζουν οριστικά λουκέτο, λόγω της δραματικής ύφεσης και της συρρίκνωσης, που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα, είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες, οι οποίες κάνουν έναρξη λειτουργίας.
Αρκετοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το οικονομικό αδιέξοδο και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν οριστικά την παραγωγή.
Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν στηρίζει τον κλάδο, σύμφωνα με τα όσα οι εκπρόσωποί του πάντα υποστηρίζουν, σε εξαφάνιση βρίσκεται η εντατική κτηνοτροφία, καθώς οι δυσκολίες και τα προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχισή της.
«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), παραγωγός από τον Αλμυρό κ. Γιάν. Γκρίνιας «βρίσκεται σε δραματική ύφεση και συρρίκνωση. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και το κυριότερο δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προοπτικές, προκειμένου ο κλάδος να βγει από το αδιέξοδο. Ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης, της ύφεσης και της συρρίκνωσης είναι το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας οι κτηνοτροφικές μονάδες που κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα βάζοντας λουκέτο είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες οι οποίες κάνουν έναρξη λειτουργίας. Με τέτοια δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας συρρικνώνεται συνεχώς και στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθούν και εφαρμοστούν τα νέα φορολογικά μέτρα του τρίτου μνημονίου τα λουκέτα στις εναπομείνασες κτηνοτροφικές μονάδες θα είναι συνεχή» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ.
Στο μεταξύ, όλο και λιγότεροι είναι στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την κτηνοτροφία, ανοίγοντας τη δική τους μονάδα.
Η ενασχόλησή τους επαγγελματικά με τον κλάδο κρίνεται ως ασύμφορη με τα ισχύοντα δεδομένα, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές κέρδους.
«Στον κλάδο της κτηνοτροφίας στο Νομό Μαγνησίας» αναφέρει ο κ. Γκρίνιας «εντάσσονται νέοι παραγωγοί, ωστόσο πολύ γρήγορα απογοητεύονται και εγκαταλείπουν. Είναι ασύμφορη η επαγγελματική ενασχόληση ενός νέου ανθρώπου με την κτηνοτροφία. Δεν τους συμφέρει στους νέους ούτε στα προγράμματα να ενταχθούν. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι με την έγκριση και την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων σε μεικτό εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 7.000 ευρώ. Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι με αυτά τα δεδομένα οι οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες δεν μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν» τονίζει ο κ. Γκρίνιας.
Τέλος, οι λανθασμένες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της κτηνοτροφίας, η αιτία για την οποία ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σήμερα σε δραματική ύφεση και συρρίκνωση.
Οι επιδοτήσεις, όπως υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι, δεν δίνονταν αποκλειστικά και μόνο σε πραγματικούς, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ακόμα και σε όσους δήλωναν κτηνοτρόφοι χωρίς να παράγουν. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα μας να αγοράζει και να εισάγει από την Ευρώπη κτηνοτροφικά προϊόντα, αναφέρουν παραγωγοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το