Ελλάδα

Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα – Λύεται η συνεργασία με την Αμάλ Κλούνι

921685_img_18891434545105

Το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας σε δημόσια συνεδρίασης της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.   «Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» είπε ο κ. Μπαλτάς για την τακτική της νομικής διεκδίκησης που είχε ξεκινήσει επί Ν.Δ. με την έλευση της Αμάλ Αλαμουντίν και «πάγωσε» επί ΣΥΡΙΖΑ.   «Όσον αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κυρία Κλούνι, ολοκληρώθηκε. Δηλαδή πληρώθηκε!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

  Η δήλωση αυτή έγινε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ.   Πληροφορίες αναφέρουν  ότι το κόστος για την εκπροσώπηση της χώρας στη διεθνή δικαιοσύνη, που είχαν ζητήσει διεθνούς φήμης νομικοί ήταν 200 χιλ. λίρες, τις οποίες είχε προσφερθεί να πληρώσει ομογενής.

  Ο κ. Τασούλας που ήταν υπουργός Πολιτισμού κατά την ανακίνηση του θέματος με την επίσκεψη του δικηγορικού γραφείου της Αλαμουντίν στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «ανήκουστη και απαράδεκτη» την άποψη αυτή.  «Όχι μόνο γιατί ενισχύει την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Βρετανών  αλλά γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα  έχει πολλά επιχειρήματα. Η γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου δεν προσέδωσε μόνο νομικές συμβουλές αλλά και μια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ του αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών. Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή, παγκόσμια δραστηριότητα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων που θα ενεργοποιούσε η κίνηση της κυβέρνησης να παραλάβει το πόρισμα – γνωμάτευση», είπε ο πρώην υπουργός.

Πηγή www.lifo.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το