Τοπικά

Σταθερές οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 2016 “Θ”

φαρμακα

Σταθερές μένουν οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, εξέλιξη θετική για τους καταναλωτές και τους ασθενείς, αφού, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, όπου επήλθε η απελευθέρωση της τιμής τους στο εξωτερικό, τα φάρμακα αυτά ακρίβυναν.
Ο υπουργό υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός προχώρησε στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ να παραμείνουν ίδιες. Βέβαια στο μνημόνιο προβλεπόταν ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα απελευθερωνόταν η τιμή και δεν θα ίσχυε η ενιαία τιμή. Αυτό το σενάριο ανατράπηκε τελικά και πλέον οι τιμές για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2016 θα είναι σταθερές.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «η μη απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ είναι θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές. Μην ξεχνάμε πως τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη πωλούνται σε τριπλάσια τιμή σε σχέση με την Ελλάδα. Έτσι υπήρχε έκδηλη ανησυχία ότι τυχούσα απελευθέρωση της τιμής τους θα οδηγούσε και σε αυξητικές τάσεις. Για παράδειγμα ένα αντιπυρετικό φάρμακο που πωλείται τώρα κάτω από ένα ευρώ, θα μπορούσε να φτάσει στα δύο ευρώ. Μετά από ενημέρωση που υπήρξε από τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό, πλέον η ανώτατη τιμή πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ θα απελευθερωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2017, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι στην απελευθέρωση δεν θα ενταχθούν και τα 1200 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά ένα τμήμα τους».
Η απόφαση του υπουργείου υγείας για μη απελευθέρωση των φαρμάκων ενδεχομένως να βάλει φρένο και στις διαθέσεις των μάρκετ να εντάξουν τα ΜΗΣΥΦΑ στο πλάνο των προϊόντων τους, και δίνει πολύτιμο χρόνο στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το