Τοπικά

180 υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου ζήτησαν ενημέρωση από το ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας “Θ”

athinaedu-mathites

Στους 180 ανέρχονται οι μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου που έχουν εξυπηρετηθεί ήδη από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΠ) Μαγνησίας για την επιλογή επαγγέλματος. Το μήνυμα που στέλνεται από το ΚΕΣΥΠ είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη ρευστότητα για όλα τα επαγγέλματα. Ωστόσο ακόμη και για κάποια επαγγέλματα που συνδέονται με ένα είδος ανάκαμψης, όπως ο τουρισμός, η γεωπονική, η ναυτιλία, οι υποψήφιοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στρέφονται κυρίως στα παραδοσιακά επαγγέλματα.

 Το τελευταίο διάστημα το ΚΕΣΥΠ δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα από γονείς και μαθητές που ρωτούν να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας για τις Α’ και Β’ Τάξεις.

Λόγω των εκλογών και του γενικότερου κλίματος που επικράτησε, οι ενημερώσεις στα Λύκεια δεν συνεχίστηκαν το τελευταίο διάστημα, αφού, όπως αποδείχθηκε, θα έρχονταν αλλαγές που θα ανέτρεπαν τα υπάρχοντα δεδομένα.

Η σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ κ. Αγγελική Καραμπατζάκη τόνισε πως «μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί 180 ραντεβού από μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε σχέση με πέρυσι η συμμετοχή των μαθητών είναι στα ίδια επίπεδα».

«Οι μαθητές της Γ’ Τάξης είναι κυρίως κατασταλαγμένοι. Έχουν κάνει τις πρώτες τους επαγγελματικές επιλογές, αφού έχουν ήδη διαλέξει την κατεύθυνση και τα δύο επιστημονικά πεδία. Και αυτό που ζητούν, είναι κυρίως ενημέρωση για τα Τμήματα που αντιστοιχούν στα δύο επιστημονικά πεδία και να τους φωτίσουμε σε κάποια σκοτεινά σημεία. Σε πολύ μικρότερο βαθμό κάνουμε πλέον τεστ ενδιαφερόντων και τεστ προσωπικότητας για να βρούμε το κατάλληλο επάγγελμα. Το τεστ αυτό το κάνουμε στους μαθητές της Γ’ Τάξης Γυμνασίου, αλλά και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου» ανέφερε η κ. Καραμπατζάκη.

Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των μαθητών; «Οι υποψήφιοι τολμούν και ονειρεύονται μέσα στην κρίση και είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους. Και αυτό είναι παρήγορο» απάντησε η σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ και πρόσθεσε: «Προσανατολίζονται προς επαγγέλματα που τους αρέσουν και ενδιαφέρουν ασχέτως πώς θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον. Γιατί πραγματικά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην αγορά εργασίας μετά από μια πενταετία, όταν οι σημερινοί υποψήφιοι θα πάρουν το πτυχίο τους και με δεδομένη τη ρευστότητα που υπάρχει σε πολλά επαγγέλματα. Δεν έχουμε ασφαλείς προβλέψεις ότι η ανεργία που υπάρχει σε ένα επάγγελμα, θα περιοριστεί ή ότι η κάποια καλή τάση σε ένα κλάδο θα συνεχιστεί. Και σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας και ρευστότητας οι μαθητές στηρίζονται στις δικές τους κλίσεις και ενδιαφέροντα, στο ποιοι είναι αυτοί».

Η κ. Καραμπατζάκη τόνισε πως είναι σε ανάπτυξη ο τουρισμός και τα τουριστικά επαγγέλματα, η γεωπονική λόγω πρωτογενούς τομέα, η ναυτιλία, τα πράσινα επαγγέλματα. Αλλά και πάλι οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να στρέφονται ιδιαίτερα προς τα εκεί. Κυρίως επιλέγουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως να γίνουν γιατροί, μηχανικοί. Βέβαια υπάρχει μια διαφοροποίηση και έτσι από την έντονη στροφή στα παιδαγωγικά τμήματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του άμεσου διορισμού στην εκπαίδευση, η ζήτηση είναι πλέον πιο μέτρια.

Αναφορικά με το ρόλο των γονέων, η σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ υπογράμμισε πως ο παρεμβατικός ρόλος των γονέων παραμένει. Η οικογένεια συνεχίζει να επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων. Βέβαια οι σύγχρονοι γονείς είναι λιγότερο επεμβατικοί, όμως συνεχίζουν να νουθετούν το παιδί τους προς μια κατεύθυνση.

Καινούριο υλικό για τα επαγγέλματα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποστείλει και έχει να ανανεωθεί πολλά χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το