Τοπικά

ΤΕΙ Θεσσαλίας: Χωρίς εστία 210 σπουδαστές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος

ΤΕΙ-2

Πραγματοποιήθηκε η 1η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητριών/τών των εστιών του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ενώ εκλέχθηκε εφορευτική επιτροπή και ορίστηκε ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών για τα νέα όργανα του Συλλόγου μας.

Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Αναδείχθηκαν τα προβλήματα σχετικά με τη στέγαση που όχι μόνο δεν λύνονται αλλά οξύνονται και πολλαπλασιάζονται. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δεν πήραν εστία 210 συνάδελφοί μας. Αλλά και για όσους “τυχερούς” εξασφάλισαν δωμάτιο ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διαμονή μας στις εστίες από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που στο στόχαστρο έχει βάλει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Ότι στερούν από εμάς από τη θέρμανση, το ζεστό νερό, δωμάτια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας χωρίς μούχλες και αποχετεύσεις που να μυρίζουν, μέχρι στέγαστρα για τα ποδήλατα και κοινόχρηστους χώρους για την ψυχαγωγία μας, είναι γιατί δεν θέλουν να κόψουν από τα κέρδη των τραπεζών, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και επιπλέον καλούν τις οικογένειές μας να πληρώσουν το χαράτσι των 400 ή των 150€. Αντιμετωπιζόμαστε ως πελάτες για κάτι που οι οικογένειές μας έχουν χρυσοπληρώσει μέσα από τη βαριά φορολογία.

Στο στόχαστρο είναι το δικαίωμά μας για Δημόσια-Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, κομμάτι της οποίας είναι και η δωρεάν στέγαση – σίτιση.

Για μας  η δημόσια – δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση που στο επίκεντρό της βάζει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, προϋπόθεση έχει τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε φοιτητικές εστίες δωρεάν – δημόσιες – σύγχρονες, αξιοπρεπείς με πλήρη υποδομές.

Η λειτουργία του συλλόγου, με τη μαζική συμμετοχή στη λήψη & υλοποίηση αποφάσεων για την προάσπιση και διεκδίκηση της μόρφωσης που δικαιούμαστε, είναι όρος και προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Αποφάσεις της Γ.Σ.

Διενέργεια εκλογών Πέμπτη 26/11/2015 για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου μας.

1/12 κινητοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ για κάλυψη των αναγκών σε στέγαση-σίτιση – θέρμανση – ζεστό νερό.

16/12 κινητοποίηση σε Δήμο-Περιφέρεια για τα ζητήματα της στέγασης &  μετακίνησης (κόστος εισιτηρίων).

Σε επίπεδο αιτημάτων με γνώμονά μας την Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν-Ανώτατη Εκπαίδευση και με δεδομένο ότι φέτος έμειναν εκτός δωματίου 210 αιτούντες στέγαση,  συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας για:

Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.

Έξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Να επιστραφούν τα αποθεματικά. Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.

Ούτε ΕΥΡΩ για στέγαση – σίτιση – πλυντήρια – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα.

Κατάργηση του Χαρατσιού των 150€ και 400€ για την παροχή δωματίου στις εστίες. Το δωμάτιο να δίνεται για την τετραετία φοίτησης και όχι μόνο για ένα έτος.

Για τους σπουδαστές/στριες που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα με ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας. Το ξενοδοχείο ATLANTIC να ανακαινιστεί και να γίνει φοιτητική εστία με ευθύνη της περιφέρειας. Χτίσιμο νέων σύγχρονων δημόσιων – δωρεάν εστιών.

Κατάργηση του υπάρχοντος κανονισμού λειτουργίας εστιών και δημιουργία νέου με τη συμμετοχή μας.

Σίτιση για όλους ποσοτικά ικανή ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και ποιοτικά ελεγμένη. Μέριμνα για σίτιση την περίοδο των εορτών – καλοκαιριού.

Μέριμνα για τους συναδέλφους – συναδέλφισσες που δεν έχουν την ελληνική υποκοότητα και που απαιτείται να πληρώνουν 80, 100 & 120 € μόνο για να επικυρώσουν δικαιολογητικά. Αν σε αυτά προστεθούν και τα χρήματα που απαιτούνται για να μεταβούν είτε στην ΑΘήνα είτε και στην ίδια τους τη χώρα για να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το κόστος ξεπερνάει τα 200 – 250€.

Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια με επισκευές των δωματίων που έχουν υγρασίες – μούχλες, απώλειες θερμότητας, χαλασμένα καλοριφέρ, αντιμετώπιση ζωυφίων και κυρίως των κατσαρίδων με τις κατάλληλες εντομοκτονίες – απολυμάνσεις. Να αντιμετωπιστούν οι μυρωδιές σιφωνιών – αποχετεύσεων.

Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στρωμάτων, να καθαριστούν ή να αλλαχθούν όπου απαιτείται.

Να υπάρχει διαθέσιμη ιατρική φροντίδα τα βράδια και το Σαββατοκύριακο.

Θέρμανση – ζεστό νερό 10 ώρες και μέριμνα κατά την περίοδο των εορτών.

Συντήρηση και αντικατάσταση όπου απαιτείται του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Δημιουργία χώρου κουζίνας σε κάθε κτήριο. Τοποθέτηση πλυντηρίων σε κάθε κτήριο. Για τα κτήρια των Α αρρέων & Θηλέων ένα σε κάθε όροφο.

Αναβάθμιση εξοπλισμού internet ή μετατροπή του σε ενσύρματο ethernet.

Να δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στα ισόγεια των κτηρίων ως χώροι συνάντησης & αναφοράς των εστιακών, αλλά και για την διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Να δοθεί χώρος για τη λειτουργία του Συλλόγου σε ένα από τα οκτώ κτήρια που λειτουργούν οι εστίες.

Λειτουργία κυλικείου και της βιβλιοθήκης το Σαββατοκύριακο.

Τα αστικά λεωφορεία να περνούν από τις εστίες μετά τη δύση του ηλίου.

Να γίνει συντήρηση στο γηπεδάκι και να τοποθετηθεί φωτισμός.

Να τοποθετηθεί στέγαστρο για τα ποδήλατα των κτιρίων Α’αρρένων κ Α’ Θηλέων.

Να αρθεί η απαγόρευση εισόδου των delivery κατά τις νυχτερινές ώρες”.

Πηγή www.kosmoslarissa.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το