Ελλάδα

Υπέκυψε 4χρονο προσφυγόπουλο με μηνιγγίτιδα

prosfigopoulo

Θλίψη, αλλά και ανησυχία προκαλεί στη Λέσβο ο χαμός του 4χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που έφυγε από τη ζωή χθες τα ξημερώματα χτυπημένο από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που έδωσε οδηγίες για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του επικίνδυνου μικροβίου στους εκατοντάδες πρόσφυγες, το προσωπικό και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Η άτυχη μικρή από τη Συρία είχε εισέλθει στο νησί με λέμβο το πρωί της Τετάρτης, μαζί με τους γονείς και τα δύο αδέλφια της. Πήγαν στο κέντρο καταγραφής της Μόριας, όπου έγινε η ταυτοποίησή τους και από εκεί μεταφέρθηκαν στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Η 4χρονη παρουσίασε υψηλό πυρετό το βράδυ της Τετάρτης και εξετάστηκε από πιστοποιημένο γιατρό, ο οποίος είδε το αιμορραγικό εξάνθημα σε όλο το σώμα της και έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, τόσο του παιδιού όσο και όλων των μελών της οικογένειάς του. Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου διακομίστηκε, η μικρή υπέκυψε δυστυχώς μέσα σε λίγη ώρα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Οπως έγινε γνωστό, εκδόθηκε πιστοποιητικό θανάτου και δεν θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή.

Οι γιατροί χορήγησαν προληπτικά αντιβίωση στους γονείς και στα δύο αδέλφια του κοριτσιού και ενημέρωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έδωσε οδηγίες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας προσφύγων και προσωπικού στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Αυτά λαμβάνονται με την ευθύνη των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό.

Οπως είπε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, Ε. Κουλαγίνη, το άτυχο προσφυγόπουλο προφανώς είχε εισέλθει στη χώρα ήδη άρρωστο και δεν προσβλήθηκε από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου στον καταυλισμό. Ωστόσο, σε χώρους συγχρωτισμού εκατοντάδων ατόμων όπως σ΄ αυτόν, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος και πρέπει να δοθεί προληπτική αγωγή σε όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το