Ελλάδα

«Εμπόλεμη ζώνη» τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές και καταστροφές

eksarxeia-vomvesmolotof-708

Με σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια, τα οποία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ολοκληρώθηκαν οι πορείες μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν από 7 χρόνια, από πυρά αστυνομικού. Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας σε ανάλογες πορείες.

«Εμπόλεμη ζώνη» τα Εξάρχεια 

Το κλίμα στην πρωτεύουσα άρχισε να «ζεσταίνεται» επικίνδυνα από το μεσημέρι, όταν ομάδα 30 ατόμων στα Προπύλαια πέταξε πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ. Ακολούθησε ο εμπρησμός ενός περιπτέρου στην Κολοκοτρώνη, ενώ τα επεισόδια κλιμακώθηκαν κατά την πορεία αντιεξουσιαστών οργανώσεων που ξεκίνησε αργά το απόγευμα και η οποία κατέληξε με τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια.

Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια, είχαν στήσει οδοφράγματα και έκαιγαν τα πάντα πετώντας εκατοντάδες μολότοφ, αλλά και πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και ότι άλλο έβρισκαν προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Παράλληλα, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη. Μάλιστα, κάποια στιγμή από τις μολότοφ πήρε φωτιά ένα μπαλκόνι στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, η οποία ευτυχώς έσβησε πολύ γρήγορα, ενώ οι αντιεξουσιαστές  έριξαν μολότοφ σε περίπτερο επί της οδού Στουρνάρη, επανειλημμένα, αλλά ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που προκλήθηκε.

Οι άνδρες της αστυνομίας απαντούν στη ρίψη μολότοφ από τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν προχωρήσει σε περίπου 25-30 προσαγωγές.

grigoropoulos-7hepeteios-15 grigoropoulos-7hepeteios-14 grigoropoulos-7hepeteios-9 grigoropoulos-7hepeteios-11 grigoropoulos-7hepeteios-12 grigoropoulos-7hepeteios-13 grigoropoulos-7hepeteios-1 grigoropoulos-7hepeteios-2 grigoropoulos-7hepeteios-3 grigoropoulos-7hepeteios-4 grigoropoulos-7hepeteios-5 grigoropoulos-7hepeteios-6 grigoropoulos-7hepeteios-7

Στα Χανιά οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα διέσχισαν κεντρικούς δρόμους.

Μικρή ομάδα νεαρών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας φορώντας κράνη και κουκούλες, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του δημαρχείου και σε αλλά σημεία της πόλης, ενώ λίγο πριν από το τέλος της πορείας και ενώ αυτή βρισκόταν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων, κατέστρεψαν ΑΤΜ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και προκάλεσαν φθορές στα μάρμαρα εισόδου της Τράπεζας Ελλάδας.

Ιδιο το σκηνικό στην Κομοτηνή

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κομοτηνηή στο κτίριο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, όπου κατέληξε γύρω στις 7.30 το απόγευμα η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο ίδιο σημείο που σημειώθηκαν τα επεισόδια βρίσκεται και η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.Ομάδα αντιεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου και επιδόθηκε σε πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.Οι άνδρες των ΜΑΤ ανταπέδωσαν, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και χημικά. Λίγο μετά τις 9 οι αστυνομικοί έκαναν μία προσαγωγή νεαρού από την ομάδα των αντιεξουσιαστών.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το