Τοπικά

Δημιουργία Φορέα για τις προοπτικές του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου

unnamed (1)

Το θέμα του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και οι προοπτικές του συζητήθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ με κύρια ομιλήτρια την κ. Έυη Αδαμάκη.  Όπως συζητήθηκε στη συνάντηση και παρουσιάστηκε από την κ. Αδαμάκη,  στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει την αναβάθμιση του αεροδρομίου,  χωρίς μεγάλες οικονομικές δαπάνες και κυρίως με τη σύμπραξη των τοπικών παραγόντων.

Πρέπει να γυρίσουμε πίσω κι να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πάλι μαζί και να μην χαλάμε πράγματα που ήταν έτοιμα στο παρελθόν τόνισε η κ. Αδαμάκη και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να ενωθούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια και να δημιουργήσουν έναν φορέα, που θα έχει μικρό κόστος αλλά σοβαρές προτάσεις και σωστό μάρκετινγκ.

«Το αεροδρόμιο πρέπει να λειτουργήσει με τους όρους της ελεύθερης οικονομίας αλλά να μείνει κρατικό όσον αφορά τις υποδομές και τα έξοδα του. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών είναι να συμβάλουν όλοι οι φορείς για την ανάπτυξή του, όπως συμβαίνει σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης.  Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε την τύχη του αεροδρομίου στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αδαμάκη.

unnamed (3)

“Πρέπει να δουλέψουν οι τοπικές κοινωνίες”

Όπως ανέφερε,  πρέπει να γίνει επανάληψη των παλαιών δράσεων που είχαν γίνει για το αεροδρόμιο. «Ήταν ένας μοναχικός δρόμος αυτός που ακολουθήσαμε με τη Νομαρχία και τώρα που το κράτος δεν έχει τα οικονομικά πρέπει να δουλέψουμε όπως οι τοπικές κοινωνίες άλλων περιοχών. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλους στρατηγικούς εταίρους, όπως ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αλλά όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής να γίνουν ένα μεγάλο «ξενοδοχείο». Τότε και με τη συμβολή της κοινωνίας θα μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση».

Επίσης η κ. Αδαμάκη μίλησε για τον «μύθο» που επικρατεί και ο οποίος λέει ότι δεν μας αφήνουν οι Ευρωπαίοι να αναπτύξουμε το αεροδρόμιο. Ξεκαθάρισε έτσι πως η πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στη Ευρώπη είναι πως επιβάλλεται σε αεροδρόμια σε περιοχές που έχουν κάτω από 200.000 επιβάτες να επιδοτηθούν και να βοηθηθούν.

Στρατηγικό σημείο εταιρειών

Παράλληλα, όπως ανέφερε η κ. Αδαμάκη το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μπορεί να  γίνει ένα αεροδρόμιο «σύνδεσης» με την Ευρώπη. Μίλησε για άνοιγμα του προς την Βόρεια Ευρώπη αλλά και την αξιοποίηση του ως βάση προς τις χώρε της Μεσογείου. Μπήκαμε μόνο στο κομμάτι του τουρισμού και ξεχάσαμε την στρατηγική του σημασία.

Κανείς δεν είναι αρμόδιος

Σύμφωνα με την κ. Αδαμάκη το γεγονός ότι δεν είναι κανένας αρμόδιος για το αεροδρόμιο είναι κάτι που το κράτησε πίσω. «Αρμοδιότητα δεν έχει κανένας. Ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια, για αυτό και χρειάζεται η δημιουργία ενός φορέα για το αεροδρόμιο. Χρειάζεται από όλους η καλή διάθεση και η θέληση για να προσφέρουν.

unnamed (2)

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, δήλωσε πως φορείς και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να οργανώσουν μία πανθεσσαλική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό. «Ζητήθηκε από τον περιφερειάρχη να έρθουν δύο προτάσεις στη συνάντηση και η πρώτη προσέγγιση θα αφορά  το αεροδρόμιο. Χαιρόμαστε που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα η Ένωση Ξενοδόχων. Θα εξετάσουμε το θέμα και θα δούμε αν μπορεί να είναι αυτό το ένα θέμα για συζήτηση. Ως Ομοσπονδία πρέπει να εξετάσουμε τα οικονομικά μας για να δούμε αν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον φορέα», ανέφερε ο κ. Πλαστάρας.

«Ως ΟΕΒΕΜ θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να σιγουρέψουμε το σκέλος των υποδομών, όπως με 5αστερα ξενοδοχεία που να μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν μεγάλο αριθμό τουριστών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ πιστεύουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισής του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το