Ελλάδα

150 ωρολογιακές βόμβες ξεχασμένες στο Δαφνί

trofimos

Δεν πέρασαν ούτε τέσσερις μήνες από το προηγούμενο τραγικό περιστατικό στο Δαφνί. Τον περασμένο Μάιο, ένας 63χρονος νοσηλευόμενος είχε χάσει τη ζωή του έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από έναν 42χρονο ασθενή.

Στο Δαφνί λειτουργούν εννέα τμήματα οξέων περιστατικών, στελεχωμένα με ελάχιστους γιατρούς, ενώ στη νυχτερινή βάρδια δύο νοσηλευτές φροντίζουν ολόκληρα τμήματα
Ο θύτης ήταν ένα οξύ περιστατικό και νοσηλευόταν καθηλωμένος. Μπόρεσε, όμως, να λυθεί και να καταφέρει με ένα κουτάλι πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι του 63χρονου.

Η βάρδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είχε και τότε τη γνωστή εικόνα: Δύο βοηθοί νοσηλευτές, ένας γιατρός και 47 ασθενείς. Η ίδια παραμένει και σήμερα. Το προσωπικό είναι ελάχιστο, οι ασθενείς πολλοί, ενώ δεν υπάρχει ειδικός χώρος νοσηλείας των οξέων περιστατικών.

Στο Δαφνί νοσηλεύονται σήμερα 150 πολύ σοβαρά ψυχιατρικά περιστατικά. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, ο 42χρονος που σκότωσε τον νοσηλευόμενο και ο 35χρονος που έβαλε φωτιά την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας τρεις θανάτους.

Ορισμένοι από τους βαρέως πάσχοντες είναι «βόμβες», οι οποίες περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες να εκραγούν, όπως συνέβη την Παρασκευή.

Είχαν προειδοποιήσει
«Γνωρίζαμε το τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζαμε το πότε και ποιος θα είναι το επόμενο θύμα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής ο Νίκος Παναγούλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει κάθε όριο και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Την τελευταία πενταετία, έχουν αποχωρήσει 400 νοσηλευτές από το Δαφνί. Ολόκληρα τμήματα, με δεκάδες ασθενείς, λειτουργούν με δύο νοσηλευτές.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Στο ΨΝΑ βρίσκονται 90 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ποινική εμπλοκή και έχουν εισαχθεί στο ψυχιατρείο με εισαγγελική εντολή (άρθρο 69). Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να νοσηλεύονται και να φυλάσσονται παράλληλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Δεν πρόκειται για έλλειμμα του ΨΝΑ. «Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικές δομές για τη νοσηλεία και φύλαξη ψυχιατρικών περιστατικών», αναφέρει ο ψυχίατρος Δημήτρης Μαγριπλής.

Τι σημαίνει, όμως, ένα οξύ ψυχιατρικό περιστατικό; Η περίπτωση του 35χρονου που έβαλε τη φωτιά είναι απολύτως ενδεικτική. Πρόκειται για έναν ασθενή με επιληπτική ψύχωση, έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά και μία σειρά από προβλήματα κοινωνικής φύσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υποβληθεί στις ΗΠΑ σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου, η οποία ωστόσο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο 35χρονος νοσηλευόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Δαφνί, σε ειδικό χώρο και ειδική φύλαξη. Η συμπεριφορά του ήταν τόσο επιθετική, που δεν τολμούσαν να μπουν στον συγκεκριμένο χώρο ούτε νοσηλευτές να του παράσχουν νοσηλεία! Εντονη πίεση ασκούσε και το οικογενειακό του περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η κατάσταση ξέφυγε -άγνωστο πώς- από τον έλεγχο και ο 35χρονος έβαλε φωτιά στον θάλαμο με αναπτήρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ασθενής δεν ήταν δεμένος, όπως συνήθως, καθώς τον είχε επισκεφθεί λίγο νωρίτερα η μητέρα του. Η ενέργειά του αιφνιδίασε τους πάντες. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς οι πόρτες των θαλάμων ήταν κλειδωμένες και οι ασθενείς δεν μπορούσαν να βγουν. Τρεις ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους από αναθυμιάσεις και -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ένας από αυτούς ήταν καθηλωμένος στην καρέκλα του.

Δύο ακόμη ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και εισήχθησαν για νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν». Αναπνευστικά προβλήματα έχει και ο ίδιος και χρειάστηκε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Οι νοσηλευτές δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, καθώς οι πυροσβέστες τούς είχαν οδηγήσει εκτός του κτιρίου λόγω των αναθυμιάσεων, ενώ χρειάστηκε να σπάσουν πολλές πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν νοσηλευόμενους.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση μεταφοράς των ασθενών. Ο υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Επρεπε να είχε κλείσει
Με βάση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το Δαφνί έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο και οι ασθενείς να μεταφερθούν σε εξωτερικές δομές εκτός ΨΝΑ και σε ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων. Τα τμήματα αυτά δεν έγιναν με επάρκεια και το Δαφνί έχει 1.100 ασθενείς, από τους οποίους οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) και οι 400 νοσηλεύονται στο ΨΝΑ.

Πίσω από κάθε ασθενή κρύβονται έντονα κοινωνικά προβλήματα. Το 45% είναι άποροι και ανασφάλιστοι και πολλοί έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους. Ενδεικτικό είναι ότι στα γενικά νοσοκομεία το ποσοστό των απόρων και ανασφάλιστων δεν ξεπερνά το 10%.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΨΝΑ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, αλλά ο αγώνας είναι άνισος. Από το 2010, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά περίπου 20%, καθώς πολλοί έχουν καταφύγει στη συνταξιοδότηση, χωρίς να αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις.

Στο Δαφνί λειτουργούν εννέα τμήματα οξέων περιστατικών, τα οποία στελεχώνονται με ελάχιστους γιατρούς, δηλαδή έναν ή δύο επιμελητές και έναν ή δύο ειδικευόμενους γιατρούς, ενώ στη νυχτερινή βάρδια δύο νοσηλευτές φροντίζουν ολόκληρα τμήματα.

Ακόμη και στις εξωτερικές δομές του νοσοκομείου, δηλαδή τους ξενώνες και τα οικοτροφεία, η κατάσταση είναι ίδια ή χειρότερη, με έναν νοσηλευτή στη νυχτερινή βάρδια. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Στην τεχνική υπηρεσία υπηρετούν 20 άνθρωποι, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 130 και παντού υπάρχει ένας τεχνικός ανά ειδικότητα: Ενας ηλεκτρολόγος ή ένας υδραυλικός… Τραπεζοκόμοι και τραυματιοφορείς δεν υπάρχουν στις αργίες και στις βάρδιες, με αποτέλεσμα τη δουλειά τους να την κάνουν οι νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο καλείται να καλύψει όλο και περισσότερα περιστατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε ετήσια βάση εξετάζονται στα τμήματά του περίπου 50.000 εξωτερικοί ασθενείς και νοσηλεύονται περισσότεροι από 18.000 (430.000 ημέρες νοσηλείας).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το