Πολιτισμός

Ένας αυθεντικός ροκάς μετέτρεψε το μαγαζί του στο Βόλο σε μουσείο βινυλίου

9bbe4158-498b-47f9-8ba9-56fd71ff8612

Οι λάτρεις των δίσκων βινυλίου είναι πολλοί και στηρίζουν την αγορά, με τους περισσότερους να είναι συλλέκτες. Η τάση στην πώλησή τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και σίγουρα δεν αποτελεί μόδα, αλλά κρατά χρόνια.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος διατηρεί μαγαζί στο Βόλο, στην οδό Σπυρίδη, από το 1978, με αμέτρητους δίσκους βινυλίου και όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πρόκειται πλέον για ένα μουσείο, με ανθρώπους του ελληνικού πενταγράμμου να έχουν περάσει την πόρτα του, όπως ο Καζαντζίδης, ο Διονυσίου, ο Σαββόπουλος, η Αλεξίου κ.ά., ακόμη και ο τραγουδιστής των Pink Floyd που διατηρεί σπίτι στο Λαύκο του Πηλίου.

Η επιχείρησή του είναι πλέον 37 χρόνων (από το 1978) και η συλλογή του σε δίσκους βινυλίου αξίζει μία περιουσία. Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος διατηρεί το μαγαζί του στην οδό Σπυρίδη, με το χώρο να αποτελεί, όπως και ο ίδιος τονίζει, μουσείο. Το αρχείο που διατηρεί είναι πολύτιμο και για να διατηρείς ένα τέτοιο χώρο, πρέπει να έχεις πολύ καλές γνώσεις.

Ο πιο παλιός δίσκος βινυλίου που έχει στην κατοχή του είναι με ομιλία του Χίτλερ από το 1940 περίπου, αλλά και του Τσώρτσιλ. Όσον αφορά στο γραμμόφωνο, το παλαιότερο χρονολογείται από το 1900.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τεχνολογία δεν έχει επηρεάσει καθόλου την αγορά των δίσκων βινυλίου, αλλά αντιθέτως υπάρχει μια τάση επιστροφής και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι το βινύλιο, σε σχέση με το cd, στο θέμα του ήχου είναι η μέρα με τη νύχτα. «Το βινύλιο έχει άλλη χάρη και άλλον ήχο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν τώρα το ίντερνετ και η παράνομη χρήση έχει επηρεάσει την αγορά των δίσκων βινυλίου, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει επηρεαστεί μόνο το cd και όχι το βινύλιο, αφού δεν μπορεί να αντιγραφεί και να γίνει κλοπή.

 500 πελάτες από όλη την Ελλάδα

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι έχει πελάτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τους 500, ενώ κυρίως προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά είναι αυτοί που εκτιμούν την καλή μουσική και είναι διατεθειμένοι να την πληρώσουν.

Ο λάτρης και συλλέκτης του δίσκου βινυλίου είναι αυτός, που θέλει το ορίτζιναλ, το γνήσιο, με το εξώφυλλό του, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο χώρος του μαγαζιού πλέον αποτελεί ένα είδος μουσείου.

Πολλοί οι καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι, που έχουν επισκεφτεί το μαγαζί του κ. Παπαδόπουλου, όπως Καζαντζίδης, Διονυσίου, Σαββόπουλος, Αλεξίου, ακόμη και ο τραγουδιστής των Pink Floyd.

Το μαγαζί του επισκέπτονται κατά καιρούς σχολεία, φοιτητές, παππούδες με τα εγγόνια τους, όπου τους δείχνουν από πού αγόρασαν τον πρώτο τους δίσκο ή κασέτα, ξένοι τουρίστες, οι οποίοι βγάζουν φωτογραφίες, ακόμη και ελληνικά συγκροτήματα χρησιμοποίησαν το χώρο για βίντεο κλιπ.

Σπάνια συλλογή με 20.000 θέματα

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι από το 1978 εμπλουτίζει τη συλλογή του, η οποία σήμερα έχει 20.000 θέματα. Όσον αφορά στο πόσο μπορεί να στοιχίζει ένας δίσκος βινυλίου που έχει στην κατοχή του, απαντά πως «εξαρτάται από τη χρονολογία, πόσα κομμάτια (κόπια) είχαν βγει στην αγορά, αν έχει αποσυρθεί κ.ά., ενώ το ακριβότερο που έχω, μπορεί να πουληθεί έως και 1.000 ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το