Τοπικά

165 κατασχέσεις μέσα σε λίγες μέρες για απλήρωτους λογαριασμούς νερού “Θ”

Ιστορίες τρέλας και ανθρώπινα δράματα εκτυλίσσονται στα δικαστήρια του Βόλου

Ρεκόρ αποφάσεων όλων των εποχών στα δικαστικά χρονικά του Βόλου καταγράφει το Ειρηνοδικείο Βόλου, όπου για πρώτη φορά «βομβαρδίζεται» από χιλιάδες αιτήσεις και εντολές κατασχέσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως ΙΚΑ) και εφορία. Το 2014 καταγράφεται, για πρώτη φορά, ένας τόσος μεγάλος αριθμός εντολών κατασχέσεων, πολλές από τις οποίες στρέφονται και «εις χείρας τρίτων».

Για πρώτη φορά μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, εκδίδονται εντολές κατάσχεσης για απλήρωτους λογαριασμούς νερού (ΔΕΥΑΜΒ) από το 2009 και μετέπειτα. Σε ελάχιστες ημέρες καταγράφονται 165 κατασχέσεις για απλήρωτο νερό.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμφανιζόμενων οφειλετών δεν ανήκει στη φτωχή κατηγορία πολιτών. Ένα επίσης στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών εμφανίζεται με άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι η διεκδίκηση οφειλομένων στρέφεται και «εις χείρας τρίτων».

Το ρεκόρ των ρεκόρ όμως είναι ο αριθμός αποποίησης κληρονομιάς λόγω οφειλών ή για το φόβο των οφειλών. Φέτος τα αιτήματα φτάνουν στις 4500, ενώ το 2013 ήταν 2500. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν λιγοστά τα αιτήματα.

 Οι οκτώ υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Βόλου έχουν «πνιγεί» στα δικόγραφα και ο στενός χώρος που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται έχει γίνει ακόμη πιο ασφυκτικός. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχουν ζητήσει (από τρεις προέδρους Πρωτοδικών έως τώρα) ένα ακόμη γραφείο για να μπορέσουν να εργαστούν και το αίτημά τους παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αναφορά στην έλλειψη χώρου είναι δεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου που φέρεται να έχει φορτωθεί περισσότερο από τα άλλα τμήματα του Πρωτοδικείου. Τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου έχουν διευρυνθεί από το 2010 και έκτοτε με όλα τα πινάκια να έχουν «φρακάρει». Χαρακτηριστικά επίσης αναφέρεται ότι ο προσδιορισμός πρώτης συζήτησης αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζεται πλέον για το 2021, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Ειρηνοδικεί

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα στα πινάκια του Ειρηνοδικείου προσδιορίζονται περίπου  350 υποθέσεις. Τεράστιος είναι ο όγκος δουλειάς και για τους ειρηνοδίκες. Εν προκειμένω οι έξι δικαστές του Ειρηνοδικείου Βόλου καλούνται να μοιραστούν (όπως υπολογίζεται σε γενικές γραμμές) 1000 έως 1200 υποθέσεις ετησίως. Συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου οι αποφάσεις απαιτούν… και αριθμητική.

Το 2014 (έως χθες) εκδόθηκαν 1725 (ρεκόρ) διαταγές πληρωμής, το 2013 εκδόθηκαν συνολικά 1528 αποφάσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φυσικά αφορούσε σε δανειακές συμβάσεις (παντός είδους και για ποσά έως 20.000 ευρώ). Το 2012 είχαν εκδοθεί 1763 αποφάσεις για δάνεια.

Εκατοντάδες οι προσημειώσεις

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και επιβαρυντικό για το δανειολήπτη είναι ότι τα τελευταία χρόνια την έκδοση διαταγής πληρωμής ακολουθεί και προσημείωση ακινήτων. Το 2013 εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Βόλου και 860 προσημειώσεις ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για οφειλή 10.000 ευρώ γίνεται και προσημείωση ακινήτου μεγαλύτερης αξίας (έχει καταγραφεί περίπτωση ακόμη και 80.000 ή 100.000 ευρώ). Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής (και στη συνέχεια οι προσημειώσεις) στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι η έκδοση μίας διαταγής γίνεται από το δικαστήριο σε διάστημα τριών ημερών από την κατάθεση των στοιχείων.

165 κατασχέσεις για απλήρωτο νερό

ο και τμήματα του Πρωτοδικείου Βόλου έχουν μετατραπεί σε… τραπεζικά παραρτήματα και παραρτήματα του Δημοσίου, καθώς βρίσκονται στη δίνη έκδοσης αποφάσεων για κατασχέσεις λόγω οφειλών σε δημόσιο, τράπεζες. Παράλληλα «τρέχουν» και οι προσημειώσεις ακινήτων λόγω οφειλών σε βάρος χιλιάδων πολιτών. Υπολογίζεται ότι σε καθένα από τους πέντε (από τους οκτώ) υπαλλήλους της δικαστικής έδρας στο Ειρηνοδικείο Βόλου αναλογούν 70-80 υποθέσεις το μήνα. Και περίπου 1000 – 1500 υποθέσεις για καθένα από τους έξι ειρηνοδίκες ετησίως.

Κάθε δικογραφία και μία ανθρώπινη ιστορία

Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου σοκάρουν, καθώς αποτυπώνουν μία τραγική κατάσταση και ένα οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες πολίτες. Κάθε δικογραφία είναι και μία ανθρώπινη ιστορία.

Σοκάρουν τα στοιχεία από τις διαταγές πληρωμής, προσημειώσεις, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, αλλά και αποποιήσεις κληρονομιάς εξαιτίας οφειλών, του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Βόλου και καταγράφουν ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά του Βόλου. Την τελευταία τριετία καταγράφεται συνεχής αύξηση των υποθέσεων αστικής φύσεως οικονομικού όμως χαρακτήρα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και στο Βόλο. Τα αρμόδια τμήματα Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου έχουν κατακλυστεί από σωρεία αποφάσεων διαταγών πληρωμής των τραπεζών κατά επαγγελματιών και ιδιωτών.

Η αυξητική τάση άρχισε από τα τέλη του 2009, όμως το 2014 όπως προκύπτει από τους αριθμούς.

Οι διαταγές πληρωμής της τριετίας ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ στη Μαγνησία, ενώ τρομακτικές είναι οι συνέπειες αυτών των πράξεων στις ζωές των ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτή τη «δίνη». Οι δικαστικοί υπάλληλοι, ειδικά του Ειρηνοδικείου Βόλου, λένε πολύ χαρακτηριστικά ότι «εργάζονται για τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο».

Ρεκόρ αποφάσεων «εις χείρας τρίτων»

Για πρώτη φορά το Ειρηνοδικείο Βόλου καταγράφει τέτοιο αριθμό αποφάσεων, μετά από διαταγές πληρωμής από ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως ΙΚΑ) και Εφορία. Το 2013 εκδόθηκαν 1084 αποφάσεις για κατασχέσεις χρημάτων «εις χείρας τρίτων». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Αν κάποιος οφείλει στην Εφορία και διαθέτει ακίνητο από όπου εισπράττει ενοίκιο, εκδίδεται απόφαση κατάσχεσης του ενοικίου για λογαριασμό της Εφορίας. «Αυτού του είδους οι αποφάσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος» σημειώνει υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Κατασχέσεις από ΙΚΑ, Δημόσιο

Από την αρχή του έτους έως και χθες, από το Ειρηνοδικείο Βόλου εκδόθηκαν 1144 αποφάσεις εις χείρας τρίτων για χρέη από ΙΚΑ και Εφορία. Είχαν προηγηθεί και ανάλογες αποφάσεις για απευθείας κατασχέσεις οφειλετών, όμως επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, προχώρησε η έκδοση αποφάσεων εις χείρας τρίτων. Το 2013 εκδόθηκαν 1084 τέτοιες αποφάσεις, το 2012 949. Πριν από το 2010, όπως αναφέρουν δικαστικοί υπάλληλοι, μετρημένες στα δάκτυλα ήταν οι αποφάσεις κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και ουδέποτε από το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν εντοπίζονται χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ωστόσο μία δικαστική απόφαση για κατάσχεση ακολουθεί τον οφειλέτη σε όλες τις μελλοντικές συναλλαγές του. Οπότε σε κάποια στιγμή, μόλις εντοπιστεί κίνηση χρημάτων μέσω του λογαριασμού, κατάσχονται αυτόματα.

Απίστευτοι αριθμοί στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Από το Μάρτιο του 2013 το Ειρηνοδικείο Βόλου (όπως και τα υπόλοιπα της χώρας) «φορτώθηκαν» με επιπλέον δικαστηριακή ύλη, χωρίς να υπάρχει η υποδομή και κυρίως επαρκής αριθμός υπαλλήλων και δικαστών. Με το κλείσιμο μάλιστα των περιφερειακών Ειρηνοδικείων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο εργασιακός φόρτος.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατασχέσεις για απλήρωτους λογαριασμούς νερού, ακόμη και προ πενταετίας. Τα ποσά ποικίλλουν. Φτάνουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ. Οι περισσότερες οφειλές κυμαίνονται μεταξύ 2000 έως 3000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που φτάνουν στο Ειρηνοδικείο υποθέσεις απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ και ζητείται έκδοση διαταγής πληρωμής και κατάσχεσης. Ο αριθμός των αποφάσεων αυτών αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Η νοοτροπία του «δεν πληρώνω»

Τα στοιχεία των αρμοδίων δικαστικών τμημάτων Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Βόλου αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μαγνησία. Φανερώνουν όμως περίτρανα και τι γινόταν εδώ και χρόνια με τα τραπεζικά δάνεια, και την ακολουθούμενη τραπεζική πολιτική. Αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών για την σχέση τους με το δημόσιο και τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Τα περισσότερα από τα τραπεζικά δάνεια αποδεικνύονται τελικά επισφαλή, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται και η «ελαφρότητα» των δανειοληπτών στη λήψη αυτών των δανείων. Τα στοιχεία που καταγράφονται επίσημα στα Δικαστήρια δείχνουν μία, δυστυχώς, κακή νοοτροπία, που δεν είχε «φρένο»…

4500 αποποιήσεις κληρονομιάς το 2014

Μέσα στο χρόνο εκδόθηκαν 4500 πιστοποιητικά αποποίησης κληρονομιάς λόγω χρεών ή με το φόβο των χρεών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά του Ειρηνοδικείου Βόλου. Οι αποποιήσεις φτάνουν ακόμη και μέχρι την τέταρτη γενιά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις αποποιήσεις κληρονομιάς ασχολείται μόνο ένας υπάλληλος.

500 αποφάσεις για υπερχρεωμένα, το 2021 ο προσδιορισμός

Από την αρχή ισχύος του Νόμου Κατσέλη έχει κατατεθεί 2653 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 500 περίπου αποφάσεις. Όπως επισημαίνεται, οι αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα είναι δύσκολες. «Οι δικαστές καλούνται στην ουσία να κάνουν τους …λογιστές, αφού το όλο σκεπτικό βασίζεται σε αριθμούς» λένε χαρακτηριστικά οι υπάλληλοι. Το 40% των αποφάσεων απορρίπτει τις αιτήσεις ή τις επαναφέρει προς συζήτηση με νέα στοιχεία. Ο προσδιορισμός των αιτήσεων τώρα έχει φτάσει για το τέλος 2021, αρχές 2022.

Λιγότερες κατασχέσεις στο Πρωτοδικείο

Στο μεταξύ, λιγότερες (υπολογίζεται κατά 40%) είναι οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από την αρχή του έτους έως χθες από το Πρωτοδικείο Βόλου και αφορούν κυρίως δάνεια (επαγγελματικά, στεγαστικά) και αλληλόχρεους λογαριασμούς άνω των 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου, για το 2014 εκδόθηκαν 694 διαταγές πληρωμής – αποκλειστικά μετά από αιτήματα τραπεζών – που αντιστοιχούν στο ποσό των 54 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο Βόλου 1093 αποφάσεις διαταγών πληρωμής με συνολικό ποσό 90 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2012 είχαν εκδοθεί 1230 (ο μεγαλύτερος στα χρόνια της κρίσης) αποφάσεις διαταγών πληρωμής με το ποσό να είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 εκδόθηκαν 1030 για ποσό 70 εκατομμυρίων περίπου. Το 2010 – οπότε και άρχισε η «βροχή» κατάθεσης διαταγών πληρωμής – οι αιτήσεις προέρχονταν από προμηθευτές οι οποίοι διεκδικούν χρήματα από Δημόσιους Οργανισμούς και Δήμους. Στη συνέχεια οι αγωγές έρχονταν από τις τράπεζες κατά των επαγγελματιών, προμηθευτών και ιδιωτών.

Σε εκατοντάδες μάλιστα περιπτώσεις οι τράπεζες μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής, έχουν προχωρήσει σε προσημειώσεις ακινήτων (υπερβαίνουν τις 700) οφειλετών, που έχουν βρεθεί στην κατοχή τους ή έχουν καταγραφεί ως εγγύηση για την παροχή δανείων. Προσημειώσεις ακινήτων έχουν γίνει και για χρέη από πιστωτικές κάρτες, όταν τα ποσά αγγίζουν περίπου τις 20.000 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο λογαριασμών και δανείων και έχουν αναθέσει στις νομικές τους υπηρεσίες την είσπραξη – όσο το δυνατόν – της οφειλής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το