Τοπικά

17 προτάσεις – μέτρα για την τόνωση της αγοράς από την Ενωτική Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Μαγνησίας

Με αφορμή το δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας και την επανέναρξη του καθολικού lockdown, τα μέλη του συνδυασμού Ενωτική Πρωτοβουλία και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας – Σεραφείμ Μαουσίδης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας), Νίκος Νάνος (Πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Μαγνησίας), Μαρία Τσελεπή (Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βόλου), Κωνσταντίνος Πελεκούδας (Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου) και Τρύφωνας Πλαστάρας (Επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ) – καταθέτουν έντεκα προτάσεις σε μία προσπάθεια στήριξης, ανάκαμψης και τόνωσης της αγοράς με υλοποιήσιμα μέτρα που χρίζουν άμεσης εφαρμογής. Συγκεκριμένα, προτείνουν:

1. Άμεση απόσυρση των προϊόντων λιανεμπορίου από τα ράφια των υπεραγορών. Τη στιγμή που το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, αντίστοιχη πρακτική θα πρέπει να υπάρξει στις υπεραγορές για προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών κτλ.

2. Ακατάσχετος τραπεζικός επιχειρηματικός λογαριασμός στο 100%. Παρά τις συνεχείς παραινέσεις και οχλήσεις μας, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο αυτό που θα λύσει τα χέρια των επιχειρηματιών και θα δώσει επιτέλους στην αγορά την κινητήρια δύναμη που επιζητά εναγωνίως.

3. Έκπτωση ενοικίου αναλογικά από 60 έως 70% για κάθε είδους επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά κριτήρια όπως τοποθεσία, κύκλο εργασιών κτλ.

4. Αποπληρωμή ΟΛΩΝ των επιταγών για να μη λείψει από την αγορά ένα εξαιρετικά αναγκαίο ποσοστό χρημάτων που εκτιμάται μεταξύ 25 εως 45%.

5. Φορολογική έκπτωση έως 20% σε όσους εμπρόθεσμα τακτοποιήσουν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

6. Αντίστοιχη έκπτωση έως 20% σε όσους εμπρόθεσμα τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

7. Μείωση των φορολογικών συντελεστών Φυσικών και Νομικών προσώπων για τα εισοδήματα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020, δεδομένου ότι ήταν η πιο αντιπαραγωγική χρονιά για το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.

8. Δημιουργία γενναίου αφορολόγητου πεδίου για όλες τις επιχειρήσεις καθώς αυτή τη στιγμή η επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται από το 1ο κιόλας ευρώ.

9. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα. Τα τελευταία χρόνια ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος που καλείται να διαχειριστεί ο κάθε επιχειρηματίας. Ένας φόρος που κακώς καθιερώθηκε και ακόμη πιο λανθασμένα διατηρείται έως και σήμερα.

10. Αναστολή και αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ΑΤΟΚΑ, τρεις (3) μήνες μετά την οριστική και αμετάκλητη λήξη της καραντίνας. Αν, για παράδειγμα, η επανέναρξη της αγοράς γίνει το Φεβρουάριο του 2021, οι πληρωμές του Νοεμβρίου να αποπληρωθούν το Μάιο του 2021 από όσους πραγματικά αδυνατούν να τον πληρώσουν τώρα.

11. Επιχορήγηση και όχι δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να δανειοδοτηθούν επαρκώς ή ακόμη και καθόλου.

12. Άμεση μείωση των τραπεζικών προμηθειών.

13. Οικονομική ενίσχυση τόσο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) όσο και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) για την απρόσκοπτη αποπληρωμή υποχρεώσεων προς επιχειρήσεις και εργολάβους δημοσίων έργων.

14. Κονδύλια για την ψηφιακή επιμόρφωση και εκπαίδευση εργοδοτών και εργαζομένων για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή. Τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς κινείται πλέον ηλεκτρονικά, από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως και την ηλεκτρονική τιμολόγηση , είναι αδιανόητο να μην έχουν όλοι τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και στη συνέχεια να μπορούν να εφαρμόσουν στον κλάδο τους τις αντίστοιχες τεχνολογίες.

15. Επιδότηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι για την επιδότηση της ανεργίας.

16. Γενναίες παρεμβάσεις για μηχανολογικό και ανθρώπινο δυναμικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεδομένου ότι θα δεχτεί αφόρητες πιέσεις στο προσεχές διάστημα και λειτουργεί ήδη σε καθεστώς τρομακτικών ελλείψεων, παρά το ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλους αυτούς τους μήνες στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

17. Επαναφορά των 120 δόσεων ΧΘΕΣ.

Τα μέλη του συνδυασμού, επιχειρηματίες στην πρώτη γραμμή εδώ και χρόνια, καταθέτουν τις προτάσεις τους, προτάσεις που αποτελούν καίρια αιτήματα της αγοράς για να έχει αυτό το δεύτερο lockdown τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στην κινητήρια δύναμη τη εθνικής μας οικονομίας, το επιχειρείν. Ενός επιχειρείν που πλήττεται δραματικά και καλούνται όλοι οι φορείς και η πολιτεία να το στηρίξουν να ανακάμψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το