Τοπικά

Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Απολογισμός της Περιφέρειας

4e5b5ae3-a08a-4f67-bc01-69fd92a2d6a5

Ευκαιρία απολογισμού για όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν ώστε τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι με οίκτο, χαρακτήρισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, την 3η Δεκεμβρίου, που επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται διεθνώς,  η Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες «Ιππόκαμπος», κ. Πέτρο Μπέλλο και τον εμψυχωτή της Θεατρικής Ομάδας «Δραπαίκτες», κ. Άγγελο Κάβουρα, η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε ότι σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει σε όλους μας το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και πρόνοια, την παροχή της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξης, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

«Δυστυχώς, στη σημερινή, δυσμενή εποχή, στο όνομα της οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει, βρήκαν έδαφος μη προνομιακές για τα ΑμεΑ πολιτικές που κατ’ ουσίαν υποβαθμίζουν κάθε έννοια παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που θα τους εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις ενέργειες που προέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να δείξει έμπρακτα ότι θέτει τα ΑμεΑ σε προτεραιότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, από τις πρώτες πράξεις, για τις οποίες προχώρησε σε πρόσκληση για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020) και σε απόφαση τελικά για ένταξη και στη δέσμευση των αντίστοιχων πιστώσεων, οι δύο αφορούν την ευπαθή ομάδα των ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η 1η Πράξη τιτλοφορείται «Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής για ΑμεΑ 2015-16», το ύψος της επιλέξιμης δαπάνης είναι 366.000€ και στοχεύει στην ενίσχυση γονέων που έχουν εξαρτώμενα ΑμεΑ, μέσα από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης αυτών σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και σε ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία. Η πράξη αυτή εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ με απόφαση Περιφερειάρχη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο εντάχθηκε και η Πράξη με την ονομασία «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το 2015-16» με ύψος  επιλέξιμης δαπάνης 562.000€. Αυτή η 2η Πράξη αφορά σε προσλήψεις Ειδικού Βοηθητικού κι Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Σχολικών Νοσηλευτών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σχολικές μονάδες γενικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπηρεσίες τόσο σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης και διαβίωσης όσο και νοσηλευτικής στήριξης (πχ. χορήγηση φαρμάκων, ενέσεις, χρήση συσκευών), ώστε να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση και η προσβασιμότητα των μαθητών με αναπηρία, να αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ενδεχόμενη σχολική αποτυχία και πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου «Ιππόκαμπος», κ. Μπέλλος, τόνισε – μεταξύ άλλων – πως η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα διεκδίκησης και συλλογισμού, ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αλλά και την κ. Κολυνδρίνη προσωπικά, για την συμπαράσταση που τους έχουν προσφέρει τα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο εμψυχωτής των «Δραπαικτών», κ. Κάβουρας, κάλεσε τον κόσμο να θυμάται ότι Άτομα με Αναπηρία υπάρχουν όλο το χρόνο και όχι μια ημέρα, ενώ υπενθύμισε ότι η νέα θεατρική παραγωγή της Ομάδας με τίτλο «Είσαι θεά αγάπη μου» στοχεύει, εκτός από το γέλιο, και στην ενίσχυση του Ιππόκαμπου. Το θέμα του έργου δε, αποσκοπεί να δείξει συμβολικά ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος, από δυνατός θεός, να αποκαθηλωθεί και τελικά να καθηλωθεί σε καροτσάκι .

«Αν έρθουμε για λίγο στη θέση των ΑμεΑ τότε θα καταλάβουμε για ποιο λόγο πρέπει να τους συμπαρασταθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι παραστάσεις των Δραπαικτών πραγματοποιούνται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου ώρα 9.15μμ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, ενώ περιλαμβάνονται και στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ προαιρετικά θα υπάρχει κουμπαράς υπέρ του Ιππόκαμπου. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες (με διάλειμμα).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το