Ελλάδα

Συμφωνία θεσμών-υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ΑΔΜΗΕ

newego_LARGE_t_1101_54609611

Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους. Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

-Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

-Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση.

-Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το