Τοπικά

Δωρεά μαλλιών για παιδιά με καρκίνο με συνεργαζόμενα κομμωτήρια και στο Βόλο “Θ”

unnamed (9)

Donate hair, donate love ή Δωρίζουμε τα μαλλιά μας, δωρίζουμε την αγάπη μας είναι το σύνθημα της καμπάνιας δωρεάς μαλλιών στην Ελλάδα, η οποία άρχισε τη δράση της εξαιτίας μιας 24χρονης φοιτήτριας από τη Θεσσαλονίκη, που είναι η «ψυχή» αυτής της πρωτοβουλίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποστολή και δωρεά των μαλλιών τους σε διεθνείς οργανισμούς που κατασκευάζουν και δωρίζουν περούκες σε παιδιά με καρκίνο ή αλωπεκία. Η δράση έχει βρει άξιους συμπαραστάτες τρία κομμωτήρια και στο Βόλο, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες για αυτούς που θέλουν να δωρίσουν τα μαλλιά τους. Επίσημα οι δωρητές σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 2.000 πανελλαδικώς με την ανταπόκριση να είναι απίστευτη και την ομάδα να τυγχάνει την αποδοχή παραπάνω από 19.000 μελών.

Η καμπάνια Donate hair, donate love ή Δωρίζουμε τα μαλλιά μας, δωρίζουμε την αγάπη μας είναι το σύνθημα της δωρεάς μαλλιών στην Ελλάδα και κομμωτήρια του Βόλου δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από αυτή τη μεγάλη δράση, που δεν είναι άλλη από τη δωρεά μαλλιών για την κατασκευή περουκών για παιδιά με καρκίνο ή αλωπεκία.
Τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια στο Βόλο που συμμετέχουν στη δράση είναι τα εξής: Golden Scissors, Κ. Καρτάλη 142, της κ. Αποστολίας Στεφανάκη, Silk Hair, Τ. Οικονομάκη 44, της κ. Αλεξάνδρας Χαχούδη-Βλαχάβα, και Coiffure Μίλτος, Σκενδεράνη 3, του κ. Μίλτου Νικολιάδη.
Από το Coiffure Μίλτος τονίστηκε ότι «η συνεργασία μετά από τις απαραίτητες ενέργειες άρχισε πριν ενάμιση χρόνο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αρχή έγινε εντελώς τυχαία όταν νεαρός που ζει στο εξωτερικό ρώτησε αν μπορεί να δωρίσει ή να πουλήσει τα μαλλιά του και μετά από έρευνα στο διαδίκτυο βρήκαμε τη δράση Donate hair, donate love, όπου φυσικά τα μαλλιά δωρίζονται για καλό σκοπό όπως είναι η κατασκευή περουκών για παιδιά με καρκίνο ή αλωπεκία. Γενικότερα μας άρεσε ό,τι έχει να κάνει με παιδιά και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε» και επισημαίνεται: «Μετά την πρώτη επαφή με τη φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη που άρχισε την όλη δράση και τη συμπλήρωση της φόρμας ξεκινήσαμε και εμείς από την πλευρά μας να βοηθήσουμε στη δράση της δωρεάς μαλλιών. Οι δωρητές είναι και άντρες και γυναίκες, ενώ μεταξύ άλλων δωρητών μαλλιών για τη σημαντική δράση ήταν η ίδια μου η κόρη, ένα κοριτσάκι που έχασε την αδερφή της από καρκίνο, ένας νεαρός Έλληνας που ζει στην Αγγλία κ.ά. Η πρώτη προϋπόθεση για τη δωρεά είναι τα μαλλιά να είναι φυσικά και υγιή και η κοτσίδα που πρέπει να κοπεί να είναι τουλάχιστον 25 εκατοστά, ενώ το κούρεμα παρέχεται δωρεάν».
Από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Χαχούδη-Βλαχάβα αναφέρει πως «έμαθα για τη δράση της δωρεάς μαλλιών μετά από ενημέρωση μέσω του κοινωνικού δικτύου facebook και προσπάθησα να βρω στοιχεία, κάτι που και έγινε. Η συνεργασία άρχισε περίπου αρχές του προηγούμενου Μαρτίου και σήμερα έχω φτάσει αισίως τους 70 πελάτες περίπου που έχουν δωρίσει τα μαλλιά τους με το κούρεμα να είναι δωρεάν. Η κοτσίδα που κόβουμε πρέπει να είναι 20 εκατοστά».
Όσον αφορά στη διάδοση στο Βόλο της δράσης η ίδια επισημαίνει ότι γίνεται από το facebook στην προσωπική της σελίδα με ενημερώσεις, κοινοποιήσεις και φωτογραφικό υλικό από τις κοτσίδες.
Η κ. Αποστολία Στεφανάκη συμμετέχει στη δράση της δωρεάς μαλλιών από το Μάιο του 2015 και μέχρι σήμερα έχει περίπου 50 πελάτες που έχουν δωρίσει τα μαλλιά τους.
«Η αρχή έγινε όταν βρήκα στο διαδίκτυο για τη σημαντικότατη αυτή δράση και ενδιαφέρθηκα να μάθω λεπτομέρειες. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με φιλανθρωπικές δράσεις μου αρέσει να βοηθάω από την πλευρά μου όσο μπορώ. Έκανα την αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα και μετά τη θετική απάντηση έγινα μέλος αυτής της ομάδας» τονίζει η ίδια.
Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται αναφέρει πως «παρέχουμε δωρεάν εκτός του κουρέματος και το λούσιμο, αλλά και το χτένισμα. Άλλωστε είναι ό,τι λιγότερο μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα παιδιά. Τα μαλλιά πρέπει να είναι φυσικά και η κοτσίδα που θα κοπεί πρέπει να είναι 20 εκατοστά. Πολλές κοπέλες αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους για να τα δωρίσουν, έρχονται και τα κόβουν, τα ξαναμακραίνουν και ξανάρχονται για να τα δωρίσουν πάλι».
Η ίδια προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα αφού έχει αφίσες και τις έχει δώσει σε πελάτισσές της και φοιτήτριες ώστε να διαδοθεί η δωρεά μαλλιών και η σημαντική δράση της ομάδας, με την επόμενη κίνηση να είναι να κολλήσουν αφίσες έξω από σχολεία, ενώ επισημαίνει ότι έχει αρκετές φοιτήτριες και μαθήτριες που έχουν δωρίσει τα μαλλιά τους. Πάντως εξέφρασε και ένα παράπονο ότι θα έπρεπε στη δράση της δωρεάς μαλλιών για κατασκευή περουκών για παιδιά με καρκίνο ή αλωπεκία να συμμετέχουν περισσότεροι συνάδελφοί της.

Ο σκοπός
Έργο του σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά μαλλιών και στη συνέχεια η δημιουργία περουκών για παιδιά που τις έχουν ανάγκη (παιδιά πάσχοντα από καρκίνο, αλωπεκία κ.ά.).
Σήμερα επίσημα, οι δωρητές έχουν ξεπεράσει τους 2.000. Υπάρχουν κομμωτήρια που κουρεύουν δωρεάν για το σκοπό αυτό, εταιρεία που θα κατασκευάζει αφιλοκερδώς τις περούκες, καθώς επίσης και εταιρεία ταχυμεταφορών που θα μεταφέρει τα μαλλιά από κάθε άκρη της Ελλάδος. Δικηγόρους που εθελοντικά προσφέρουν τη βοήθειά τους για τη σύσταση του οργανισμού.
«Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας, αρωγούς στην προσπάθειά μας έτσι ώστε η καμπάνια δωρεάς μαλλιών στην Ελλάδα και το σύνθημά μας «Δωρίζουμε τα μαλλιά μας-Δωρίζουμε την αγάπη μας!» να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία!» τονίζεται χαρακτηριστικά από το σωματείο.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό
H Μελίνα-Λιουντμίλα Κωνσταντινίδη, η συντονίστρια της καμπάνιας, είναι 24 χρόνων και μένει στη Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβριο του 2013 έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της για τον οργανισμό «Wigs for kinds» στο Οhio της Αμερικής. Ως αρθρογράφος έγραψε 2 άρθρα σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη δωρεά μαλλιών. Παράλληλα δημιούργησε μια ανοιχτή ομάδα στο facebook «Δωρεά μαλλιών – Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις» με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Ήδη αυτή τη στιγμή η ομάδα τυγχάνει την αποδοχή παραπάνω από 19.000 μελών.
Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες που ο θεσμός της δωρεάς μαλλιών δεν υφίσταται. Έτσι απλά γεννήθηκε το όραμα της ίδρυσης ενός αντίστοιχου οργανισμού στην Ελλάδα. Συνοδοιπόροι στον αγώνα που ξεκίνησε για την υλοποίηση αυτού του οράματος φίλοι, αλλά και άνθρωποι άγνωστοι σ’ εκείνη που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν.
Η ομάδα της δωρεάς απαρτίζεται από τα εξής ιδρυτικά μέλη: Μελίνα-Λιουντμίλα Κωνσταντινίδη, σπουδάστρια Μαγειρικής, Θοδωρής Οικονομάκης, ιδιοκτήτης κομμωτηρίων, Στάθης Κατωπόδης, φοιτητής Οργάνωσης και Διοίκησης, Mαρτίνα Κορμέντζα, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, Έλενα Κούση, δημοσιογράφος, Νικόλας Χατζής, ραδιοφωνικός παραγωγός, Σωτήρης Βασίλας, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου, Σταύρος Πυράκης, ιδιοκτήτης επαγγελματικών προϊόντων κομμωτηρίου.

Προϋποθέσεις δωρεάς
Τα βαμμένα μαλλιά οποιασδήποτε μορφής δεν είναι αποδεκτά.
Τα μαλλιά θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως έχουν οριστεί από την εταιρεία που έχει αναλάβει να δημιουργεί τις περούκες για τα παιδιά με καρκίνο. Μπορείτε να δωρίσετε τα μαλλιά σας ανεξάρτητα με την ηλικία και το φύλο.
Τα μαλλιά που δεν τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις δεν χρησιμοποιούνται.
Αποδεκτά είναι τα μαλλιά: 20 εκατοστά και άνω, δεν υπάρχει μέγιστο επιτρεπτό όριο, μόνο στο φυσικό τους χρώμα, σε υγιή κατάσταση, με λευκές τρίχες, που έχουν κρατηθεί για χρόνια κομμένα αρκεί αν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα να έχουν διατηρηθεί σε χώρο χωρίς υγρασία, φυλαριστά, αρκεί το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι 20 εκατοστά και άνω. Περισσότερες πληροφορίες donatehair.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το