Ελλάδα

Παιχνίδι κατασκόπων στο Αιγαίο

newego_LARGE_t_420_54601638

Σε «θέατρο επιχειρήσεων» ξένων μυστικών υπηρεσιών επιχειρείται να μετατραπεί η Ελλάδα, σύμφωνα με κορυφαίους Ελληνες αξιωματούχους.

Στον απόηχο των τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ένα «κατασκοπικό θρίλερ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέρος του οποίου διαδραματίζεται και στη χώρα μας. Γιατί μπορεί επίσημα η ΕΕ να εμφανίζεται ενωμένη κατά της ασύμμετρης απειλής των φανατικών του ISIS, ανεπίσημα ωστόσο, από την επόμενη μέρα της «11ης Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», διαδραματίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας (power game) μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

Η ευκολία με την οποία χτύπησαν οι τζιχαντιστές στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου σόκαρε όλες τις διωκτικές Αρχές και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών, το λεγόμενο «blame game» στη γλώσσα των διπλωματών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετοί συνδέουν την ασφάλεια της ΕΕ με την προσφυγική κρίση. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα για ακόμη μία φορά «φωτογραφίζεται» ως ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής αλυσίδας, κυρίως λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχεται.

assets_LARGE_t_420_54601540

Σε δύο επίπεδα
Η διαπίστωση ότι ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού, ο Αχμάντ Αλμοχάμαντ, είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβρη στη Λέρο, μολονότι είχε «περάσει» απαρατήρητος από τέσσερις -τουλάχιστον- χώρες της ΕΕ, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών αξιωματούχων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι το «παιχνίδι κατασκόπων» παίζεται σε δύο επίπεδα. Στις επίσημες διπλωματικές οδούς, η Ελλάδα κατέγραψε μία πύρρειο νίκη την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το αρχικό κείμενο που προωθούνταν για συμφωνία ήταν δυσμενές για τη χώρα μας, αλλά τελικά αναχαιτίστηκε και τα μέτρα ασφαλείας που αποφασίστηκαν ήταν ήπια.

assets_LARGE_t_420_54601541

Το γεγονός ότι ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού, ο Αχμάντ Αλμοχάμαντ (αριστερά), είχε περάσει από τη Λέρο και «πληροφορίες» ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, «εγκέφαλος» της επιχείρησης, βρισκόταν σε κρησφύγετο στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Ελλάδα να «φωτογραφηθεί» ως ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής αλυσίδας ασφάλειας.

Ομως, κατά την περασμένη εβδομάδα, τα ανεπίσημα, «υπόγεια» κανάλια επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών είχαν πάρει φωτιά. Ως Δούρειος Ιππος για τη «νομιμοποίηση» της παρουσίας επιχειρησιακών παραγόντων στη χώρα μας χρησιμοποιούνται οι ροές και το επιχείρημα αδυναμίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης κάνουν λόγο για παρουσία μικρών κλιμακίων πρακτόρων ξένων υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά. Οι πιέσεις που ασκούνται στις ελληνικές υπηρεσίες είναι εντονότατες έως και ασφυκτικές, από τις οποίες ζητούνται στοιχεία και πληροφορίες για «πρόσωπα ενδιαφέροντος».

Οπως αποκάλυψε το «Εθνος» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ την περασμένη Τρίτη, στη χώρα μας έχουν καταφθάσει ήδη γαλλικά κλιμάκια τα οποία συμμετέχουν στις όποιες έρευνες γίνονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί η παρουσία ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ελληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι συνεχείς αναφορές Ευρωπαίων ομολόγων σε τρία γεγονότα σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν είναι τυχαίες. «Το κλίμα είναι πολεμικό σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, όπου στρατιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται να ανοίξει η Κερκόπορτα και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες να κάνουν παιχνίδι στην αυλή μας. Ομως, οι υπηρεσίες μας που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη ασύμμετρων απειλών έχουν ανταποκριθεί πλήρως.

Η ανταπόκριση στην παροχή πληροφοριών προς τις ξένες και ειδικά τις γαλλικές υπηρεσίες ήταν και είναι άμεση. Ο μακελάρης του Παρισιού είχε καταγραφεί στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στάνταρντ. Τον περασμένο Γενάρη είχαμε από κοντά τους υπόπτους και μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις βελγικές αρχές, αποφασίστηκε επέμβαση και συλλάβαμε 4 υπόπτους στο Παγκράτι, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στη συνέχεια και όχι από δική μας υπαιτιότητα. Η συνεργασία μας είναι άψογη», αναφέρει, σχετικά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες «πατούν» πάνω και στην πιθανή παρουσία του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ -του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι που έπεσε νεκρός κατά την έφοδο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων-, στην Αθήνα. Αδιαβάθμητη αναφορά της NSA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, έκανε λόγο για προειδοποίηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Αμπααούντ βρισκόταν σε κρησφύγετο στην Αθήνα. Ομως, στέλεχος των ελληνικών υπηρεσιών υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ποτέ δεν υπήρξε σχετική πληροφορία από την NSA και υπενθυμίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν από κοντά τον πυρήνα ισλαμιστών που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις στο Βέλγιο.

Ο Γάλλος υπουργός
Επίσης, δημοσιεύματα αλλά και αναφορές κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ, επιμένουν σε στοιχεία για παρουσία του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι. Ελληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να εντάσσονται στις προσπάθειες να μπει η Ελλάδα στο κάδρο της διεθνούς σκηνής.

Η αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ήταν εντονότατη. «Με λύπη ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Καζνέφ ανέφερε ότι υπηρεσία πληροφοριών ”εκτός Ευρώπης” τους ενημέρωσε πως ο Βελγομαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, ABDELHAMID ABBOUD, διήλθε από την Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς».

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε ενημερώσει επισήμως τη χώρα μας για τον Αμπααούντ. Μάλιστα, αναφέρει ότι μετά την αστυνομική επιχείρηση στο Παγκράτι, οι ελληνικές Αρχές είχαν αντιπαραβάλει τις φωνές που ακούγονταν στα ηχητικά μηνύματα του επίμαχου κινητού των τρομοκρατών με ακουόγραμμα της φωνής του Αμπααούντ, αλλά δεν ταίριαζαν.

Μετά την οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Παρασκευή, δημοσίευμα του Reuters ανάφερε ότι δύο από τους βομβιστές του Παρισιού εισήλθαν μέσω της Ελλάδας στις 3 Οκτωβρίου. Το δημοσιογραφικό πρακτορείο επικαλείται πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Αχμάντ, μαζί με έναν ακόμη τζιχαντιστή είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Λέρο και περιφέρονταν επί δύο μέρες, μετά την άφιξή τους στον Πειραιά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις κινήσεις τους. Οι δύο τζιχαντιστές που ανατινάχτηκαν στο Stade de France φέρονται να δακτυλοσκοπήθηκαν την ίδια ακριβώς ώρα στη Λέρο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, που επίσης αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα σε Μυτιλήνη, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά τις επιθέσεις. Λαμβάνουν άμεσα οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με γνωστούς τζιχαντιστές ή για υπόπτους, ενώ φαίνεται πως μεγαλώνουν οι λίστες παρακολούθησης ατόμων. Οι πράκτορες των ελληνικών υπηρεσιών έχουν στη διάθεσή τους ειδικά λογισμικά για σάρωση του περιεχομένου κινητών τηλεφώνων, ενώ συμμετέχουν ενεργά κατά την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επίλεκτες ομάδες του Λιμενικού.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ
Εφιάλτης για την ΕΛ.ΑΣ. το κλείσιμο των συνόρων

Αυξημένοι έλεγχοι συνόρων, ακόμη σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων τρίτων χωρών (PNR), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διωκτικών Αρχών και ενίσχυση της Europol, αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Είναι μερικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών την Παρασκευή. «Με απλά αστυνομικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η ριζοσπαστικοποίηση ούτε η λειψή ανταλλαγή πληροφοριών που υπήρξε κατά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι μεταξύ γαλλικών και βελγικών Αρχών. Χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία, αλλά και προσπάθειες αληθινής ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι αλλαγές στη Σένγκεν, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα σύνορα των βαλκανικών χωρών, προβληματίζουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που εκτιμούν ότι «αν κλείσουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών ή μετατραπούν οι όροι της συνθήκης Σένγκεν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να μετατραπεί σε… black box», αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενδέχεται να «εγκλωβιστούν» στη χώρα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησής τους.

Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συναγερμού με συνεχείς πλέον ελέγχους στα νησιά και την Αθήνα, όπου φτάνουν τα καράβια με τους πρόσφυγες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οργανωμένα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις «ανώδυνων» ύποπτων ατόμων -όπως οι δύο Σύροι στην Κω- που δυνητικά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαχητές ή υποστηρικτικά δίκτυα.

Ηδη, η απόφαση των Σκοπίων να περιορίσουν το πέρασμα των προσφύγων από την Ειδομένη έχει προκαλέσει «ασφυξία» στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής.

«Σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί και οριστικοποιηθεί, μεγάλα κομμάτια μεταναστευτικών πληθυσμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς, ενδεχομένως να αποτελέσουν εύκολα θύματα στην πλύση εγκεφάλου και τις ”προσφορές” των οπαδών του ISIS. Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι εδώ…», εξήγησαν οι αξιωματικοί.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το