Πολιτισμός

1922 – 2022 Εκατό χρόνια Μικρασιατικής Μνήμης – Τιμητικές εκδηλώσεις στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας

Με μια ακόμη διπλή, Θεατρική και μουσική εκδήλωση πρωτοπορεί η συνεργασία των φορέων που διοργανώνουν τις τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Ο σκοπός τούτης της διπλής εκδήλωσης, που προσφέρετε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, έχει να κάνει με τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, εντελώς δωρεάν, μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε αποσπάσματα του βιβλίου «Ζωή σαν τότε» της Αφροδίτη Φελεμέγκα και να ολοκληρωθεί με μια μουσική συναυλία υψηλής πολιτιστικής αξίας, που αναδεικνύει και την συνεργασία των φορέων και των λαών, από το Μουσικό Σχολείο και ωδείο Minden Γερμανίας και Ελλήνων μαθητών και φοιτητών της μουσικής, ‘ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται χάρις στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΤΟΥ» από το Ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου.
Την οργάνωση και την ευθύνη της διπλής αυτής εκδήλωσης έχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, συνεχίζει να είναι επίκεντρο με το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, στη συνέχεια της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»,
Στη συνέχεια των κοινωνικών επαφών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων Μνήμης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάγκη των δημοτών για ψυχαγωγία και μουσική ενημέρωση, η συγκεκριμένη διπλή εκδήλωση έρχεται να συμπληρώσει με την φιλοξενία αξιόλογων νεανικών μουσικών από την Ελλάδα και την Γερμανία, που στοχεύουν να «παντρέψουν» τον μουσικό πλούτο της Μικρασίας με τον πολιτισμό και την τέχνη, αναδεικνύοντας και την σύγχρονη έκφραση στη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

Το βιβλίο της Αφροδίτης Φελεμέγκα ”Ζωή σαν τότε” με τραγούδια και γεύσεις της Μικράς Ασίας, προβάλλοντας την ιδιαίτερη κουλτούρα, πολιτισμό, παράδοση και αίσθημα ορθοδοξίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έχει διασκευάσει κατάλληλα ο Σύλλογος «Μνήμες Προσφύγων» και θα το παρουσιάσουν τα παιδιά του στο κοινό με πλήθος εικόνων που θα προβάλλονται ταυτόχρονα στην οθόνη.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία, η οποία έγινε δυνατή με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή Χορωδιών και Ορχηστρών Γερμανίας – Ελλάδας, που πραγματοποιείται την περίοδο 3 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Χόρτο, στο πλαίσιο του εκεί διοργανούμενου φεστιβάλ από το Ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου.
Η Μουσική Σχολή του Μίντεν (Γερμανία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό με το Ratsgymnasium του Μίντεν, το οποίο έχει έντονη πολιτιστική κατεύθυνση. Ως νέος διευθυντής του μουσικού σχολείου από το 2021, ο Jörg Meder κέρδισε γρήγορα το ενδιαφέρον του γυμνασίου για αυτή την ανταλλαγή, και μια κοινή εμφάνιση ορχήστρας και από τα δύο σχολεία, αποτελεί τη βάση για το ταξίδι στο Χόρτο. Οι Έλληνες συμμετέχοντες είναι εν μέρει μέλη χορωδιών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σπουδαστές από το Βόλο και άλλα μουσικά σχολεία της Ελλάδας.

Έλληνες και Γερμανοί νέοι συνεργάζονται αυτή τη στιγμή στην δημιουργία ενός προγράμματος συναυλιών με χορωδιακά και ορχηστρικά έργα καθώς και μουσική δωματίου Γερμανών και Ελλήνων συνθετών από διάφορες εποχές υπό την καθοδήγηση καθηγητών και από τις δύο χώρες και θα το παρουσιάσουν σε δύο συναυλίες – σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Χόρτο και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Ευαγγελίστριας, στον Βόλο. Ένα τελικό αποκορύφωμα θα είναι η συναυλία των Γερμανών συμμετεχόντων αμέσως πριν από την πτήση επιστροφής τους στη Γερμανία την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μακεδονία Θεσσαλονίκης.

Καθηγητές:
Γεώργιος Βράνος – Διευθυντής Ορχήστρας
Μαρία Μελιγκοπούλου – Διεύθυνση Χορωδίας
Martin Guth, Ορχηστρικό Έργο – Μουσική Δωματίου
Ευρυδίκη Παπαγιαννοπούλου – Μουσική Δωματίου, Γλώσσα
(Language Coach) Jörg Meder – Μουσική Δωματίου
Οργανωτική Διαχείριση:
Jörg Meder (Μουσικό Σχολείο Minden)
Νίκος Αδρασκέλας (Ίδρυμα Αγγελίνης-Χατζηνίκου)

Κατόπιν όλης αυτής της προσπάθειας είναι βέβαιο ότι θα απολαύσει το Βολιώτικο κοινό στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας της Νέας Ιωνίας, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, αυτή τη διπλή θεατρική και μουσική πανδαισία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το