Κατηγορίες: Τοπικά

Εμπειρίες στον Προσκοπισμό αναζητούν έφηβοι Βολιώτες “Θ

Κοινωνικοποίηση, επαφή με τη φύση, απόκτηση καλύτερης αυτογνωσίας, ατομική ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προσδίδει ο προσκοπισμός σε όποιον ασχολείται και εντάσσεται σε μια ομάδα μαθαίνοντας να συνεργάζεται και να συναποφασίζει.

Στη «Θ» μίλησαν έφηβοι και νέοι από την 1η και 58η Κοινότητα Ανιχνευτών Βόλου που έχουν αφοσιωθεί στον προσκοπισμό και κάθε εβδομάδα παρά τις σχολικές και άλλες υποχρεώσεις τους, θα μεταβούν στο Σύστημα που ανήκουν για να ενεργήσουν από κοινού σε διάφορες δραστηριότητες περιβαλλοντικού, κοινωνικού και ευρύτερου περιεχομένου.

Στο Βόλο εκατοντάδες είναι τα λυκόπουλα, οι πρόσκοποι, οι ανιχνευτές και οι βαθμοφόροι, τίτλοι ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται ο καθένας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με τον προσκοπισμό και τον έχουν αγαπήσει.

Η βαθμοφόρος Κατερίνα Ξαφά ανέφερε πως με τον προσκοπισμό μπορεί να ασχοληθεί κάποιος από την ηλικία των 7 ετών μέχρι και να γίνει ένα νέος άντρας ή μια νεαρή γυναίκα.

Από την πλευρά του ο 16χρονος Χρήστος Λημνιώτης μας τόνισε πως όποιο παιδί ασχοληθεί με τον προσκοπισμό, μαθαίνει να σέβεται τους γύρω του, να αγαπάει τη φύση και να συμμετέχει σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Παίρνοντας το λόγο ο Λευτέρης Δεληδημητρίου μας ανέφερε πως από τον προσκοπισμό μπορείς να δεις πράγματα, τα οποία ίσως να μην έχεις τη δυνατότητα να τα γνωρίσεις στην καθημερινή ζωή. Αποκτάς πολλές χρήσιμες εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να είσαι υπεύθυνος πολίτης του κοινωνικού συνόλου.

Η σύνδεση και η αγάπη για τη φύση είναι από τους βασικούς σκοπούς της ενασχόλησης με τον προσκοπισμό. Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυκείου Μαρία-Ζωή Λημνιώτη ανέφερε πως δραστηριοποιείται με τον προσκοπισμό εδώ και έντεκα χρόνια. «Το καλοκαίρι κάναμε τη μεγάλη μας δράση στα Ζαγοροχώρια στο πλαίσιο εκδρομής που ήταν μια πολύ δυνατή και ξεχωριστή εμπειρία. Στον προσκοπισμό κάνουμε αυτό που μας αρέσει, να βρισκόμαστε δηλαδή στη φύση, να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας περισσότερο και να κάνουμε πράγματα που θα είναι εμπειρία ζωής» σημειώνει.

Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυκείου Ευαγγελία Γιαννούλη ασχολείται και η ίδια δέκα και πλέον χρόνια με τον προσκοπισμό. Είχε πρώτα ξεκινήσει να ασχολείται η αδελφή της και την ακολούθησε, χωρίς βέβαια να το μετανιώσει. «Μέσα από τον προσκοπισμό έχουμε κοινωνικοποιηθεί ακόμη περισσότερο, δημιουργούμε πολύ καλές φιλίες, ασχολούμαστε με τη φύση και μαθαίνουμε διαρκώς καινούρια πράγματα μέσα από δράσεις αλληλεγγύης» τονίζει.

Ο 15χρονος Ηλίας Μαλαμούσης ασχολείται εδώ και έξι χρόνια με τον προσκοπισμό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως μια πρωτόγνωρη εμπειρία, «καθώς γνωρίζεις πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσες να γνωρίσεις στη ζωή σου ζώντας πολλές εμπειρίες. Κάθε Σάββατο συναντιόμαστε για δύο περίπου ώρες και εκτός από τις δράσεις, συζητάμε για τις επόμενες δράσεις, αξιολογούμε τις προηγούμενες και αναδεικνύουμε και άλλα ζητήματα. Και βέβαια παράλληλα με τον προσκοπισμό κάνω και άλλα πράγματα, όπως ο αθλητισμός».

«Δραστηριοποιούμαι 17 χρόνια στον προσκοπισμό και αυτό που κρατάς στο τέλος είναι οι αξίες και τα συναισθήματα, όπως η παρέα, οι φίλοι» τονίζει ο 26χρονος βαθμοφόρος Παναγιώτης Κόλλιας που έκανε τα πρώτα του βήματα ως λυκόπουλο.

Και προσθέτει πως «τα παιδιά στον προσκοπισμό θα έρθουν, όταν έχουν παρέα. Γι’ αυτό και ο ένας φέρνει τον άλλο. Πρέπει να βιώσεις τον προσκοπισμό, για να σου αρέσει, καθώς πολλά παιδιά δεν τον ξέρουν».

Από την πλευρά της η βαθμοφόρος Κατερίνα Ξαφά ανέφερε πως «ο προσκοπισμός είναι ένας τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και κάποιοι άνθρωποι τον ακολουθούν φανατικά ασχέτως υποχρεώσεων. Στον προσκοπισμό κάνεις πράγματα που στη ζωή μόνος σου ίσως να μην μπορούσες ποτέ να κάνεις. Επίσης τα μικρά παιδιά βοηθιούνται πολύ στην κοινωνικοποίηση, ενώ μπορεί και ξεκλειδώνουν τον εαυτό τους γνωρίζοντας καλύτερα τι τους αρέσει. Άλλωστε στον προσκοπισμό γίνονται πολύπλευρες δράσεις με πνευματική καλλιέργεια, αθλητισμό, σύνδεση με τη φύση, κοινωνικές πρωτοβουλίες. Έτσι τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντά τους και διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Ν.Ιωνία

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ν.Ιωνια στη Λεωφόρο Ειρήνης στο ύψος της Καραμπατζάκη. Σύμφωνα…

18 Μαρτίου 2024

Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!

Λύση στο μυστήριο που εξέταζαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδωσαν οι ίδιοι, καθώς…

18 Μαρτίου 2024

Λιώνουν στη Βραζιλία: Το αδιαχώρητο στις παραλίες, στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ…

18 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Αμφιβολίες για την υγεία της παρά τη δημόσια εμφάνιση – «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»

Στην αρχή επικράτησε έκπληξη. Στη συνέχεια ενθουσιασμός. Και πλέον η αμφιβολία. Ο λόγος για την…

18 Μαρτίου 2024

Σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (17/3) στα Πυργιώτικα του Ναυπλίου. Η ένταση ήταν…

18 Μαρτίου 2024

Ζοφερή εκτίμηση ΟΗΕ: Λιμός έως το Μάιο στη Λωρίδα της Γάζας

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι…

18 Μαρτίου 2024