Τοπικά

Γ.Κίτσιος: Μαζί με τον αμπελοοινικός κλάδος θα αγωνιστούμε για την ακύρωση του φόρου στο κρασί

ΚΙΤΣΙΟΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεση του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στην επιβολή φόρου στο κρασί εξέδωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος. Στην ανακοίνωση του τονίζει ότι θα αγωνιστεί για την ακύρωση του νόμου που επιβάλει φόρο στο ελληνικό κρασί.
Η ανακοίνωση του κ. Κίτσιου:

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν και η κυβέρνηση πέρασε τελικά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί σαν ισοδύναμο μέτρο ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Άνοιξε την κερκόπορτα άλωσης ενός από τα ελάχιστα προϊόντα που απέμεινε να παράγει η ταλαίπωρη αυτή χώρα.
Και φυσικά θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Παρόλη την καθολική αντίδραση του κλάδου και τις απέλπιδες προσπάθειες όλων των συλλογικών φορέων το νομοσχέδιο πέρασε.

Πήραμε δυστυχώς τα θλιβερά πρωτεία της πρώτης οινοπαραγωγικής χώρας στην Ευρώπη που επέβαλλε ΕΦΚ στο κρασί.

Χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη κανενός, χωρίς κανέναν έλεγχο για την δυνατότητα εφαρμογής, χωρίς αιδώ, οι κυβερνώντες με την κλασσική λογιστική λογική καταδίκασαν 200.000 αμπελουργούς και 700 επιχειρήσεις με 20.000 εργαζόμενους.
Φωνές λογικής που ακούστηκαν στην Βουλή για φορολόγηση των εισαγόμενων σκληρών ποτών δεν εισακούστηκαν και αναρωτιόμαστε γιατί?
Μήπως ακολουθούνται πιστά έξωθεν εντολές?

Θυμίζουμε εδώ ότι αυτή ήταν η τέταρτη προσπάθεια επιβολής του φόρου στην Ελληνική Βουλή κάτι που μας κάνει να καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι αποτέλεσμα των πιέσεων του λόμπυ των σκληρών ποτών της Βόρειας Ευρώπης.

Με πολύ εύκολες και απλές διαδικασίες θα μπορούσαν να εισπράξουν τα τριπλάσια χρήματα, από το όργιο της νοθείας και της λαθρεμπορίας στο τσίπουρο γεγονός που έχουμε αναδείξει με επανειλημμένα υπομνήματα και προτάσεις μας τα τελευταία 5 χρόνια προς κάθε κατεύθυνση.
Γιατί άραγε ?
Με τη ρύθμιση επιβολής ΕΦΚ με 0,20 € ανά λίτρο οίνου, ουσιαστικά πλήττονται τα χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιά, δηλαδή η λαϊκή κατανάλωση αφού η σχετική ποσοστιαία αύξηση της τελικής τιμής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σχετική ποσοστιαία αύξηση των προϊόντων μέσης και υψηλής κατηγορίας τιμής.
Το 2009 ο κλάδος απασχολούσε 48.500 εργαζόμενους. Σήμερα απέμειναν μόνο 20.000 και φοβούμαστε ότι θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση το επόμενο διάστημα.
Με την απόφαση αυτή δυστυχώς ανοίγει διάπλατα η πόρτα αύξησης του ΕΦΚ κατανάλωσης στο κρασί, όταν τα δημόσια έσοδα υπολείπονται των προϋπολογι-σμένων ή όταν το κράτος πρέπει να κλείσει «μαύρες τρύπες». Άλλωστε η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και για τα καπνά, αλκοολούχα ποτά, πετρελαιοειδή κλπ.
Σύσσωμος ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας κι εμείς μαζί δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ακύρωση του νόμου που επιβάλλει φόρο στο ελληνικό κρασί.
Ήδη έγινε επικοινωνία με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές Οργανώσεις Copa-Cogeca και CEEV και σχεδιάζουμε πολιτικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Commission και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να εξαλειφθεί η διάταξη επιβολής ΕΦΚ στο κρασί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το