Τοπικά

Η ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου από την ανέγερση μέχρι σήμερα “Θ”

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1 ΠΡΟΣΟΨΗ ΑΠΌ ΣΧΕΔΙΑ ΖΑΧΟΥ
Θεμελίωση του Αγίου Νικολάου το 1928

Με σειρά ιδιαίτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι φέτος διανθισμένο το πρόγραμμα του δωδεκαημέρου προετοιμασίας του Μητροπολιτικού Ναού για τη μεγάλη εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τετάρτη 2/12: 7.00 μ.μ. Αίθουσα εκθέσεων Γηροκομείου Βόλου (Κοραή – Αργοναυτών). Εγκαίνια εκθέσεως 55 εικόνων του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899. Οι εικόνες συντηρήθηκαν στο διάστημα από 2002 έως 2015.
Πέμπτη 3/12: 6.30 μ.μ. Ομιλία του αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρη, ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, με θέμα «Ο Άγιος Νικόλαος και η οικογένεια».
Κυριακή 6/12: 7.00 μ.μ. Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου. Συναυλία βυζ. μουσικής, με τη συμμετοχή των χορωδιών:
Α. «Φιλοαθωνίται» Θεσσαλονίκης, υπό τη δ/νση του κ. Δημητρίου Μανούση, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Β. Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη δ/νση των Μιχαήλ Μελέτη και Ευσταθίου Γραμμένου, πρωτοψάλτου και λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού, αντιστοίχως.
Δευτέρα 7/12: 7.30 μ.μ. Πν. Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως.
Συναυλία Ευρωπαϊκής Μουσικής, για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «Δος Ημίων Σήμερον», με τη συμμετοχή των:
Α. Δημοτικής Χορωδίας Αγριάς, υπό τη δ/νση του κ. Βλάση Μαστρογιάννη.
Β. Δημοτικής Χορωδίας Νέας Αγχιάλου, υπό τη δ/νση του κ. Γεωργίου Διαμαντόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι εκκλ/κοί σύμβουλοι του Μητροπολιτικού Ναού Αρχοντής Παντελόπουλος, Ειρήνη Σγαρδώνη, Απόστολος Κωστούλας και Μαρία Κυριακοπούλου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1930 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
Εορτασμός των Θεοφανίων στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου το 1930

Ιστορικά στοιχεία
Το πνευματικό κέντρο του Βόλου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που στις 6 του μήνα γιορτάζει, έλαβε τη σημερινή του όψη το 1999.
Στο κέντρο της πόλης του Βόλου, προβάλλει μεγαλόπρεπα ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλης και προστάτη των ναυτικών.
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής των κατοίκων του Βόλου, καθώς φιλοξενεί ανέκαθεν τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η ενορία που περιβάλλει τον Ιερό Ναό εκτείνεται σε 103 οικοδομικά τετράγωνα και στα όριά της διαμένουν ή εργάζονται κατά προσέγγιση 20.000άτομα.
Ο βυζαντινός μετά τρούλου, Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, κτίστηκε με πρωτοβουλία των εκάστοτε δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης. Θεμελιώθηκε στις 9-12-1928 και εγκαινιάστηκε στις 2-12-1934 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό. Είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού που είχε καεί στις 21 Ιουνίου 1898.
Το 1855 επιτροπή Βολιωτών πήγε στην Κωνσταντινούπολη και πέτυχε την ανέγερση της εκκλησίας. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 22 Απριλίου 1856. Στο προαύλιο της εκκλησίας όπου βρίσκεται και σήμερα υπήρχαν τρία κελιά, τρία ισόγεια δωμάτια. Το ένα χρησιμοποιούνταν για αποθήκη, το δεύτερο για άσυλο γερόντων και το τρίτο για δημοτικό σχολείο στο οποίο φοίτησαν τα πρώτα παιδιά μέχρι το 1870.
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν η πρώτη εκκλησία του Βόλου η οποία προσέφερε πολλαπλές υπηρεσίες και είχε κύρος Δημόσιας Αρχής.
Η εκκλησία αποτεφρώθηκε στις 21 Ιουνίου του 1898. Μέσα σε 53 ημέρες κτίστηκε μία μικρή πέτρινη μικρή και προσωρινή, η οποία λειτουργούσε μέχρι το 1934.
Το μοναδικής τέχνης καμπαναριό του, ρυθμού μπαρόκ, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1886 – 1890 από Ιταλούς τεχνίτες με σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο , πατέρα του γνωστού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1980 και αναστηλώθηκε ως διατηρητέο μνημείο με τα ίδια μάρμαρα το 1999.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το