Τοπικά

«Παίρνει μπροστά» το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

201504151034599870-1200x801

Ήταν τέλος Φεβρουαρίου όταν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, για πρώτη φορά στην πόλη, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, φορέων, επιστημόνων, συλλογικοτήτων αλλά και απλών πολιτών, καλώντας ουσιαστικά παλλαρισαϊκό σάλπισμα για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, το σημείο δηλαδή εκείνο που μπορεί να καθορίσει την ανάπτυξη και το μέλλον της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Στη ειδική εκείνη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στόχος ήταν η «χάραξη ενός οδικού χάρτη» αλλά και η «συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής το δήμαρχο, η οποία θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και από πρόσωπα με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα εντός και εκτός Λάρισας, και η οποία θα έχει ως αποστολή την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει, και οι οποίοι είναι σε πρώτη φάση το Αρχαίο Θέατρο να καταστεί επισκέψιμο και σε δεύτερη φάση λειτουργικό», θα δηλώσει τότε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Από τότε οι μήνες πέρασαν, και η υπόθεση «Αρχαίο Θέατρο» βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου, ζητώντας εξηγήσεις για τα όσα (δεν) έγιναν αναφορικά με τις εξαγγελίες του Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τονίζονταν πως όλα προχωρούν βάσει σχεδίου και διαρρέονταν πως «διαμορφώνεται κοινή αντίληψη, μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά τα επόμενα καθοριστικά βήματα για την υπόθεση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου».

Αυτό η διαρροή ήρθε, όπως όλα δείχνουν, να επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά το περασμένο Σάββατο στην πόλη της Λάρισας αλλά και από τα όσα είπε ο ίδιος ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τις συζητήσεις με τον κ. Μπαλτά αλλά και με τον γενικό γραμματέας κ. Κ. Δούρο, υποστηρίζοντας ότι «διαμορφώνεται κοινή γραμμή για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα ώστε το Αρχαίο Θέατρο να γίνει επιτέλους επισκέψιμο και λειτουργικό».

Τα επόμενα βήματα
Τα βήματα που πρέπει να κάνει πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης μελετών – κάποιες από τις οποίες είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει ο Δήμος, σύμφωνα με όσο έχει πει κατά καιρούς – δήμαρχος Λαρισαίων – που θα αφορούν στα εξής βήματα:

– Απαλλοτρίωση δυο (2) καταστημάτων ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στο Μνημείο (τα καταστήματα δεξιά, όπως κοιτάμε το Θέατρο από το τέρμα της οδού Παπαναστασίου). Η κατεδάφιση των συγκεκριμένων κτιρίων είναι προφανές ότι θα δώσει «ανάσα» στο Μνημείο και θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση.
– Αποκατάσταση παλιών στρατιωτικών αρτοποιείων προκειμένου να στεγάσουν υποστηρικτικές λειτουργίες του Θεάτρου
– Αποκατάσταση κοίλου και σκηνής
– Μελέτη και κατασκευή ηλεκτροφωτισμού του Θεάτρου
– Αποκάλυψη και αποκατάσταση επιθεάτρου

Σύμφωνα, με τη δημοτική αρχή οι πρώτες τέσσερις βασικές παρεμβάσεις (διαμόρφωση πρόσβασης με απαλλοτρίωση 2 καταστημάτων ανατολικά, αποκατάσταση παλαιών αρτοποιείων, αποκατάσταση κοίλου & σκηνής και ηλεκτροφωτισμός) θα έχουν ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία του Θεάτρου για υλοποίηση παραστάσεων με δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 3.000 θεατών.

Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση, είναι η εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών, ώστε να είναι έτοιμες όταν ανοίξει το νέο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού από τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), ώστε να ενταχθούν αμέσως.

Κρίσιμος βέβαια παράγοντας θα αποδειχθεί και ο βαθμός προτεραιότητας που θα θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Αν όμως αξιολογήσουμε τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που φαίνεται να έχει αναπτύξει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή με την τωρινή ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ, τότε μάλλον αυτή θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Το κοινό μέτωπο Δήμου-Περιφέρειας-βουλευτών-φορέων της πόλης θα πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, υπό το πρίσμα των νέων βημάτων που προγραμματίζονται να γίνουν, με στόχο την ουσιαστικότερη και γρηγορότερη ολοκλήρωση τους.

Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση «Αρχαίο Θέατρο» αποκτά πλέον μια νέα δυναμική η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων, κάτι που εκ των πραγμάτων θα προσδώσει νέα ώθηση σε ένα τόσο κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ίδιας της πόλης.

Πηγή www.larissanet.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το