Κόσμος

Ο γερμανός 007 επικεφαλής των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών

assets_LARGE_t_420_54610292

Επί δεκαετίες υπήρξε ο πιο διάσημος μυστικός πράκτορας της Γερμανίας, που ως… Γερμανός Τζέιμς Μποντ αναλάμβανε τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές εκτός των συνόρων της πατρίδας του. Το όνομά του Γκέρχαρντ Κόνραντ συνοδεύεται από πολλούς θρύλους που αγγίζουν τα όρια της μυθοπλασίας.

Στα 61 του χρόνια, πλέον, ο Κόνραντ εγκαταλείπει τη μυστική δράση και θα βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας ως ο νέος συντονιστής των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) παραβιάζει την πάγια στάση της και προέβη η ίδια στη σχετική ανακοίνωση, ενώ τυπικά ανήκει στις αρμοδιότητες της Φεντερίκα Μοργκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Για τον νέο Ευρωπαίο «υπερκατάσκοπο» είναι γνωστό ότι εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, στις γερμανικές πρεσβείες στη Βηρυτό και τη Δαμασκό, γνωρίζει μεταξύ άλλων άπταιστα αραβικά και μπορεί να μιλήσει σε διάφορες διαλέκτους της μητρικής του γλώσσας.

Εχει αλλάξει αρκετές φορές την εμφάνισή του και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει πολλές διαφορετικές ταυτότητες, όπως αρμόζει σε έναν κατάσκοπο που σέβεται τον εαυτό του. Τον αποκαλούν «κύριο Χετζμπολάχ», μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγε με μέλη της οργάνωσης για να διασφαλίσει την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Κάποιοι στο Ισραήλ τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν ήταν πλέον αντικειμενικός, όταν το 2009 κατάφερε να πετύχει την ανταλλαγή δύο Ισραηλινών έναντι πέντε μελών της Χετζμπολάχ. Για την πλειονότητα, όμως, και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, η δράση του Κόνραντ θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία.

Απελευθέρωση Σαλίτ
Επιπλέον, ο Κόνραντ φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, του νεαρού στρατιώτη που είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τη Χαμάς. Και τότε η εμπλοκή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις, από την πλευρά της Χαμάς, που υποστήριξε ότι ο Κόνραντ είχε συνταχθεί με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Κόνραντ είχε εμπλακεί στην υπόθεση από τα πρώτα της στάδια, καθώς ως Γερμανός θεωρείτο ουδέτερος και για τα δύο στρατόπεδα.

Μέχρι να ολοκληρώσει τον στόχο του, χρειάστηκε να κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πηγαινοερχόμενος ανάμεσα στις δύο πλευρές και πίεζε για έναν συμβιβασμό, παρά τα εμπόδια που συναντούσε.

Σήμερα ο Κόνραντ υπηρετεί ακόμη στη γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο, ωστόσο από το 2016 θα αναλάβει την καινούργια του αποστολή, που θα είναι η αναβάθμιση του EU-INTCEN ,του κέντρου ανάλυσης πληροφοριών της ΕΕ, και ο συντονισμός όλων των πληροφοριών που έρχονται στα κεντρικά από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών-μελών.

Ελλειψη συνεργασίας
Η ΕΕ δεν διαθέτει δικές τις μυστικές υπηρεσίες και η έλλειψη καλής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποτυχία να αποτραπούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γηραιά Ηπειρο. Μέχρι τώρα το EU-INTCEN, που απασχολεί 70 άτομα, έχει ως μοναδικό αντικείμενο τη σύνταξη πολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ερευνά σε βάθος πληροφορίες ή να συγκεντρώνει και να διαμορφώνει τη δική του ενημέρωση. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, και μάλιστα όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Παρά την τεράστια εμπειρία του Κόνραντ, το έργο του δεν θα είναι εύκολο. Κατ’ αρχάς θα διάγει πλέον δημόσιο βίο, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένος.

Και κατά δεύτερον, θα πρέπει να αξιοποιήσει όλο το διαπραγματευτικό του ταλέντο για να καταφέρει τη στενή συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης σε έναν κοινό σκοπό: την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το