Ελλάδα

Άλλα έξι παιδιά «χάθηκαν» στο Αιγαίο

navagio

Τουλάχιστον έξι παιδιά πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου, έπειτα από δύο ναυάγια δουλεμπορικών σκαφών που σημειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στα τουρκικά ύδατα, ανοιχτά της Λέσβου και της Κω. Οι Τούρκοι διακινητές δεν πτοήθηκαν από τη θαλασσοταραχή που επικρατούσε από το πρωί στο Ανατολικό Αιγαίο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, και συνέχισαν να οργανώνουν δρομολόγια φουσκωτών σκαφών, στέλνοντας αθώες ψυχές στον θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε στις βορειοδυτικές ακτές, όταν βυθίστηκε φουσκωτό που είχε προορισμό τη Λέσβο. Τέσσερα πτώματα παιδιών ξεβράστηκαν στις ακτές, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή διάσωσε άλλους 51 ναυαγούς, στην πλειονότητά τους Σύροι και Αφγανοί.

Νοτιότερα, ανοιχτά της Αλικαρνασού, άλλα δύο παιδιά, ηλικίας ενός και τεσσάρων ετών, βρήκαν το θάνατο όταν ανατράπηκε λέμβος που είχε προορισμό την Κω. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, άλλα 17 άτομα που επέβαιναν στο πλοιάριο διασώθηκαν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή πραγματοποίησε οκτώ επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Δραματικές συνθήκες στην Ειδομένη 

newego_LARGE_t_1101_54604069

Στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους μετανάστες. Η βροχή που έπεφτε συνεχώς χθες στην περιοχή της Ειδομένης, κατά διαστήματα καταρρακτώδης, δυσκόλεψε περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν σε πρόχειρο καταυλισμό με μικρές σκηνές στην ουδέτερη ζώνη, ελπίζοντας στην αλλαγή της απόφασης των αρχών της γειτονικής χώρας που επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Πολλοί κατέφευγαν στις οργανωμένες μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να προστατευτούν, περιμένοντας να κοπάσει η βροχή, ώστε να βγουν στη συνέχεια και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα λιγοστά υπάρχοντά τους, που θάφτηκαν στις λάσπες, ενώ άλλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα μικρά αντίσκηνά τους.

newego_LARGE_t_1101_54604070

Οι αστυνομικές αρχές και οι εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, με τη θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα σε τιμές που «φλερτάρουν» με το μηδέν. Η ένταση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ομάδα 15 μεταναστών επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των Σκοπιανών αστυνομικών ήταν μικρής έκτασης και εκτονώθηκε, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν γενικευμένα επεισόδια στη συνέχεια.

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες δύο μέρες στα 800 άτομα. Ανάμεσά τους είναι μητέρες με μικρά παιδιά και βρέφη στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, αλλά και 11 Ιρανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας, έχοντας ράψει τα στόματά τους.

Την ίδια ώρα, με δυσκολία λόγω της βροχής, αλλά χωρίς άλλα προβλήματα, συνεχίζεται η διέλευση των κατόχων διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν 2.660 άτομα, από τα οποία τα 2.000 από το απόγευμα της Πέμπτης ως χθες το πρωί.

Μεταξύ αυτών, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη συγκλονιστική εικόνα της διέλευσης μιας ηλικιωμένης ανήμπορης γυναίκας, σκεπασμένης με μια σακούλα απορριμμάτων για να προστατευτεί από τη βροχή, αγκομαχώντας να ισορροπήσει με το μπαστούνι τύπου «Π» με τη συνοδεία ενός νεαρού άντρα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το