Κατηγορίες: Ελλάδα

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη

Εκρηκτική ήταν και σήμερα η κατάσταση στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, μετά την απόφαση των σκοπιανών αρχών να ανοίξουν τα σύνορά τους μόνο για όσους προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Περίπου 2.000 ήταν στις 8 το βράδυ τα άτομα που έχουν «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίων Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν και ως εκ τούτου οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευσή τους.

Την ίδια ώρα, περίπου 1.800 ήταν τα άτομα που περίμεναν να διέλθουν τα σύνορα με την Ελλάδα και να μπουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες αναγκάζονται εδώ και ημέρες να διαμένουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς έπεσε και η θερμοκρασία στην περιοχή, ειδικά τις βραδινές ώρες. Αρκετοί έχουν κάνεικατάληψη στην σιδηροδρομική γραμμή, όπου γίνονται τα δρομολόγια Ελλάδας-Σκοπίων, και έχουν στήσει αντίσκηνα.

Οι περισσότεροι μετανάστες, ανάμεσά τους και μητέρες με μωρά, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή ακόμη και μία εβδομάδα.

Την Ειδομένη επισκέφτηκε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του πως υπάρχει σχέδιο για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, το οποίο και θα συζητηθεί, όπως είπε, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

«Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου στις χώρες τις άλλες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχίσει. Έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όταν κατέβουν προς τα κάτω να φύγουν από εδώ και να απεγκλωβιστεί η κατάσταση ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να περνούν κανονικά», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των Σκοπίων, 4.840 πρόσφυγες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιταχύνουν από χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ωστόσο, απαγορεύουν σε μετανάστες από άλλες χώρες, όπως από το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα 1.500 από αυτούς να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής και να διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας επιτακτικά από την αστυνομία της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψει τη διέλευση.

Το πρόβλημα για τους μετανάστες από τις χώρες αυτές γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς ο αριθμός τους στην ουδέτερη ζώνη αυξάνει από ώρα σε ώρα, όπως και η ένταση που επικρατεί στο σημείο αυτό. Εθελοντές του Ερυθρού Σταύρου διανέμουν ζεστά ρούχα και κουβέρτες στους μετανάστες αυτούς, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εδώ και μερικές ημέρες, τέσσερις χώρες της περιοχής, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές, καθώς τους θεωρούν ως «οικονομικούς μετανάστες».

Το πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου», αναμένεται να εξεταστεί στις συναντήσεις που έχει σήμερα και αύριο στη Σερβία, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόσο κοινωνικά ευφυείς είστε;

Της Χαράς Ζήκα Χημικού, MSc, Δρ Φαρμακευτικής Ως κοινωνική νοημοσύνη ορίζεται «η ικανότητα να καταλαβαίνει…

2 Ιουνίου 2024

Παντρεύτηκε ο 93χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ – Ποια είναι η 5η εκλεκτή της καρδιάς του

Ο 93χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ παντρεύτηκε για πέμπτη φορά, το Σάββατο, σε…

2 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Κασσελάκη με μητέρες δυο θυμάτων γυναικοκτονιών – «Δεν είστε μόνες σας»

Με την Ελένη Κρεμαστιώτη και τη Ρόζα Φωτιάδου, τις μαμάδες της Ερατούς και της Σοφίας,…

2 Ιουνίου 2024

Σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα Πηλίου στην Αγριά παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου (photos-video)

Σύσκεψη για τον Πρωτογενή Τομέα Πηλίου πραγματοποίησε στην Αγριά σήμερα το μεσημέρι κυβερνητικό κλιμάκιο με…

2 Ιουνίου 2024

Κωνσταντινούπολη: Από διαρροή αερίου έπεσε το κτίριο – Νεκρός ιδιοκτήτης εστιατορίου στο ισόγειο

Διαρροή αερίου φαίνεται πως ήταν η αιτία για την κατάρρευση του τριόροφου κτιρίου στην συνοικία…

2 Ιουνίου 2024

Λάρισα: Αυτοκίνητο με γυναίκα και παιδί προσέκρουσε σε πεζοδρόμιο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα και ειδικότερα στον κυκλικό…

2 Ιουνίου 2024