Τοπικά

Μαγαζιά με μεγάλη ιστορία στο Βόλο “Θ”

707b11cb-7540-4dcb-a4ff-552ec817a5e9
Το παλιότερο και ιστορικότερο ίσως μαγαζί της πόλης δεν είναι άλλο από την «Αύρα» στην παραλία του Αναύρου

Επιχειρήσεις που έχουν γράψει ιστορία και εξακολουθούν να γράφουν λειτουργώντας δεκαετίες ολόκληρες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες του Βόλου και όχι μόνο. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν εξελιχθεί με τα περισσότερα μαγαζιά να περνάνε από τον πατέρα στο γιο και από γενιά σε γενιά. Η Αύρα στον Άναυρο, η Μινέρβα στην παραλία, ο Ταρζέντης στην Ιάσονος, το Καφέ Σαντάν στην Εργατικού Κέντρου και ο Ιωλκός στην Αργοναυτών είναι μερικά από τα μαγαζιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία μέσα από το πέρασμα του χρόνου και προσπαθούν σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους ποιοτικές υπηρεσίες.

Το «οδοιπορικό» της «Θ» για τα μαγαζιά με ιστορία και πολλά χρόνια λειτουργίας άρχισε από την παραλία του Βόλου.

Ο κ. Βάιος Γκαλιμάνας έχει συνεταιρικά το τσιπουράδικο της παραλίας του Βόλου «Ιωλκός» με τον κ. Αχιλλέα Καλυβιώτη. Η πλειοψηφία των Βολιωτών έχει καθίσει έστω και μια φορά στο κατάστημά του απολαμβάνοντας το τσίπουρο και τα παραδοσιακά εδέσματα. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η επιχείρηση λειτουργεί ανελλιπώς από το 1982 και είναι το παλιότερο τσιπουράδικο της παραλίας με τους ίδιους ιδιοκτήτες. Στην ερώτηση τι έχει αλλάξει στις προτιμήσεις του κόσμου στο πέρασμα του χρόνου απαντά ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κατανάλωση, ενώ για τις δυσκολίες του σήμερα αναφέρει την υπερφορολόγηση και τη μείωση της πελατείας. Παρόλα αυτά όπως τόνισε «παλεύουμε όσο μπορούμε την κατάσταση συνεχίζοντας να προσφέρουμε ποιοτικά πράγματα με σεβασμό στον πελάτη».

Ποιος Βολιώτης δεν έχει δοκιμάσει έστω μια φορά πάστα φούρνου ή σούπερ μόκα ή φραπέ στη «Μινέρβα» και δεν έχει καθίσει στο λεγόμενο «νησάκι»; Ελάχιστοι. Ο Στάθης Προσήλιας μαζί με τον Θόδωρα και τον Δημήτρη Προσήλια κρατάνε μια παράδοση πολλών χρόνων. Τη μοναδική «Μινέρβα» που έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Βόλου και της Μαγνησίας. Η επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί το 1956 από την Ιωλκού με Αργοναυτών για να περάσει για ένα διάστημα στην Αγίου Νικολάου με Ιάσονος και να καταλήξει εκεί που την ξέρουμε στην οδό Αργοναυτών δίπλα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η «Μινέρβα» του χρόνου, μέσα στο 2016, κλείνει αισίως 60 χρόνια ζωής προσφέροντας τις υπηρεσίες της στους Βολιώτες και όχι μόνο. Από τον θείο Νιάρχο και τον πατέρα Προσήλια πέρασε στα χέρια τριών ανθρώπων. Του Στάθη, του Θόδωρα και του Δημήτρη Προσήλια. Ο κ. Στάθης Προσήλιας ανέφερε ότι οι προτιμήσεις του κόσμου έχουν αλλάξει και σήμερα θέλει περισσότερο καφέ και πάστες, παρά αναψυκτικά και ποικιλίες, όπως πριν χρόνια, ενώ η πλειοψηφία των πελατών είναι νέοι άνθρωποι όταν παλιότερα ήταν πιο μεγάλοι σε ηλικία.

61bc9e02-0b11-4a7e-8b19-d01412fec853
Ο κ. Βάιος Γκαλιμάνας έχει συνεταιρικά το τσιπουράδικο της παραλίας του Βόλου «Ιωλκός» από το 1982

Στις δυσκολίες του σήμερα τόνισε ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει η οικονομική κατάσταση.

Το «οδοιπορικό» της «Θ» συνεχίστηκε σε ένα κλειδαράδικο τριών γενιών. Από τον προπάππο στον παππού, από τον παππού στον πατέρα και σήμερα από τον πατέρα στο γιο. Ο λόγος για το κλειδαράδικο του κ. Σεμπάστιαν Ταρζέντη, που άρχισε τη λειτουργία του από τον προπάππο του στην οδό Κοραή το 1961 και σήμερα βρίσκεται στην οδό Ιάσονος. Όσον αφορά στο τι έχει αλλάξει σήμερα αναφέρει πως οι πελάτες, λόγω και της εποχής, έχουν μπει στην καινούργια ηλεκτρονική τεχνολογία και ζητούν τελευταίου τύπου κλειδαριές, απαιτώντας ολοκληρωμένες λύσεις με τεχνολογία και αξιοπιστία, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα όπου κάποιος έφτιαχνε κάτι «απλά για να μην είναι έτσι». Στις δυσκολίες του σήμερα πέρα από την οικονομική κρίση και την υπερφορολόγηση, που δυσκολεύει την κατάσταση, έχει προστεθεί και κάτι άλλο. Οι πελάτες έχουν γίνει απαιτητικοί, καμιά φορά δύσπιστοι και θέλουν όσο γίνεται περισσότερα με το ελάχιστο κόστος, λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας.

Η βόλτα στην αγορά του Βόλου έκανε στάση στο ιστορικότερο ροκ καφέ της πόλης. Πιο άλλο από το «Καφέ Σαντάν» που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και συνεχίζει τη μουσική του πορεία στα δρώμενα του Βόλου. Πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 34 χρόνια λειτουργίας, αφού η έναρξή του στην οδό Ογλ με Ορφέως τότε (σήμερα Κονταράτου) έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του 1981 μένοντας εκεί για 29 χρόνια. Ο κ. Χρήστος Τόλιος και ο κ. Σπύρος Ποδάρας διατηρούν μια επιχείρηση που άφησε εποχή και εξακολουθεί να έχει μουσική άποψη. Σήμερα (από πέρσι το Νοέμβριο) μετά από ένα πέρασμα από το Τσαλαπάτα, το «Καφέ Σαντάν» βρίσκεται στην οδό Εργατικού Κέντρου, ενώ ο κ. Χρ. Τόλιος αναφέρει ότι οι προτιμήσεις του κόσμου δεν έχουν αλλάξει και τα ροκ event και τα live συνεχίζουν να εμπλουτίζουν το «Καφέ Σαντάν». «Η μουσική εξελίσσεται και εξελισσόμαστε και εμείς» αναφέρει, ενώ πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση και δεν υπάρχει σωστή τέχνη λόγω της οικονομικής αστάθειας.

: Η «Μινέρβα» του χρόνου, μέσα στο 2016, κλείνει αισίως 60 χρόνια ζωής
 Η «Μινέρβα» του χρόνου, μέσα στο 2016, κλείνει αισίως 60 χρόνια ζωής

Το «οδοιπορικό» τελείωσε στο παλιότερο και ιστορικότερο ίσως μαγαζί της πόλης και αυτό δεν είναι άλλο από την «Αύρα» στην παραλία του Αναύρου. Η λειτουργία του άρχισε το 1883 και έχει συμπληρώσει πάνω από έναν αιώνα ζωής, προσφέροντας στην πόλη αμέτρητες αναμνήσεις και συγκινήσεις. Εξάλλου 132 χρόνια δεν είναι και λίγα. Η «Θ» μίλησε με τον κ. Νίκο Νικοβιώτη, εκ των ιδιοκτητών της «Αύρας», η οποία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Βολιωτών, τονίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά που του έλεγε ο παππούς του, ο κόσμος παλιότερα με λίγα, αφού δεν υπήρχε η σημερινή ποικιλία, διασκέδαζε περισσότερο, τα πράγματα ήταν πιο λαϊκά. Στις δυσκολίες του σήμερα αναφέρει τους πολλούς φόρους, ενώ μέλημα της επιχείρησης παρά την οικονομική κρίση είναι να κρατήσει τον πήχη της ποιότητας πολύ ψηλά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το