Τοπικά

Το μεταναστευτικό δίκαιο και το νομοθετικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες στο 1ο συνέδριο της ΕΔΑΜ στο Βόλο

DSC05710

Επίκαιρα ζητήματα του μεταναστευτικού δικαίου συζητήθηκαν στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποίησε σήμερα το ΤΕΕ η Ένωση Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου. Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα όπως η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους μετανάστες,  το θέμα της ιθαγένειας και όλα αυτά στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και της απειλής κάποιων κρατών να κλείσουν να σύνορα τους για τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτανίδης, στην εισήγησή του,  ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.  Τόνισε δε, ότι οι νόμοι 4251/2014 και 4332/2015 αποτελούν θετικά βήματα για την οικονομική ένταξη των μεταναστών και τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας

Η τρομοκρατία δεν συνδέεται με τη μετανάστευση τόνισε η Δικηγόρος και Ευρωβουλευτής Ελίζα Bόζεμπεργκ επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να βάλει τους κανόνες της.

«Παρενέργεια του τρομοκρατικού χτυπήματος της Παρασκευής το γεγονός ότι κάποιες χώρες θέλουν να κλείσουν τα σύνορα τους αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εσωτερικά σύνορα. Επίσης ακόμα μία παρενέργεια είναι να αρχίσουν να αυξάνονται οι ακραίες φωνές, όπως της κ. Λεπέν. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποκύψει στο φόβο. Η τρομοκρατία δεν συνδέεται με τη μετανάστευση. Οι ακραίες φωνές θέλουν να τρομοκρατήσουν τους ευρωπαίους πολίτες και να χτυπήσουν την δημοκρατία στον πυρήνα της. Η Ε.Ε. καλείται να βάλει κάποιους κανόνες για να μην κινδυνεύουν οι επιτεύξεις τόσων ετών. Άλλωστε , η πλειοψηφία των τρομοκρατών είναι ευρωπαίοι πολίτες».

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει η «αποθήκη» της Μεσογείου ήταν η επισήμανση της Προέδρου της ΕΔΑΜ Χρυσούλας Μαρινάκη τονίζοντας ότι τα κλειστά σύνορα δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

 «Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τα κλειστά σύνορα καθώς η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα.  Απαιτείται να αναθεωρήσει την πολιτική της η Ευρωπαϊκή ένωση με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και τις ισότητας των κρατών μελών.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει η «αποθήκη» όλης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κλείσουμε ποτέ τα σύνορα και ο Έλληνας ακόμα καις σε αυτή την περίοδο της κρίσης είναι κοντά στους μετανάστες».

Στο συνέδριο παρευρέθη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλης Παπαδόπουλος που τόνισε  ότι υπάρχει μια ανησυχητική  κατάσταση με τα βόρεια σύνορα της χώρας μας αλλά είμαστε σε συνεννόηση  και με τους γείτονες και με την Κεντρική Ευρώπη και ελέγχουμε την κατάσταση. «Η χώρα μας λειτουργεί ως ζώνης transit (μετάβασης).  Αν αυτό ανακοπεί θα σταματήσει η ροή μεταναστών αλλά αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει επιβαρυνθεί  με πρόσφυγες γιατί διέρχονται, δεν παραμένουν εδώ».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής εξέφρασε την άποψη πως το μεταναστευτικό ρεύμα χρήζει ιδιαίτερης νομικής αντιμετώπισης και πως θα αλλάξει το νομικό καθεστώς στο μεταναστευτικό.

«Ο νομικός πολιτισμός πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα του προσφυγικού ζητήματος σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων. Οι Έλληνες δικηγόροι οργάνωσαν σήμερα αυτή τη συζήτηση για να δοθεί μια σωστή κατεύθυνση στον νομικό προβληματισμό για να υπάρχει ασπίδα προστασίας. Όλο το νομικό πλαίσιο είναι υπό διαρκή αναθεώρηση.  Το επόμενο διάστημα θα πάμε σε μία συνολική αλλαγή του νομικού καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.

Η Ελίνα Μουσταΐρα, Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου Νομικής Σχολής, μιλώντας για το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών τόνισε την ανάγκη ισορροπίας και για το κράτος αλλά και για τους ανθρώπους.

«Καυτό το ζήτημα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών και ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν χαρτιά και στα παιδιά που γεννιούνται σε μία χώρα.  Δεν υπάρχει ομοιογένεια στα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όλα θέτουν κάποια κριτήρια. Το σίγουρο είναι πως αποφεύγεται η ανιθαγένεια αποφεύγοντας πάντα την πολυιθαγένεια. Πολλά κράτη πάντως τελευταία δέχονται ένα παιδί να έχει και δεύτερη ιθαγένεια θέτοντας όρους όπως η παραμονή τουλάχιστον πέντε χρόνων σε ένα κράτος. Βέβαια παρατηρείται και το φαινόμενο, πολλές μητέρες να πηγαίνουν να γεννήσουν  σε ένα κράτος, μόνο και μόνο για αν πάρει το παιδί τους την ιθαγένεια. Το ζήτημα είναι η ισορροπία με την προστασία και των ανθρώπων και του κράτους».

Oι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο.

DSC05694 DSC05695 DSC05696 DSC05698 DSC05701 DSC05703 DSC05707                                                                                                          DSC05709

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το