Τοπικά

Αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδή στο Βόλο “Θ”

θυροειδ

Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδή στο Βόλο ενδεχομένως και λόγω της κατάστασης της ατμόσφαιρας, όπως τονίστηκε από γιατρούς που συμμετέχουν στην μετεκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιεί από χθες η Ενδοκρινολογική Εταιρεία στο ξενοδοχείο «Ξενία».

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της ετήσιας μετεκπαιδευτικής συνάντησης της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που αναφέρεται στις ενδοκρινικές διαταραχές μετά από αντινεοπλασματικές θεραπείες.

Η συνάντηση απευθύνεται σε ενδοκρινολόγους από όλη την Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα το απόγευμα, ενώ το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Τζαντ Μουσλέχ.

Η διευθύντρια της μονάδας ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σωτηρία κ. Γεωργία Κάση τόνισε πως «ο θυρεοειδής είναι μια πάθηση που απασχολεί πολύ κόσμο. Για δέκα χρόνια εργάστηκα στο Νοσοκομείο Βόλου και η άποψή μου είναι ότι υπάρχει αυξημένος καρκίνος θυρεοειδούς, ενώ αντιμετωπίζουμε διάφορα περιστατικά με όζους, υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό. Και στο Βόλο παρότι βρισκόμαστε δίπλα στη θάλασσα, δεν θα έπρεπε να καταγράφονται παθήσεις του θυρεοειδούς. Αλλά έχουμε και αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι στο έδαφος δεν υπάρχει αρκετό ιώδιο για τα πράγματα που τρώμε είτε λόγω της προβληματικής ατμόσφαιρας. Δώδεκα στις δεκαπέντε γυναίκες έχουν όζους που μπορεί να είναι καλοήθεις αλλά και κακοήθεις. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ότι έχουμε μια αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδή που αν εντοπιστεί έγκαιρα και αφαιρεθεί ο ασθενής ζει για χρόνια λαμβάνοντας κάθε πρωί νηστικός ένα χάπι. Αν, όμως ο καρκίνος αυτός παραμεληθεί, μπορεί να κάνει μετάσταση. Πρέπει να υπάρχει διάγνωση των όζων που αν είναι δύο εκατοστά, θα πρέπει να βγαίνουν».

Ο διαβήτης

Ο ενδοκρινολόγος, τέως διευθυντής του ενδοκρινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού και εκδότης του διαδικτυακού τόπου «Αρμονία και ζωή» κ. Κώστας Φαινέκος τόνισε πως «η συχνότητα του διαβήτη τύπου ένα και δύο είναι πλέον αυξημένη στον πληθυσμό της χώρας και μπορεί να φτάνει ακόμη και το 10% λόγω του τρόπου ζωής και των κακών διατροφικών συνηθειών. Οι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μεσογειακή τους δίαιτα που είναι πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, λάδι, φρούτα, ψάρια και υιοθέτησαν δυτικές συνήθειες διατροφής, όπως το κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά φαγητά και τις επεξεργασμένες τροφές. Επομένως η μεγάλη σημασία για το διαβήτη είναι η πρόληψη ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί που έχουν κληρονομικό ιστορικό ή είναι παχύσαρκα και πρέπει να χάσουν βάρος. Επίσης σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση που συνίσταται σε ένα ετήσιο τσεκ απ σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών».

Αναφορικά με τις επιπλοκές, ο κ. Φαινέκος σημείωσε πως ο διαβήτης σχετίζεται με ένα πολύ υψηλό ποσοστό αθηροσκλήρωσης που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα αγγεία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα μυοκάρδιο, τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μία επιπλοκή που συνήθως παραμελείται είναι η περιφερειακή αγγειακή νόσος που αφορά στις αρτηρίες των κάτω άκρων και μπορεί να οδηγήσει σε κακή αιμάτωση των κάτω άκρων και τελικά σε ακρωτηριασμό.

Η εκδήλωση αύριο Κυριακή

Η ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον διαδικτυακό τόπο «Αρμονία & Ζωή» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: Επίκαιρα Θέματα στην Ενδοκρινολογία, Διαβήτη & Μεταβολισμό, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στο Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Η ενημερωτική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και ενδοκρινολόγοι θα μιλήσουν για διάφορα θέματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο θυρεοειδής, η οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το