Ελλάδα

Τον Ιανουάριο στη Βουλή το Ασφαλιστικό με μειώσεις στις συντάξεις

tsipras-asfalistiko-708_1

Η “μητέρα των μαχών” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των θεσμών να πιέζουν για νέα μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Καθώς ο χρόνος περνά, κυβερνητικές πηγές εξηγούν στο iefimerida.gr ότι “το σχέδιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα”, ώστε μετά και το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς να πάρει το δρόμο προς ψήφιση, πριν από τις 15 Ιανουαρίου.

Οι δανειστές πιέζουν για ένα σκληρό μείγμα μέτρων που φέρνει μεγάλο “μαχαίρι” στις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να μην συζητά το ενδεχόμενο των οριζόντιων μειώσεων.

Αντιθέτως, προτάσσει το… ισοδύναμο της αύξησης των εργοδοτικών αλλα και των εισφορών των εργαζομένων. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως το θέμα των εργοδοτικών εισφορών βρίσκεται υπό συζήτηση με τους θεσμούς και ότι λείπουν 300 εκατ. ευρώ για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις.

Σκληρό… ροκ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πάντως, έχουν δείξει τις διαθέσεις τους και ενόψει των πολύ κρίσιμων ψηφοφοριών, όλα δείχνουν πως το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει “κόκκινο”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, μετά την…ανακατωσούρα που προέκυψε από τις δηλώσεις περί διεύρυνσης σπεύδουν-τουλάχιστον σ’αυτή τη φάση- να διαβεβαιώσουν πως “οι 153 είναι μπετόν”. Επομένως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το σκληρό…ροκ, καλώντας τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης “που κυβέρνησαν για 40 χρόνια να τοποθετηθούν επί του θέματος”.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο διάλογος με την κοινωνική και οικονομική επιτροπή και θα ακολουθήσει και διάλογος με τα κόμματα στη Βουλή.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση με Τσίπρα μπροστά

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη, σε μια συγκυρία, μάλιστα, που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για την κυβέρνηση.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απόψε στις 10 από την ΕΡΤ και θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα δεχτεί ερωτήσεις για τα τρέχοντα ζητήματα (όπως είναι το ασφαλιστικό, οι πλειστηριασμοί, οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία, κ.α), αλλά και για το προσφυγικό, την Τουρκία και το πολύ σοβαρό θέμα της συνθήκης Σένγκεν.

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τέλος, αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού για τις εν δυνάμει συνεργασίες, αλλά και για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κόμμα καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το