Τοπικά

ΑΝΩΣΗ: Αντίσταση και αντίδραση στην επιβολή προστίμων στους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες

anwsi

Την επιβολή προστίμων προς όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν στη διανομή από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας καταγγέλλει η ΆΝΩΣΗ τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η δράση της ομάδας ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε παραγωγούς άλλων πόλεων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, το κίνημα θα αντιδράσει στο νόμο που θεσμοθετεί ως νόμιμους δικαιούχους υπαίθριου εμπορίου μόνο αυτούς που εμπορεύονται και όχι τους παραγωγούς, το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» δεν τρομοκρατείται και η ΆΝΩΣΗ θα πραγματοποιήσει κανονικά την επόμενη διανομή.

Η ανακοίνωση της ΆΝΩΣΗΣ:

«Αγαπητοί φίλοι πριν μερικές ημέρες, το Σάββατο 5 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε από τα αδέρφια μας Ενεργούς Πολίτες Λάρισας η προγραμματισμένη διανομή ελληνικών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες. Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά από καταγγελία επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν στη διανομή, που στηρίχθηκαν στον απίθανο νόμο 4264/2014, με σκοπό να τερματιστεί η αυτοοργανωμένη δράση της εθελοντικής ομάδας. Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας όπου εμποδίστηκαν αντίστοιχες προσπάθειες εθελοντικών ομάδων, με στόχο να πλήξουν το αυτοοργανωμένο πανελλαδικό κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”, που εδώ και τέσσερα χρόνια αντιδρά έμπρακτα στο στρεβλό σύστημα της αγοράς και την “ανάπτυξη” των λίγων, στηρίζει τους παραγωγούς αυτής της χώρας, στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους στην τοπική κοινωνία.
Μετά την ενημέρωση των παραγωγών που θα συμμετέχουν στη διανομή μας στις 19 Δεκέμβρη, οι παραγωγοί με τα αυγά, τις ελιές, τα τυροκομικά δήλωσαν εχθές το βράδυ, αδυναμία συμμετοχής στην προγραμματισμένη δράση μας. Το ίδιο και ο παραγωγός με τις πατάτες που όμως αντικαταστάθηκε με άλλο παραγωγό πατάτας ποικιλίας agria κιτρινόσαρκης από τα Σέρβια Κοζάνης, στην ίδια τιμή και συσκευασία. Όλα τα μέλη της ομάδας αποφασίσαμε συλλογικά να πραγματοποιήσουμε τη διανομή, κόντρα σε οποιαδήποτε αδυναμία αντίδρασης, με τα εντός παραγγελίας προϊόντα ρόδια, παραδοσιακά ζυμαρικά, κρητικό παξιμάδι, πορτοκάλια και πατάτες.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας και σε όλες τις αυτοοργανωμένες εθελοντικές ομάδες, και είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αντιδράσουμε όλοι μαζί απέναντι στον κατάπτυστο νόμο που θεσμοθέτησε ως μοναδικούς δικαιούχους υπαίθριου εμπορίου, δηλαδή απ’ ευθείας πώλησης τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης σε δίκαιες τιμές στους πολίτες, αυτούς που δεν παράγουν αλλά μόνο εμπορεύονται. Αξιοσημείωτες είναι και οι οδηγίες της γραμματείας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που, τρέχοντας να καλύψει το κενό ενός νόμου που δεν αναφέρει καν τη λέξη παραγωγός, θεωρεί πως ο παραγωγός χωρίς άδεια μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του μόνο από το χωράφι του, όταν ακόμα και στο ίδιο το Εμπορικό Δίκαιο θεωρούνται μη εμπορικές δραστηριότητες οι πωλήσεις προϊόντων γεωργίας, αλιείας, κτηνοτροφίας από τους ίδιους τους παραγωγούς, λόγω της πρωτογενούς αστικής τους φύσης.
Με αυτόν τον τρόπο η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει φρένο στη δράση του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες” και η σημερινή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο όχι μόνο δεν άλλαξε το νόμο, αλλά συνεχίζει να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους έχουν την “ατυχία” να παράγουν σε αυτή τη χώρα. Εξακολουθεί να προβάλει ως διέξοδο για την απ’ ευθείας διάθεση προϊόντων στους πολίτες τα γνωστά “Farmers Market”, τα οποία θα ακολουθήσουν τους “όρους της αγοράς” και τις ανάλογες τιμές.
Δεν αξίζει καν ο κόπος να θυμηθούμε τί δήλωναν οι νυν κυβερνώντες, όταν αντιπολιτευόμενοι φώναζαν ότι το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” δεν τρομοκρατείται. Οι αναφορές για τωρινούς υπουργούς και υφυπουργούς θα ήταν πολλές. Απέναντι στη νομοθεσία τους που προσπαθεί να επιβάλλει μια ζωή στο πρηνηδόν, επιλέγουμε να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε τη δράση μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το