Κόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι βγήκε από την ύφεση -Αλλά τα προβλήματα δεν τελείωσαν

rosia.23.11.708

Την έξοδο της Ρωσίας από την ύφεση ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας, όμως η οικονομία της παραμένει σε μπελάδες.

«Σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες, τελείωσε η ύφεση για τη ρωσική οικονομία», δήλωσε ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ, σύμφωνα με το RIA Novosti. Η ύφεση συνήθως καθορίζεται από τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ενα τέλος της ρωσικής ύφεσης θα σήμαινε αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το δεύτερο, όμως ο Ουλιουκάεφ δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η συνολική πτώση της οικονομίας το 2015 θα φτάσει το 3,9%, καθώς η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τον αντίκτυπο της χαμηλής τιμής πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, για το ρόλο του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.

Η ρωσική οικονομία ήταν σε ύφεση από το περσινό τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και το ρούβλι να καταρρέει. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,1% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς σύμφωνα με το AFP, ενώ το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε πτώση 4,6%.

Οι επίσημες εκτιμήσεις της ρωσικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για μικρή ανάκαμψη, της τάξεως του 0,7%, το 2016. Ομως, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,6% την επόμενη χρονιά, με την ανάκαμψη να αναμένεται μόνο το 2017, με ανάπτυξη 1,5%.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, το ποσοστό φτώχειας ανέβηκε στο 15,1%, δηλαδή 21,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σε κάποιες περιοχές πάνω από το 35% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το